Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Neljän pippurin grillattu kevätkananpoika

8 kommenttia

Kevätkananpojan grillaus onnistuu kakluunissakin.

Kevätkananpojan grillaus onnistuu kakluunissakin.

Meillä grillataan kesät talvet, ainakin kevätkananpoikaa. Pippureiden ja chilin potku kesyyntyy grillissä. Varaa paljon servettejä sormien ja suunpielten pyyhkimiseen!

Vuosia sitten Garda-järvellä pitkän italialaisen päivällisen pääruuaksi tuotiin pannulla kokonaisena paahdettu pieni kana. Maku on jäänyt pysyvästi soimaan suussa.

Kevätkananpoika grillataan yleensä hiilloksella, kesällä ulkona ja talvella kakluunissa. Kakluuni tuo kyllä mukaan myös uuniefektin, jolloin kana hautuu tasaisemmin eikä paahdu yhtä rapeaksi. Grillaaminen onnistuu uunissakin grillivastuksen alla, mutta mausta jää puuttumaan jotain oleellista eli hiilloksen maku.

Grillattu kevätkananpoikaIMG_6857-copy

  • kaksi kevätkananpoikaa
  • 1/2 rkl mustapippuria
  • 1/2 rk rosepippuria
  • 1/2 rk viherpippuria
  • 1-2 peperonchinoa
  • 1 sitruuna
  • 1-2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa

Kevätkanapojat leikataan selkärankaa pitkin halki vahvalla veitsellä ja painetaan kämmenellä nahkapuoli ylöspäin litteäksi. Jotkut kokit poistavat selkärangan, mutta minusta se on turhaa. Avattuun lintuun pistellään nahkaan terävällä kapealla veitsellä pieniä pistoja sinne tänne.

Jauha huhmareessa pari ruokalusikallista erilaisia pippureita: mustapippuria, roseepippuria, viherpippuria ja peperonchinoa. Rosépippuri on näistä olennaisin. Lisää vähän öljyä ja sitruunaa. Hiero maustetahna kevätkananpoikien pinnalle ja jätä maustumaan muutamaksi tunniksi.  Puoli tuntiakin kyllä riittää, jos on kiire. Maku leviää tasaisemmin, jos malttaa marinoida rauhassa.

Lintu suolataan vasta kun hiillos on valmis. Meillä on tapana käyttää Maldonin sormisuolaa. Paista ensin nahkapuoli alaspäin noin 15 minuuttia, käännä ja jatka paistamista vielä on 10 minuuttia. Tarkista kypsyys joko reidestä tai siiven tyveltä: jos neste on kirkasta, lintu on kypsää. Varo kypsentämästä liikaa, koska lihasta tulee helposti liian kuivaa.

Pippureita tulee pintaan paljon, mutta grillaus paahtaa ja kesyttää pippurien ja chilin poltteen. Jos hiillos on mieto, kannattaa pippureita pyyhkäistä jo vähän pois, jotta myös kevätkanan ihanan herkkä maku pääsee oikeuksiinsa. Muitakin kokonaisia kanoja voi käyttää, mutta isompien kanojen kypsennysaika on tietenkin pidempi.

kevatkananpoika

Tarjoile lintu joko kokonaisena, puolikkaina tai neljänneksinä – ruokailijamäärästä ja lisukkeista riippuen. Kaksi kevätkananpoikaa riittää ainakin meillä hyvin kolmelle. Raikas salaatti ja keitetty riisi maustuu lisukkeena.

Viiniksi sopii kevyehkö pinot noir. Pisonin pinot nero, joka on poikkeuksellisen vahva pinot noiriksi, toimii kyllä, mutta voisi olla kevyempääkin. Alkosta löytyy Ninth Island Pinot Noir, joka oli suosikkimme 5-6 euroa sitten.

Kun kevätkanat on syöty ja luista imeskelty kaikki mehukkaat maut, luita ei kannata heittä pois vaan kattilaan. Peitä vedellä, kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä tunnin verran. Saat hyvän kanaliemen vaikkapa seuraavan päivän pikalounaaseen: tortellini in brodo.

Ihana italian keittiö –kirjasta löytyy myös pippurisen kananpojan ohje halkaistuna ja paahdettuna grillissä. Mainio kooste hyviä italialaisia ohjeita, kannattaa silmäillä divareita sillä silmällä.

Mainokset

8 thoughts on “Neljän pippurin grillattu kevätkananpoika

  1. Tätä olis tarkoitus testata huomenna. Ainoa kysymysmerkki on tuo linnun litistäminen/halkaisu…
    En oo vielä päättänyt maustanko pippureilla vaiko enemmän chili/lime/yrttipainotteisesti.
    Onkos vinkkiä mistä löydän peperonchinoa?

  2. Peperoncino on pieni, yleensä kuivattu chili. Saa varmaankin myös Suomesta, mutta en ole aikoihin täältä ostanut. Tulee yleensä Italian matkoilta mukana. Eli chiliä, jotakin ,myös tuore toimii. Lime ei ole niin hyökäävä kuin sitruuna, toimii. – Halkaisu ei ole hankalaa: selkärankaa pitkin joko vahvoilla saksilla tai veitsellä leikkuulautaa vasten painaen. Kannattaa aloittaa pyrstöpuolelta ja vaikka nostaa lintu pystyy, kun terä ei enää riitä. Tästä se oikeastaan avautuu jo itsestään. Kun vielä painaa vähän kansaan, saa hyvän litteän paistettavan. Kerro, miten onnistui!

    • No, menee huomiseen, kananpoikaset on vielä sen verran kohmeessa. Ja ehkäpä valoisalla on mukavampi värjötellä hiilloksen ääressä, kun kerran niihin hommiin alkaa. Ja saa parempia kuvia 😉 Eli Plan B (ei viini tällä kertaa) käyttöön, joko chorizo-pastaa tai -risottoa siis tänään…
      Ajattelinkin, että viskaan tavallista kuivattua chiliä joukkoon. Tulen kyllä kertomaan miten onnistuin, ja varmaan vielä bloggaankin 🙂

  3. Oi joi. Todella onnistunut resepti. Kiitos!

  4. Päivitysilmoitus: Hiillostettu pippurinen kevätkananpoika ja paahdettua ruusukaalia avokadon ja pekaanipähkinöiden kanssa | Hyvää ruokaa ja annoskateutta

  5. Marika, kiva että maistui! Löysitkö hyvää peperoncinoa?

  6. En löytänyt, käytin pieniä kuivattuja ”perus”chilejä. Mutta aivan mahtava ruoka, kiitos Pata mahtavasta reseptistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.