Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Karitsaa vuoristopaimenen tapaan

polenta-ja-karitsa

Herkkutatit maustavat karitsan juhlaruoaksi. Polenta sopii kaveriksi karitsalle.

Vuoristopaimenen karitsapata on yksi yksinkertaisimmista ja maukkaimmista lihapadoista. Herkkutatit ja valkoviini jalostavat italialaisesta padasta juhlaruokaa.

Koska ruoka on yksinkertainen, vaaditaan parhaat mahdolliset raaka-aineet. Tuore karitsa hyvältä lähituottajalta esimerkiksi Bovikistä tai Väisäsen kotilihalta takaa herkullisimman lopputuloksen.

Karitsan lisäksi tarvitaan sieniä. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään herkkusieniä, mutta me suosimme pakastettuja herkkutatteja. Herkkusienet imevät itseensä kastikkeen makua ja muuttuvat oikeastaan herkullisiksi lisäkkeiksi. Herkkutatti tuo pataan oman vahvan metsäisen makunsa ja kohottaa karitsan ja kastikkeen maun taivaalliseen kastiin.

Karitsapata

  •  1,3 kg karitsan paistia kuutioiksi pilkottuna, luut mukana
  • 3 dl valkoviiniä
  • 300 g tuoreita herkkusieniä
  • tai 2-3 dl pakastettuja herkkutatin viipaleita
  • voita
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria

Lämmitä uuni 190 asteeseen. Pilko paisti isoiksi kuutioiksi, poista rasva, mutta luut kannattaa ilman muuta jättää antamaan makua.

Lämmitä öljy-voiseos uunipadassa ja lisää pilkottu karitsa pienissä erissä. Ruskista tasaisesti joka puolelta.

Jos käytät herkkutatteja, ruskista sienet ja keitä neste pois joko toisella pannulla tai lihan ruskistamisen jälkeen nosta lihat odottamaan toiseen astiaan ja käytä uunipataa.

Herkkusieniä ei tarvitse paistaa etukäteen, koska ne imevät itseensä paistolientä ja muuttuvat herkullisiksi lisukkeiksi.

Kun sienet ja liha on ruskistettu, lisää viini, suola ja ripaus mustapippuria. Paista pataa uunissa noin tunti tai puolitoista, riippuen lihan mureudesta.

karitsa-padassa

Karitsaa haudutellaan padassa mureaksi. Luut antavat makua, joten kannattaa valita ilman muuta luinen pala karitsaa. Samalla ohjeella tehty vasikka ja hirvi maistuvat myös.

Samalla ohjeella voi valmistaa muitakin lihapatoja. Ainakin vasikan halvemmat luiset osat kuten lapa tai etuselkä maistuvat samalla ohjeella erinomaisesti. Hirvenliha toimii myös yllättävän hyvin. Pääsiäisenä kokeillaan ohjetta peuranpaistiin, joka on hankittu oravannahkakaupoilla.

Kullankeltainen polenta sopii lisukkeeksi, tryffelijuuresten ja salaatin kanssa.

Viiniksi sopii jokin vähän tanniineja sisältävä punaviini, esimerkiksi Valpolicella tai vaikka vähän tuhdinpi ripasso samalta seudulta.

Kommentointi on suljettu.