Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

10 tunnin saaristolaisleipä

2 kommenttia

joululeipä

Tämä leipä on yksinkertaista tehdä, vaikka kulkeekin nimellä 10 tunnin leipä. Aktiivista työaikaa menee puolisen tuntia. Loppu aika kuluu kohotellessa ja uunissa. Kun aamulla sekoittaa aineet, voi päivän käyttää muihun puuhiin. Illalla taikina kipataan pellille, paistetaan ja kiedotaan lopuksi pyyhkeisiin odottamaan aamua, jolloin sitä pääsee maistamaan.

Ohje muistuttaa maltaiden ja siirapin ansiosta saaristolaisleipää tai Maalahden limppua. Piimää ei kuitenkaan käytetä, mutta puolukka on olennainen osa leipää. Kesken paistamisen leivän päälle  suditaan mustaa kahvia.

Tätä leipää meillä tehdään pari kertaa vuodessa, vaikka mitään himoleipureita ei ollakaan. Erityisesti jouluna tätä on pakko leipoa. Minulla on vieläkin tallessa kömpelöllä teinin käsialalla kirjoitettu ohje jostakin 1980-luvun alusta. Ohje on peräisin äidiltäni, ja hän on saanut sen Isostakyröstä. Ei siis aivan ulkosaaristolaista leipää.

Tämä ei ole mikään pikkuohje. Kokonainen leipä painaa noin neljä kiloa. Leivän voimalla on pidetty useammatkin isot juhlat, joulun alla leipä on sopiva vieminen, lisäksi se säilyy hyvin.

Kohottamiseen tarvitaan iso astia. Itse käytän 10 litran kattilaa. Paistamiseen tarvitaan isokokoinen uunipelti. Vaikka uuni onkin pariin otteeseen ajan kuluessa vaihtunut,  minulla on edelleen käytössä vanhan Strömbergin pelti 1970-luvulta, koska siinä leivästä tulee juuri oikean paksuinen.

10 tunnin leipä

 • 50 g tuorehiivaa
 • 4 rkl merisuolaa (hienoa tai karkeaa)
 • 1,5 litraa kädenlämpöistä vettä
 • 4 dl siirappia
 • 3 dl sokeria
 • reilu 2 dl  puolukoita (jos käytät makeaa hilloa, vähennä sokerin määrää)

Sekoita nämä hyvin veteen ja lisää kuivat aineet:

 • reilu 2 dl maltaita
 • 6 dl vehnäjauhoja
 • 1 kg karkeita ruisjauhoja
 • 1 kg hienoja ruisjauhoja
 • kupillinen kahvia (leivän valeluun myöhemmin)

Sekoita aineet käsin paksuksi taikinaksi. Ripottele pinnalle vähän vehnäjauhoja, peitä kannella ja  jätä kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan vähintään kuudeksi tunniksi. Kun taikina on riittävästi kohonnut, levitä se isolle uunipannulle ja painele pinta tasaiseksi. Peitä liinalla ja kohota tunnin verran.

Lämmitä odotellessa uuni 150 asteeseen.

Kun leipä on kohonnut ja uuni lämmin, paista ensin tunti ja kostuta sittenpinta kupillisella vahvaa kahvia. Paista vielä kaksi tuntia.  Tässä vaiheessa hankalinta vastustaa tuoreen leivän tuoksua. Leipä kääritään vielä voipaperiin ja peitetään parilla pyyhkeellä  ja annetaan vetäytyä muutama tunti tai yön yli.

Leikkaa leipä sopiviksi paloiksi (tästä tulee noin 9 palaa, riippuen siitä, miten leikkaa) ja pakasta ylimääräiset. Säilyy huoneenlämmössäkin hyvänä viikon tai kaksi.

Aurajuusto, suolalohi ja mätileipä sekä joulukinkku tryffelisinapilla

Makean suolaisen happamalle leivälle sopii aurajuusto, suolalohi ja mäti. Joulukinkkua voi jalostaa tryffelisinapilla tai leivälle voi sipaista pelkästään tryffelivoita.

Leipäviipaleelle sopii perustäytteet, mutta kannattaa kokeilla vaihteeksi esimerkiksi aurajuustoa, joka toimii hyvin leivän makeuden kanssa. Joulukinkku TryffDelin mainiolla tryffelisinapilla on myös hyvä päällinen, tai tuoresuolattu lohi.

2 thoughts on “10 tunnin saaristolaisleipä

 1. Hei! Minkä kokoinen tämä käyttämäsi pelti on?

 2. Pelti on hieman nykypeltejä pienempi 42 x 38 cm, korkeutta taitaa olla 3 cm.