Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Naudanlihakääryleet tomaattikastikkeessa

kaaryleet-tomaattikastikkeessa

Lihakääryleiden valmistamiseen menee aikaa, joten se on leppoisan sunnuntaipäivän puuhaa – slow foodia parhaimmillaan. Kerralla kannattaa tehdä isompi satsi, sillä tomaattinen kastike kääryleineen toimii pastakastikkeena viikolla arki-illan kiireen pelastajana. Kääryleiden tekemisessa on muutama työläs vaihe, joten aloita ajoissa. Murean lihan ja täyteläisen kastikkeen maku on vaivan arvoista!

Slow foodia parhaimmillaan: leppoisat lihakääryleet

 • 1 kg naudan sisä- tai paahtopaistia
 • 100 g parmesaania
 • 2-3 siivua parmankinkkua
 • 3 valkosipulin kynttä
 • 3 rkl silputtua lehtipersiljaa
 • 1 rkl tuoretta basilikaa silputtuna
 • oliiviöljyä
 • suolaa ja mustapippuria

Tomaattikastike

 • 1 sipuli silputtuna
 • 2 murskattua valkosipulin kynttä
 • 2 tölkkiä/800g tomaattimurskaa
 • 1 lasillinen punaviiniä
 • suolaa ja mustapippuria

Ohjeessa on muutamakin vaivalloisempi työvaihe, joten valmisteluun kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Tehokkaastikin ja kokemuksella tehden valmisteluihin menee helposti 45 minuuttia, ennenkuin lihat voi jättää rauhassa porisemaan pannulle. Toki kaupasta voi pyytää valmiiksi leikattuja paistisiivuja, mikä vähän nopeuttaa hommaa. Nyt kuitenkin tehdään alusta pitäen.

Rullaa kääryleet liukahkoksi rullaksi.

Rullaa kääryleet tiukahkoksi rullaksi.

Pyydä lihakauppiaalta sellaista paistia, josta on helppo leikata käärylelihat. Leikkaa paisti poikkisyin mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Vähän paistin koosta ja muodosta riippuu, montako viipaletta saat. Leikkaamisen jälkeen viipaleet kannattaa vielä joko nuijia tai muuten ohentaa.

Nuijimista varten tarvitaan pala voipaperia tai leivinpaperia. Aseta leike kahden paperin väliin ja nuiji varovasti lihanuijalla. Jos paisti on mureaa, homma hoituu vaikkapa kaulimen pyöräytyksellä. Useimmiten kuitenkin täytyy turvautua lihanuijaan. Nuiji ensin lihasiivu reunoiltaan ja vasta sitten keskeltä, käännä ja toista sama toiselle puolen.

Kun lihat on nuijittu, levitä ne riittävän isolle työtasolle ja mausta suolalla ja pippurilla.

Tikkuvaroitus! Kääryle suljetaan parilla coktailtikulla. Voit myös kääräistä pötkylät pakettiin narulla.

Tikkuvaroitus! Kääryle suljetaan parilla coktailtikulla. Voit myös kääräistä pötkylät pakettiin narulla.

Valmista täyte. Sekoita juustoraaste, valkosipulit ja pilkotut yrtit kulhossa. Levitä ohut kerros täytettä jokaiselle lihasiivulle.

Rullaa leikeet kääryleiksi ja sido joko narulla tai käytä coktailitikkuja.

Ruskista lihakääryleet oliiviöljyssä miedolla lämmöllä. Kun kääryleet ovat saaneet kauniin ruskean pinnan, nosta ne sivuun lautaselle ja tee pannuun jääneessä rasvassa kastike. Pehmennä pannulla sipulia ja valkosipulia viitisen minuuttia. Lisää tomaattimurska, viini ja mausteet. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja lisää kääryleet. Kaavi kaikki niistä irronnut neste mukaan liemeen. Hauduta kääryleitä miedolla lämmöllä 1,5-2 tuntia välillä käännellen. Paistoaika riippuu lihan laadusta, joten lihaa kannattaa viimeistään tunnin kohdalla tarkkailla. Tavoitteena on murea, muttei kuiva kääryle.

Lisukkeeksi uunissa paahdettuja veneperunoita tai selleriperunamuussia ja vihreitä papuja.

Viinipariksi kääryleille sopii punaviini, jossa on pehmeät tanniinit ja vähän hapokkuutta tomaatin vastineeksi.

Advertisement

Kommentointi on suljettu.