Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Mademuhennos kesäkurpitsan kukilla

Made , kesäkurpitan kukat ja kerma muhivat maukkaaksi muhennokseksi.

Made, kesäkurpitan kukat ja kerma muhivat maukkaaksi muhennokseksi.

Syksyä ja kesäkurpitsakautta kaivaten – millähän kesäkurpitsan kukat voisi korvata mademuhennoksessa ja päästä samaan makumaailmaan? Ideoita otetaan vastaan! Helmikuussa on kuitenkin madekausi parhaimmillaan ja mademuhennos maistuu alkupalaksi tai pääruuaksi ilman kukkkasiakin.

Made on monipuolinen kala, jonka koostumus on miellyttävän kiinteä. Mukava makumuisto tulee parin vuoden takaa Kuopiosta. Ravintola Musta Lammas tarjosi mateen Pernodilla liekitettynä. Liekitys tehtiin juhlavasti pöydän vieressä. Makuun tuli miellyttävä paahdettu anismainen vivahde.

Tämän simppelin muhennosversion kehittelin syksyllä, kun sattui tulemaan pieni made. Kesäkurpitsa-aikaan uudet perunat suoraan maasta poimittuna toimivat lisuukkeena. Runsaampi ohje löytyy esimerkiksi Sillä sipulin blogista.

Muhennos alkupalaksi

Fieloitu made ja maksa.

Fileoitu made ja maksa.

  • 1 made noin 500 g fileinä ja maksa mukaan
  • 1 keltasipuli tai 2 salottisipulia silputtuna
  • kourallinen kesäkurpitsan kukkia karkeasti pilkottuna
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 dl ruokakermaa
  • suolaa
  • pippuria
  • ruohosipulia, persiljaa, tillia tai vastaava koristeeksi

Made nyljetään ja fileoidaan. Selkäfileet on helppo saada siistiksi, mutta kylkiruodot ovat vähän haastavampia. Pilko ruodottomat fileet vielä suupaloiksi.

Kesäkurpitsan kukista poistetaan emi esimerkiksi teelusikalla kaapimalla. Jos kukissa on pieniä kärpäsiä tai muita öttiäisiä, niistä pääsee eroon upottamalla kukat vähäksi aikaa veteen, jossa on loraus etikkaa. Kuivaa ja pilko kukat.

Hauduta ensin sipulia voi-öljyseoksessa noin 10 minuttia eli kunnes sipuli on aivan pehmeää ja makeaa. Pieni ripaus suolaa tässä vaiheessa irrottaa sipuleista nestettä eivätkä ne pala niin helposti. Lisää kesäkurpitsan kukat pilkottuna ja paista hetki. Lisää mateen palat, mutta älä ruskista. Hauduta hetken sekoitellen.  Lorauta pannulle vähän valkoviiniä ja haihduta alkoholi pois. Lisää sitten kerma ja kiehauta. Lopuksi suola ja pippuri.

Kesäkurpitsan kukkia saa kausiluontoisesti eikä niiden kerääminen vähennä satoa. Jos haluaa samantyyppistä keltaista efektiä muina vuodenaikoina, voi kokeilla vaikkapa sahramia tai miksei kurkumaan, mutta varovasti. Ehkä jokin muukin kukka, krassi tai vastaava voisi toimia.

Isosta mateesta saa pääruuan useammalle. Pienestä mateesta saa lämpimän alkupalan. Tarjoa pienistä kulhoista vaikkapa Linkosuon ruissipsien kanssa.

Kesäkurpitsan kukkia

Kesäkurpitsan kukkia. Joko voi laittaa taimet itämään?

Mainokset

Kommentointi on suljettu.