Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Tuplakaksintaistelu: tavallinen parsa vs. luomuparsa! Riesling vs. muscat?

6 kommenttia

Kapoiset parsat vastaan pulleammat tavalliset parsat. Riesling vastaan muscat - mikä pari vie voiton?

Kapoiset luomuparsat vastaan pulleammat tavalliset parsat. Riesling vastaan muscat – mikä pari vie voiton?

Ah, parsakausi alkaa todenteolla! Espanjalaisia parsoja löytyy jo sekä tavallisena että luomuna, lähes samaan hintaan (3,29/3,99). Kumpi on parempaa? Parhaaksi parsaviiniksi tällä kertaa on kisaamassa on Alsacen klassinen riesling ja haastaja muscat. Tuottaja on sama, vuosikerta ja hinta sama, rypäle eri.

Mikä viini toimii parhaiten parsan kanssa? Sehän riippuu reseptistä. Yksi suosikkilisukkeistamme parsalle on herkänvahva emulsiokastike. Tässä kaksintaistelussa mitataan myös mikä viini sopii tälle combolle.

Asetelma on erityisen herkullinen siksi, että olemme kesälle menossa kodinvaihtoon Alsaceen. Pitkäaikainen suunnitelma toteutuu, lomamatka suosikkivalkkareiden lähteille – eikä ruokakulttuurikaan ole paha, niin kun tamperelainen sanoisi. Ei-tamperelaisille tulkkaus: todella hyvää ruokaa odotamme reissulta. Ja vinkkejä hyvistä ravintoloista alueella otetaan mielellään vastaan!

Riesling on meidän suosikkiviinimme parsaohjeille, ellei sitten pääruoka vaadi sauvignon blancia. Alkon rieslingvalikoima on jäänyt viime vuosina jäänyt aika lailla kaverien maahantuonnin jalkoihin – sen verran hyviä Ermelin viinit ovat olleet. Nyt testingissä Wolfbergerin riesling ja muscat.

Pätki parsoista kovat tyvet pois. Jos haluat tasapitkää, käytä veistä, mutta itse yleensä taitan parsan poikki siitä kohdasta, mistä se helposti katkeaa. Keitä parsakattilassa noin 8 minuuttia tai kunnes tyvet tuntuvat veitseen pehmeiltä.

Parsojen kypsyessä valmista kastike.

Parsaa muna-valkoviinikastikkeessa

parsat-kastike

  • 3 kanamunan keltuaista
  • 2 rkl valkoviiniä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl pilkottua lehtipersiljaa
  • 1 rkl kapriksia huuhdeltuna

Ohje poikkeaa perinteisestä emulsiosta, koska siinä ei käytetä ollenkaan rasvaa. Toki voita tai öljyä voi lisätä, mutta toimii hyvin ilman niitäkin. Luomukananmunat ovat tämän parsakastikkeen perusta. Kastikkeesta tuli kauniin, voimakkaan keltainen. Valkoviini antaa kastikkeeseen mukavaa hapokkuutta ja kaprikset tuovat särmää.

Silkkisen juoksevaa

Kiehauta pienessä kattilassa vettä. Laita keltuaiset, viini, suola ja mustapippuri metalliseen kulhoon, joka sopii hyvin kattilan päälle. Nosta kulho kiehuvaan veteen, ja vatkaa jatkuvasti vispilällä, kunnes kastike alkaa saostua. Varo kypsentämästä liikaa, koska kastikkeen olisi tarkoitus olla silkkisen juoksevaa. Mausta lopuksi lehtipersiljalla ja huuhdelluilla kapriksilla.

Muscat ei ole kuulunut suosikkirypäleisiin, mutta Kauppalehden viinisuositus (2003;) rohkaisi avaamaan makuaisteja.

Luomuparsa vie voiton nupun mitalla

Parsojen välillä oli hienoinen ero. Kapoisemmat luomuparsat olivat hitusen maukkaampia, mutta yllättävän hyvin tavallinen parsa pärjäsi.

Viineistä riesling maistui erinomaisen hyvin kummankin parsan kanssa ja viinin hapot riittivät hienosti kastikkeen kanssa. Wolfbergerin muscat oli ennakkoluuloiselle yllättävän raikasta ja aromeiltaan jopa makeaa. Riesling taas on meille ykkösvalkkari. Oma kellari on vaan päässyt rieslingien suhteen tyhjentymään, varmaankin siksi että se maistuu kalan, äyriäisten ja parsankin kanssa. Wolfbergerin perusriesling 2011 oli raikasta, tasapainoista ja riittävän luonteikasta parsalle ja kastikkeelle. Viini tuki hienosti herkän parsan makua ilman kastiketta, mutta kantoi kastikkeen kauniisti.

Kaksintaistelun voittajaksi julistetaan riesling ja luomuparsa!

Advertisement

6 thoughts on “Tuplakaksintaistelu: tavallinen parsa vs. luomuparsa! Riesling vs. muscat?

  1. Muistan lukeneeni, että napsauttamalla katkaistessa tuntee ja kuulee äänestä, onko parsa riittävän tuoretta. Minusta luomuversiot maistuvat usein hieman vihreämmiltä, viime keväänä parsa-alueen vieressä asustaessa tuli syötyä monenlaisia paljon. Lajikkeita on niin monta, että maku vaihtelee samanväristen parsojenkin välillä paljon.

  2. Kastiketta pitää kokeilla, kuulostaa ihanalta. Minulle melkein mikä vaan, missä on tilkka viiniä, maistuu herkulta 😉

  3. Kastike on peräisin vähärasvaiselta kaudelta, mutta parsa tuntuu aina äytännössä vaativan jotakin rasvaa. Keltuainen hoitaa homman ainakin osittain. Viinin määrä on tärkeä, koska se käytännössa ratkaiseen, kuinka juoksevaa kastikkeesta tulee. – Itse asiassa shampanjasta tai kuohrista tulee vielä kuohkeampi kastike

  4. Luimupupu, lukeeko parsapakkauksissa lajikkeiden nimiä vai onko tämäkin vaan opiskeltava asia? Latva-artisokkien maailma on tässä pikkuhiljaa alkanut avautumaan eri lajikkeiden ja niihin sopivien ohjeiden suhteen, mutta parsojen kanssa ollaan vielä ihan untuvikkoja…

    Kun meille muutti uutukainen parsakattia, syntyi uudenlainen ongelma varsien napsauttamisen kanssa. Parsa on aina napsautettu poikki siitä kohdasta josta luonnostaan käsin taittamalla menee katki. Ja nehän menevät kukin omasta kohdastaan. Parsakattilassa pitäisi kaikkien olla saman mittaisia, että nuput jäävät pinnalle ja varsi kypsyy. Onko vinkkejä tähän?

  5. Parsa on ihanaa! Taattu kevään merkki. Kiitos kastike- ja viinivinkistä!

  6. Päivitysilmoitus: Vappumenu: omatekoisia sipsejä, lohisalaattia, parsaa ja tietysti latva-artisokkaa | Ripaus tryffeliä