Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ayam tempra eli broileria paksussa soijakastikkeessa

Maut tiivistyvät.

Maut tiivistyvät. Chilin tulisuus, sokerin ja soijakastikkeen makeus ja limen hapokkuus  antavat pikapaistetulle malesialaiselle broilerille herkullista syvyyttä.

Tämä on maukasta pikaruokaa, jos mikä. Vaikka aineet ovatkin yksinkertaiset, chilin, makean ja paksun soijakastikeen, limen, sokerin ja suolan yhdistelmä rakentaa mielettömän hyvän liiton. Suurin ongelma on oikeanlaisen soijan löytäminen: ohjeessa suositellaan paksua tummaa soijakastiketta. Ostimme sitä aikoinaan paikan päältä Malesiasta, eikä vastaava ole sen jälkeen tullut eteen. Mistähän löytäisi makeaa ja sakeaa malesialaista soijakastiketta? Indonesialainen Ketjap manis toimii  paremman puutteessa, mutta ei tuo aivan oikeaa paksuutta kastikkeeseen.  Kikkoman tai muu suolainen soijakastike ei tässä ruoassa toimi.

Raaka-aineet pilkottuna: chili, lime, broilerin file, makea soijakastike, tumma sokeri ja sipuli.

Raaka-aineet pilkottuna: chili, lime, broilerin file, makea soijakastike, tumma sokeri ja salottisipuli.

Broileri tempra

  • 2 rkl kasvioljyä
  • 4 salottisipulia ohuina viipaleina (tai kaksi pientä keltasipulia)
  • tuore chili, puolikaskin riittää, pilkottuna, siemenet poistettuna
  • 4 kpl broilerin fileitä
  • 1 lime
  • 2-3 rkl makeaa paksua soijakastiketta (käytin Ketjap Manis)
  • 2 rkl sokeria, mielellään tummaa
  • suolaa

Lisukkeeksi jasminriisiä ja salaattia

  • 3 dl jasmiiniriisiä
  • 1 l vettä
  • 4 luomuporkkanaa
  • vuonankaalia

Valmistus

Tehokkaan työjärjestyksen avulla valmista tulee 20 minuttissa. Pistä ensin riisivesi kiehumaan. Mittaa riisi valmiiksi.

Veden lämmitessä viipaloi sipuli ohuiksi siivuiksi. Pilko broilerin fileet noin 2×2 cm kuutioiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja viipaloi maun mukaan joko kaikki tai vain puolet. Halkaise lime ja pistele hedelmälihaa joko terävällä veitsellä tai haarukalla. Näin mehu irtoaa puristaessa paremmin.

Kuumenna öljy pannulla ja paista sipulia pari minuuttia kohtuullisen kuumalla pannulla kunnes sipulit saavat vähän väriä.

Nyt vesi viimeistään kiehuu. Heitä riisi sekaan, alenna lämpöä ja peitä kannella.

Lisää chili pannulle sipulien sekaan ja heti perään pilkottu broileri. Paista, kunnes broilerin palat ovat saaneet väriä joka puolelle, ovat siis puolikypsiä. Lisää soija, sokeri, limetin mehu ja anna hautua keskilämmöllä kunnes broileri on kypsää, ehkä kolmisen minuuttia.  Jos kastike ei ole riittävän paksua,  keitä vielä vähän aikaa kovalla lämmöllä.

Nyt riisikin alkaa olla kypsää. Tarkista, kaada siivilään ja nosta siivilässä keittopadan päälle. Kattilaan kannattaa jättää vähän vettä pohjalle, niin riisi pysyy irtonaisena höyryssä (=köyhän miehen riisikeitin). Peitä kannella.

Tarkista kanan kypsyys ja maut. Riisi odottaa lämpimässä, jos kana vaatii vielä hienosäätöä.

Pilko samalla luomuporkkanoita suikaleiksi, huuhdo vuonakaali ja asettele salaatti tarjolle.

Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin ja salaatin kanssa.

Raikas vesi tai vihreä tee sopii ruokajuomaksi. Gewürztraminer-pohjainen viini toimii usein mausteisten itämaisten ruokien kanssa, vahvemmat alsacelaiset jopa tuhtien liharuokien kanssa.

Penangin saari, itäisten keittiöiden sulutusuuni

Ostin 1990-luvun taitteessa  Malesian matkalta Penangin saarelta keittokirjan Traditional Malaysian Cuisine, jossa oli kerrottu maan ruokakulttuurista viiden eri perinteen kautta: kiinalainen, malajilainen, intialainen, eurooppalainen ja nyonya. Tämä ohje perustuu viimeiseen. Nyonya on periaatteessa sekoitus kiinalaisesta ja malajilaisesta keittiöstä, joka syntyi kauan sitten kiinalaisten ja malajien avioliittojen kautta. Mukana saattaa olla myös thaimaalaisia tai indonesialaisia vaikutteita.

Kirjassa oli paljon kiinnostavia ohjeita, mutta tuohon aikaan Suomesta oli lähes mahdotonta  löytää oikeita raaka-aineita ja mausteita. Chicken tempra on jäänyt mieleen, koska raaka-aineita sai  jo silloin.

Alkuperäisissä ohjeissa käytetään yleensä kokonaista kanaa, jota myös oli tuolloin Suomesta helpommin saatavissa. Onneksi saatavuus on taas parantunut. Ainakin nopeaan versioon broilerin rintafileet tai mikseivät muutkin kaupassa myytävät pilkkeet käyvät aivan hyvin. Mausteyhdistelmä on sen verran täyteläinen, ettei broilerin perusmauttomuus häiritse.

Netistä löytyy tästä erilaisia variaatioita, joissa on mukana esimerkiksi kevätsipulia tai valkosipulia tai inkivääriä, mutta itse olen tykästynyt tähän yksinkertaisempaan ohjeeseen.

– Traditional Malaysian Cuisine, Berita Puplishing SDN. BHD. Kuala Lumpur 1983.

Advertisement

Kommentointi on suljettu.