Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kylmäsavustettua hauen mätiä ja manteliblinejä

2 kommenttia

Kylmasavustettua-hauen-matia

Manteliblinit ja klassisia lisukkeita. Kylmäsavustettua hauen mätiä sekä mateen mätiä, hopeasipulia, kreikkalaista jugurttia ja kylmäsavustettua kirjolohta..

Kevään blinikausi alkoi myöhään, mutta sitäkin kiinnostavammin: kylmäsavustetun hauen mädin innottamana. Verkossa oli 5,5 kiloa painava hauki, jonka itsestään selvä osoite oli kalakaveri Matin kylmäsavustin. Mätiä oli reipas 400 grammaa. Pienen pähkäilyn jälkeen päätettiin kokeilla mädinkin savustamista. Ensin mäti pakkaseen vuorokaudeksi, sitten pienissä rasioissa kylmäsavustimeen kahdeksi vuorokaudeksi. Osa mädistä suolattiin, osa jätettiin suolaamatta. Suolaamaton säilytti rakenteensa paremmin. Suola lisättiin vasta tarjoilun yhteydessä.

Ohjeeseen joutuu tekemään vähän tavallista enemmän hankintoja, ellei niitä jo ole tai löydy kavereilta. Tarvitaan vanha käytöstä poistettu, mutta toimiva jääkaappi. Kaappiin pitää hankkia vielä kylmäsavustin. Sitten tarvitaan iso hauki. Enää tarvitaan vain aikaa ja kärsivällisyyttä. Minulla näitä ei ole, mutta onneksi kalakaverilla on.

Blinit syntyivät vaihteeksi mantelijauhosta, joka on muutamassa kokeilussa osoittautunut yllättävän hyväksi leivontapohjaksi. Pakkasesta löytyi vielä kaveriksi mateen mätiä ja jääkaapista kylmäsavukirjolohta.

Manteliblinit

  • 3 munaa
  • 5 rkl sulatettua voita
  • 6 reilua ruokalusikallista mantelijauhetta
  • 0,5 dl reilu kreikkalaista jugurttia
  • suolaa
  • vajaa 1 tl ruokasoodaa

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää muut aineet. Jätä lämpimään tasoittumaan ja kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Paista blini- tai lettupannulla voissa rapean ruskeiksi.

Lisukkeet

  • kylmäsavulohta pieniksi kuutioiksi pilkottuna
  • kreikkalaista jugurttia tai smetanaa
  • kylmäsavustettua hauen mätiä
  • mateenmätiä

Ruokajuomana oli tällä kertaa vähän eksoottisempi ja vaikeammin hankittava valkoviini Italiasta, Cabanon Chardonnay IGT 2011. Mukavan raikas, samalla ryhdikäs eikä tammella tainnutettu.

Jos kiinnostus kylmäsavustukseen heräsi, lisätietoja löytyy esimerkiksi Savusammon sivuilta.

hauki-5,5-kg

Aterian innoittaja on talven kalastusseongin isoin hauki, joka painoi 5,5 kg. Kohta päästään maistamaan mädin lisäksi myös kylmäsavustettuja fileita.

Mainokset

2 thoughts on “Kylmäsavustettua hauen mätiä ja manteliblinejä

  1. Vau, mikä hauki. Meilläkin on blinit tekemättä ja mateen mätiä pakastimessa, jonka pitäisi olla tyhjä puolentoista viikon päästä. Pitäisi varmaan vihdoin tehdä talven/kevään blinit.

  2. Hyvä tilaisuus, vapuksi mätiä ja blinejä. Otatko mieluummin perinteisiä tattariblinejä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s