Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Raakakypsennettyä siikaa malesialaisittain

siikaa-malesialaisittain

Malesialaisen keittokirjan tutkailu pitkästä aikaa toi uuden reseptin siialle. Lähellä raakakypsennettyä kuhaa kalastajan tapaan, mutta malesialainen tapa käyttää kasviksia tuo lisäulottuvuutta. Chili kruunaa annoksen.

Kala toimiikin salaatin pohjana, kasvikset raikastavat ja chili nostaa vielä yhden tason esiin.  Mukavaa vaihtelua perussiika-ohjeille kun talvikalastuksen kaudella sitä tulee välillä reippaasti. Ja koska siika raakakypsytetään, on kalan syytä ollakin pyyntituoretta.

Malesialaisen keittokirjan ohje oli hieman hämmentävä, mutta mittasuhteet osuivat soveltaen kerrankin kohdalleen ensimmäisellä koettamisella. Toisella kertaa kokeilimme tilliä mintun puuttuessa, ei toiminut. Limeä ei kannata myöskään korvata sitruunalla, siitä tulee liian kirpakkaa. Limen pyöreämmät hatpot toimivat parhaiten.

Salaattia raa´alla siikapedillä

  • 500 g siikaa pieniksi filesiipaleiksi pilkottuna
  • suolaa
  • 1 porkkana
  • 5 cm retikkaa
  • puolikas kurkku
  • chiliä
  • 1 lime
  • 1 cm tuoretta inkivääriä
  • pari oksaa tuoretta minttua

Kala fileoidaan ja pilkotaan pieniksi filesiipaleiksi. Kala on siis muutaman sentin kokoisina, ruodottomina ohuina siivuina. Kasvikset pilkotaan julienne eli ohuiksi tikuiksi.

Tuore inkivääri raastetaan ja sekoitetaan 2 rkl limen mehuun. Kokeilimme myös sitruunaa, mutta limen hapot ovat pyöreämpiä ja sopivat paremmin tähän. Minttu pilkotaan ja sekoitetaan lime-inkiväärin joukkoon.

Kalasiipaleet ladotaan laakealle tarjoilulautaselle rinnakkain yhteen kerrokseen, suolaa vähän päälle, koska soijakastike tuo suolaisuutta lautaselle.  Kalaa kannattaa olla yksi ohut kerros, jotta mausteet pääsevät raakakypsentämään siikaa.

Mausteseos kaadetaan kalasiipaleiden päälle. Seosta voi vähän hieroa kalaan helläväraisesti, jotta sitä tulee tasaisesti kaloille. Loppu lime puristetaan kalojen päälle.

Kasvikset ripotellaan päälle, alle kurkku, sitten porkkana, seuraavaksi retikka. Makuasia tai esteettinen kysymys missä järjestyksessä. Chili ripotellaan maun mukaan joko jo kalan päälle tai meidän tapauksessa lautaselle oheen, josta jokainen saa mieleisen satsin tulisuutta.

Viiniksi sopi makea-armoinen Ermelin Pinot Gris, mutta pohdimme että myös Gewurstraminer voisi toimia. Itämaiseksi ohjeeksi yllättävän joustava viininkin suhteen.

– Traditional Malaysian Cuisine, Berita Puplishing SDN. BHD. Kuala Lumpur 1983.

Kommentointi on suljettu.