Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Uppopaistettua, ruodotonta lahnaa

Pienestäkin lahnasta saa uppopaistamalla oivan ruuan. Kuhan rintaevistä tulee samalla maukas alkupala.

Pienestäkin lahnasta saa uppopaistamalla oivan ruuan. Kuhan rintaevistä tulee samalla maukas alkupala.

Miten pikkulahnasta saadaan ruodoton, kokonaan syötävä herkku? Yhdistetään japanilainen kara-age –mausteet, kiinalainen uppopaistettu kala ja venäläinen konsti pilkkoa ruodot. Uppopaistaminen pehmittää pieneksi pilkotut ruodot niin, ettei niitä huomaa lainkaan. Tuore inkivääri antaa kivan potkun makuihin.

Ilahduttavaa, että viime vuosina on perinteiset ”roskakalat” ovat nousseet uuteen arvoon. Monet huippukokit kuten Markus Maulavirta ja Ilkka Isotalo puhuvat särjen ja lahnan puolesta. Verkossa on kampanjoita roskakalasta gourmetherkuksi. Maabrändityöryhmä  heitti vuonna 2010 ravintoloille haasteen miten särjestä saisi ravintolatasoisen herkun.

Meillä syödään mielellään särkeä, lahnaa ja kuoretta. Jotkut väittävät jopa kuhaa ja ahventa roskakalaksi! Liekö heidän mielestään ainoa jalokala Norjassa altaassa kasvatettu lohi?

Näsijärvi tarjoaa verkkoihin lähinnä pientä lahnaa. Mietin miten ruotoisesta pikkulahnasta saisi helpommin syötävän. Kaakaopapu söi muutama vuosi nuorempana mielellään japanilaistyyppistä kara-age –kanaa. Kun venäläisessä ohjeessa neuvottiin pilkkomaan ruodot pikkukalasta, syntyi monikulttuurinen kara-age –lahna, joka on ollut meidän perheen klassikkoruoka jo vuosia.

Suomusta ja suolista lahna. Tee selkäfileeseen ja kalan koko takaosaan terävällä veitsellä viiltoja tiheästi, parin millin välein. Pienet ikävät ruodot pilkotaan näin. Isot kylkiruodot kannattaa jättää leikkaamatta. Ne ovat niin vahvoja ettei uppopaistaminenkaan niitä pureskeltavaksi pehmitä.

Viillä veitsellä parin millin välein pikkuruodot selkäfileesta poikki. Kun kala uppopaistetaan, ei ruotoja edes huomaa.

Viillä veitsellä parin millin välein pikkuruodot selkäfileesta poikki. Kun kala uppopaistetaan, ei ruotoja edes huomaa.

Parin senttiä tuoretta inkivääriä raastetaan hienoksi ja hierotaan kalan pintaan yhdessä suolan ja mustapippurin kanssa. Mausteseos hierotaan kalan sisä- ja ulkopuolelle, myös viiltoihin. Annetaan maustua 15-30 min.

Ennen paistamista kalat jauhotetaan maissijauhoilla. Muutkin jauhot käyvät, mutta maissijauho antaa kauniin kultaisen värin.

Kuumennetaan auringonkukkaöljy sopivan kuumaksi wokpannussa tai paistokasarisa. Testaa öljyn kuumuus vaalean leivän palalla: kun leipä ruskistuu minuutissa, kuumuus on sopiva.

Noin 200-300 gramman kokoista lahnaa paistetaan puoleltaan 2-3 minuuttia. Pinta on mukavan rapea, kalan maussa hieno, raikas inkiväärin sävy. Valuta kypsästä kalasta enin rasva paperilla. Tarpeeksi kuuma öljy ei imeydy ylen määrin kalaan, joten ole tarkkana öljyn kuumuuden kanssa.

Öljyn makua voi leikata vielä sitruunalohkoista puristetulla mehulla.

Kaveriksi raikasta salaattia ja jasmisriisiä.

Viiniksi sopii kauniin hapokas riesling tai sauvingnon blanc.

Kara-age -lahnan ainekset neljälle

  • 4 pikkulahnaa, (n. 200-300 gramman lahnoja)
  • tuoretta inkivääriä kahdeksan sentin pala
  • suolaa
  • mustapippuria
  • maissijauhoja (ei maissitärkkelystä)
  • sitruuna
  • 1 litra auringonkukkaöljyä

Maistuis varmaan sullekin –blogin savulahnamoussea voisi myös olla kiinnostaa kokeilla.

Kommentointi on suljettu.