Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hauki-rapu –pihvi, parsaa ja rapukastike 22:lle hengelle

1 kommentti

  • 800 haukifileitähaukirapu
  • 30 rapua
  • 2 dl kermaa (kevyt hyla)
  • 2 kananmunaa
  • suolaa
  • pippuria
  • vajaa 1 tl cayennepippuria
  • 2 nippua parsaa
  • tuoretta tilliä

Jo ravustuskaudella ravunkuorista keitetty liemi kiehautettiin etukäteen kasaan makujen tiivistämiseksi ja lopuksi lisättiin kerma. Kastikepohjan ohje on peräisin Heikki Ahopellon Lähellä –kirjasta.

Työläin vaihe kastikkeen lisäksi on rapujen kuoriminen, joten siitä kannattaa aloittaa. Ravuista säästetään kokonaisia saksilihoja pihvin päälle koristeeksi, 1 per syöjä. Loput ravunlihasta sekoitetaan kalamousseen.

saksetNahattomat haukifileet vedetään päreiksi yleiskoneella ja siihen sekoitetaan kerma, ravunliha ja mausteet. Paista kala-rapu -moussea pieni koe-erä makujen varmistamiseksi. Mausta tarvittaessa lisää. Esimerkiksi cayennepippuria tämä vetää yllättävän paljon.

Parsoista napsautetaan kuiva kanta pois, kiehautetaan 7 minuuttia suolalla maustetussa vedessä ja valutetaan. Parsojen jäähdyttyä ne halkaistaan.

Koska kalaseos on koostumukseltaan varsin kosteaa, käsin pihvien pyörittely ei onnistu. Kahdella lusikalla pystyisi jonkinlaisia pallukoita tekemään, mutta päädyin yksinkertaisempaan ratkaisuun: Taikina sullotaan pursotinpussiin tai muovipussiin, jonka yhteen nurkkaan leikataan sopiva reikä. Tästä sitten pursotetaan pieniä kiekkoja pannulla sulatettuun voihin ja paistetaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Joista kuista pihveistä tulikin mallikelpoisia…

Alkupalalautaset kuumennetaan mikrossa ja käynnistetään kokoamislinja. Pihvi lautaselle, halkaistu parsa ristiin pihvin päälle, rapukastiketta ja ripaus tuoretta tilliä. Pikasesti syömään, parasta lämpimänä!

Viiniksi sopii ravun ja parsan hyvä kumppani riesling. Kerma kastikkeessa ja pihvissä vaatii vähän perusrieslingiä enemmän potkua, joten riesling reserve sopii hyvin. Pikkuloppiaisena laseissa oli muun muassa  Ermelin  Riesling Réserve Particulière  ja Wolfbergerin W3:sta.

Mitä muuta syötiin pikkuloppiaisen dinnerillä 22:lle hengelle?

Mainokset

One thought on “Hauki-rapu –pihvi, parsaa ja rapukastike 22:lle hengelle

  1. Päivitysilmoitus: Polentakuorrutetut haukikroketit | Ripaus tryffeliä