Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Latva-artisokkaa parmesaanikupissa

5 kommenttia

Isoja pyöreitä roomalaisia globe-artisokkia ja pieni sardinilainen, joka mahtui matkalaukkuun Bolognassa.

Isoja pyöreitä roomalaisia globe-artisokkia ja pieni sardinilainen, joka mahtui matkalaukkuun Bolognassa.

Tampereen Prismassa pääsi suusta ilahtunut huudahdus: pieniä latva-artisokkia! Nyt päästään tekemään bolognalaisen Cesarinan ohjeella latva-artisokkasalaattia parmesaaniruukussa. Latvikset eivät olleet enää tuoreimmassa kunnossa, mutta tarkasti valikoimalla vähiten kuivahtaneet sain kokoon muutaman hyvän yksilön. Nämä eivät olleet sardinialaista lajiketta, koska lehtien kärjestä puuttui piikki. Maku oli melkein sama kuin sardinialaisessa, ehkä pientä kitkeryyttä oli enemmän. Mutta jos löydät jostain pieniä tummanpunaisia sardinialaisia latva-artisokkia, tässä niille mainio ohje.

pienet-latva-artisokat

Prismasta löytyneista latva-artisokista puuttui piikki lehden kärjestä, joten ne eivät kai ole sitten sardinialaisia? Mikähän lajike tämä on?

Latva-artisokkaa parmesaanikupissa

  • 3 pientä sardinialaista latva-artisokkaa
  • suolaa
  • oliiviöljyä
  • 75 grammaa parmesaania
latviksen-leikkaaminen

Poista uloimmat, kovat lehdet ja leikkaa pehmeä sisus suikaleiksi.

Poista uloimmat kovat lehdet, halkaise latvikset puolikkaiksi tai neljänneksiksi ja poista pieni parta keskeltä, jos sitä on. Kuori myös kova osa varresta pois. Leikkaa latva-artisokasta ohuen ohuita siivuja aina siihen saakka kun latvis on pehmeää. Jätä kova, puumainen osa käyttämättä. Laita suikaleet sitruunalla maustettuun veteen sitä mukaan kun käsittelet niitä.

Valuta artisokista ylimääräinen vesi pois siivilässä. Mausta suikaleet kulhossa oliiviöljyllä ja sormisuolalla.

Parmesaanikupit

Raastetusta parmesaania matkalla uuniin.

Raastettus parmesaania matkalla uuniin.

Kun raastettua parmesaania paahtaa uunissa, siitä on helppo muotoilla erilaisia tarjoiluastioita. Raasta parmesaania 25 g per henki. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä uunipelille leivinpaperia (ja eikä muuten toimi voipaperilla, kokeiltu on…) ja tee parmesaanista ohut kiekko, jonka halkaisija on noin 10 senttiä. Paista uunissa muutama minuutti, siten että reunat alkavat ruskistua.

Valmistele paistamisen aikana seuraava vaihe. Valitse sopivan kokoinen lasi (tai pullon kaula) parmesaanikupin tekemistä varten.

parmesaanikupit

Muotoile kupit sopivankokoisen lasin tai pullonkaulan päällä.

Anna parmesaanilevyjen jäähtyä sen verran ettet polta sormiasi. Liikaa ei kannata jäähdytellä, sillä muotoilu onnistuu vain kuumana, haaleana parmesaani murenee. Nosta juustolevy kupin päälle ja painele reunat alas. Anna jäähtyä muotoonsa.

Täytä parmesaaniruukku latva-artisokan suikaleilla ja nauti alkupalaksi.

Parmesaanikupit täytetään raikkaalla, raa´alla latviksella.

Parmesaanikupit täytetään raikkaalla, raa´alla latviksella.

Onnistuisikohan sardinialaisen lajikkeen kasvatus omalla kasvimaalla? Joku vuosi sitten koetin viljellä latva-artsisokkaa, mutta kesä Tampereen korkeudella oli liian lyhyt. Latvis vie myös paljon tilaa kasvimaalta. Olisikohan tässäkin oikean lajikkeen löytäminen ratkaisu? Tälle kesälle on kuitenkin liian myöhäistä, esikasvatus olisi kai pitänyt aloittaa kuukausi sitten.

Lue myös:

Täytetty latva-artisokka

Fritattu latva-artisokka

Osiinsa purettu roomalainen latva-artisokka

5 thoughts on “Latva-artisokkaa parmesaanikupissa

  1. Onpas maukkaanoloinen ohje. Mistä tunnistaa kaupassa hyvän latva-artisokan?

    • Hyvä kysymys, Jonna! Pyörittelen käsissäni aina latviksia kaupassa niin kuin paraskin italialainen kranttu kokki :D. Etsin raikkaan vihreitä, napakoita ja kiinteitä yksilöitä. Jos latvis on pehmeän oloinen ja joustaa pohjasta jo periksi, jätän hyllyyn. Joskus näkee myös vihreitä latviksia, joiden terälehdet ovat aika ruskeaksi kuivuneita.

  2. Tätä täytyy kokeilla! Jääkaapissa odottaa käsittelyä pussillinen artisokkia, tosin niitä isoja ja vihreitä. Vielä kun keksisi, miten saisi hyötykäytettyä sen valtavan määrän lehtiä, joka niistä pitää pois siivota.. Hyvien artisokkien bongaus on haastavaa hommaa, meillä mahdollisuus annetaan yleensä artisokille, jotka ovat kauttaaltaan kauniin värisiä, napakka- ja natisevalehtisiä ja painavia. Pohjan joustavuutta en ole tajunnut testata, hyvä vinkki!

  3. Ensimmäiset itse kasvattamani latva-artisokat ovat nyt halkaisijaltaan n. 5 cm. Ovat jotain vihreää lajiketta. Onko olemassa joku määritelty koko milloin ne olisivat syöntikokoisia?
    Munakoisoa yritin myös kasvattaa kasvihuoneessa, mutta ne ovat vasta pari senttisiä, joten e i onnistunut.
    Kesäpaikkamme on etelä-Savossa, taimet kasvatin parvekkeella. On vain niin mukava kokeilla kaikenlaista, oppia uutta ja mukava lisähän nämä kaikki viljelyt ovat ruokapöytään.

    • Wow, mahtavan kokoisia latva-artisokkia! Minä sain kasvamaan vain 2-3 senttisiä, joten en ole sen jälkeen koettanut kasvattaa kun taimet veivät ison tilan kasvimaalta suuhteessa satoon. Uskoisin, että nuo ovat jo syöntikokoa. Nyt kyllä jää kiinnostamaan miltä ne maistuvat, käy ihmeessä kertomassa kokemuksesta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.