Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Fritattu latva-artisokka

2 kommenttia

Lohkottu globe-artisokka keittyy öljyssä noin neljä minuuttia.

Latva-artisokan lohkoista tulee rapean meheviä friteerattuna.

Bolognan reissun iloja oli laaja latva-artisokka -ohjeiden kirjo. Uppopaistettu ruoka ei kuulu ihan lempilajikkeisiin, mutta latva-artisokasta löytyy sen verran omaa tuhtia makua, että se ei huku rasvan täyteläisyyteen. Näitä tarjottiin itse asiassa kahdella tavalla. Toinen oli ehkä perinteisempi leivitetty, mutta itse tykästyin enemmän tähän naturale- versioon.

Ohje on perussimppeli. Latvisten käsittely on myös helpompaa kuin täytettyjä latva-artisokkia varten. Lohkoituista latviksista saa parran helposti irti, eikä kovertamiseen mene aikaa.

Uloimmat, kovat lehdet voi poistaa. Latva-artisokka leikataan pitkittäissuunnassa 4-6 lohkoksi, riippuen koosta. Latviksia ei kannata huuhtoa vedellä, ellei ole aikaa kuivatella rauhassa lehtien väliin mennyttä vettä pois.

Laita 1 litra rypsiöljyä tai jotakin muuta kasviöljyä kattilaan. Oliiviöljyä ei voi käyttää uppopaistamiseen.  Rasvakeittimen käytöstä meillä ei ole kokemuksia, joten sitä en lähde neuvomaan. Kuumenna öljy ja testaa leipäpalalla sopiva kuumuus. Jos leipäpala ruskistuu noin minuutissa kauniin kullanruskeaksi, on öljy sopivan kuumaan.

Laske reikäkauhan avulla lohkot vuorotellen kuumaan öljyyn. Kääntele lohkoja varovasti. Paista noin neljä tai viisi minuuttia. Paistoaika riippuu tietysti lohkojen koosta.

Vuoraa astia talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Kun lohkot ovat kevyesti ruskistuneet ja haarukka menee latva-artisokan pohjasta läpi, ne ovat kypsiä. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Mausta maldonsuolalla tai vastaavalla sormisuolalla. Parhaimmillaan kuumana. Ohjeesta riittää neljälle hengelle alkupalaksi.

Uppopaistetut latva-artisokat

  • 2 latva-artisokkaa puhdistettuna ja lohkottuna
  • 1 l rypsiöljyä tai muuta kasvisöljyä
  • 1 rkl maldonsuolaa

Latva-artisokka on haasteellinen kumppani viinille. Bolognan Ristorante Cesarinassa ruokajuomana oli Cellin Trebbianoa, joka on ryhdikäs, hapokas ja jopa kovakin. Viini toimi hyvin jopa neljän eri tavalla valmistetun latva-artisokan kanssa.

Trebbianon lisäksi kypsän täyteleläinen, hapokas riesling cran cru reserve toimii. Uppopaisto vaatii viiniltä pientä happokkuutta. Mikä Alkon viineistä täyttäisi nämä kriteerit? Pistäkää kommenttia tulemaan, jos löytyy hyvä viinipari!

Advertisement

2 thoughts on “Fritattu latva-artisokka

  1. En kestä – nyt iski kauhia himo!

    ..Ja sitten siellä on vielä noin täydellisen ihania suolasattumia.. Nam!

  2. Päivitysilmoitus: Grillatut latva-artisokat | Ripaus tryffeliä