Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Parmalainen vyöte porkkanoille

2 kommenttia

Porkkanasta tulee juhlava lisuke kanalle tai lihalle, kun sen kietaisee parmankinkkuun. Reseptin salainen ase on kanaliemikuutio.

Reseptin salainen ase on kanaliemikuutio.

Porkkanasta tulee juhlava lisuke, kun ne kääräistään parmankinkkuun. Ohjeessa on monta vaihetta, mutta maku palkitsee! Sopii hyvin kana- ja liharuokien kaveriksi.

Tasakokoiset porkkanat kuoritaan, pilkotaan 5-6 cm mittaisiksi ja keitetään suolalla maustetussa vedessä puolikypsäksi. Kun porkkanat ovat hieman jäähtyneet, halkaistaan ne pitkittäissuunnassa neljään osaan.

Toisessa vaiheessa porkkanat pyöräytetään paistinpannulla pienessä määrässä voita ja maustetaan murennetulla kanaliemikuutiolla. Kyllä, se nimenomaan antaa herkullisen vivahteen! Pannulle laitetaan vielä ripaus muskottipähkinää ja mustapippuria. Muskotti on myös oleellinen osa ohjetta, ilman sitä tuntuu makumaailmasta puuttuvan keskeinen elementti.

Seuraavaksi porkkanat kootaan tasakokoisiksi nipuiksi, 4-5 porkkanatikkua nippuunsa. Kasat vyötetään puolikkailla parman siivuilla (parmalainen leikataan pitkittäin puoliksi, sikäli kun hauras suostuu käyttäytymään). Niput asetellaan uunivuokaan ja pinnalle ripotellaan parmesaania. Vuoka 10 minuutiksi uuniin 180 asteeseen.

Porkkanat parmavyöllä

 • 4 keskikokoista porkkanaa
 • suolaa
 • voita
 • mustapippuria
 • 1/3 kanaliemikuutiota
 • muskottipähkinää
 • 4 parmankinkun viipalettai pitkittäin halkaistuna
 • 1/2 dl parmesaaniraastetta


Ohje on alun perin Helsingin Sanomista, mutta sitä on tuunattu vuosien mittaan. Italofiilien keittiössä käytetään pekonin sijaan parmankinkkua ja juustoraasteen sijaan parmesaania. Lihaliemi on vaihtunut jossakin vaiheessa kanaliemeen, luultavasti siksi, että sitä on löytynyt kaapista.  Juuri yhdistelmä kanaliemikuution kanssa on syöpynyt makumuistiimme: tältä sen kuuluu maistua.

Ohje on julkaistu Hesarissa vuonna 2003 ja näkyy edelleen löytyvän verkkolehdestä. Kivaa että ohjearkisto toimii näin hyvin! Meillä resepti on jo käppyräisessä Rakkaimmat reseptit -leikekirjassa. Hyvät reseptit pysyy ja paranoo.

Advertisement

2 thoughts on “Parmalainen vyöte porkkanoille

 1. Kivan kuuloinen ohje ja kaikki missä on parmankinkkua on pakko olla hyvää! 😀

  • Tuo on muuten aivan totta! Amerikan Top chefissä sanotaan aina, että kaikki missä on pekonia, on pakko olla hyvää. Me vedetään tietysti Eurooppaan päin!