Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hiillostettua Näsijärven taimenta

2 kommenttia

Verkoista nousi niin iso taimen, ettei se mahtunut kunnolla salaattivadille.

Verkoista nousi niin iso taimen, ettei se mahtunut kunnolla salaattivadille.

Verkoista nousi Näsijärveltä kunnon taimen, 1,4 kg perattuna. Hiilet grilliin kuumenemaan!

Taimen suolistetaan ja maustetaan muutamaa tuntia aiemmin merisuolalla, mustapippurilla, sitruunalla ja vatsaonteloon sujautetaan erilaisia yrttejä. Meillä sattui olemaan tuoretta lehtipersiljaa ja ruohosipulia, niitten sekaan vielä lohkottua limeä makua antamaan. Yrttejä voi laittaa reippaasti, koska ne samalla tasaavat ohuemman vatsapuolen kypsymistä.

Ennen grilliin nostamista voitele kalan pinta kevyesti öljyllä, ettei nahka pala ritilään kiinni niin helposti.

Kokonaista kalaa grillatessa hiillos täytyy suhteuttaa kalan kokoon. Liian kuuma hiillos käristää kalan, ja pienellä hiilloksella ei taas riitä potku kypsentämään kalaa valmiiksi. Tärkeintä on tuntea oman grillinsä tavat. Kun selkäevä irtoaa helposti on kala kypsää. Meidän hiilloksella tämä kala vaati noin 23 minuuttia.

Meille muurattiin kesäkeittiöön joku vuosi sitten iso avotakka -mallinen grilli. Halusimme niin leveän grillaustason, että siihen mahtuu kaksikin hiillosta rinnakkain isompia grillipartyja varten. Tässä vaiheessa lienee jo selvinnyt se, että kuulumme hiiligrilli -koulukuntaan. Kaasugrillillä on oma vakaa kannattajakuntansa, mutta Weberin kutsu ei ole vetänyt meitä puoleensa. Grilliruoassa pitää olla hiilloksen maku! Grilli on käytössä ympäri vuoden ja etenkin kevätauringon lämmitellessä etelään avautuvaa kesäkeittiötä alkaa mielessä pyöriä grillaus.

Sujauta taimenen vatsaonteloon yrttejä ja limenlohkoja. Maustamisen lisäksi täytteet auttavat kypsentämään kalan tasaisemmin.

Sujauta taimenen vatsaonteloon yrttejä ja limenlohkoja. Maustamisen lisäksi täytteet auttavat kypsentämään kalan tasaisemmin.

Salaattipedille tulee rapeaa salaattia, kurkkua, tomaattia, porkkanaa, appelsiiniä ja vähän paahdettuja kurpitsansiemeniä sekä loraus oliiviöljyä. Kurpitsansiementen pähkinäinen maku korostuu, kun niitä paahtaa vähän aikaa kuivalla pannulla ja maustaa kevyesti suolalla ja sitruunan tai limen mehulla. Sopii mainiosti hiillostetun taimenen makuun.

Nosta grillattu kala salaattipedille. Tarjoa tuoreen vaalean leivän kera.

Grillatun taimenen kaveriksi sopii kevyen hapokas riesling. Taimen on usein vähärasvainen, joten sen kaveriksi ei tarvitse valita tiukan hapokasta viiniä.

Advertisement

2 thoughts on “Hiillostettua Näsijärven taimenta

  1. Oi, miten herkullisen näköinen fisu!

    • Kiitos Campa! Kyllä villi taimen on hyvää, kun se tuon kokoiseksi kasvaa. Harvinaista herkkua!! Pienemmät Näsijärven taimenet maistuvat vielä vähän kalankasvattamolta. Jos ne on verkoissa vielä elossa, päästetään ne takaisin vielä hankkimaan lihaansa makua.