Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Rapean mehevät ribsit possusta

ribsit-hiililla2

Fenkolin siemenillä maustettu possun ribsirivi kypsyy vajaassa puolessa tunnissa. Tämä saa vielä vähän muhia.

Possun kylkiluut ovat yksi grillikauden parhaista herkuista.  Rapeaa, mutta mehevää fenkolinsiementen ja rosmariinin makuista possua. Ylimääräinen rasva tirisee hiilille, joten tämä on melkein terveellisimmästä päästä olevaa grilliruokaa.

Monissa ohjeissa haetaan pehmeän mehevää lihaa. Tätä tavoitellaan keittämällä ensin kylkiluita mausteliemessä kahdesta jopa neljään tuntiin ja sitten grillaamalla rapeutetaan pinta. Makeiden marinadikastikkeiden lisääminen grilliherkkuihin on ilmeisesti amerikkalaista perua. Vaikka niitä onkin joskus tullut kokeiltua, ei makumaailmasta oikein saa otetta.

Meillä on tapana tehdä ribsit ilman paksuja marinadeja tai esikypsennystä. Ainostaan maustaminen kannattaa tehdä etukäteen, jopa edellisenä päivänä. Mausteseos palautuu enemmänkin Italian suuntaan kun ison veden toiselle puolen.

Porsaan tai lampaan kylkiluut kypsyvät alle puolessa tunnissa. Ovatkohan hiilloksella parikin tuntia paistettavat sitten kokonaista porsaan paahtokylkeä, jossa on kylkiluiden lisäksi lihainen ja rasvainen kylkikerros mukana?

possun-ribsit2

  • 2 kg possun kylkiluita eli ribsejä
  • 2 tl fenkolin siemeniä murskattuna
  • 4-5 valkosipulin kynttä murskattuna
  • rosmariinia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • öljyä

Pyydä lihakauppiasta sahaamaan kylkiluurivi halki pitkittäin, ellei tätä ole jo tehty.  Kylkiluurivissä mehukkaammat palat ovat kyljyspalan vieressä.

Sekoita mausteet keskenään ja hiero lihan pintaan. Jätä kylmään maustumaan mieluiten vuorokaudeksi, mutta parikin tuntia riittää hätätapauksessa.

Grillaa kylkirivit hyvällä hiilloksella molemmin puolin välillä käännellen. Tarkka aika riippuu hiilloksesta ja grillistä, mutta tämä annos valmistui noin 25 minuutissa. Läpikypsänä ja rapeana!

Sormiruokaa

Ribsit ovat ihanaa sormiruokaa. Lisukkeeksi voi laittaa muuta sormin syötävää kuten uunissa tehtäviä veneperunoita ja isoiksi lohkoiksi pilkottuja tuoreita luomuporkkanoita. Mehevän raikas grillattu paprika ja feta toimivat makuna hyvin lisukkeina, vaikka siinä voi joutua käyttämään haarukkaa.

Viiniltä possu kaipaa kivoja happoja. Tasapainoisen hapokkaat chiantit osuvat hyvin. Antinorin Peppoli oli viimeksi aika kiva yhdistelmä, samoin Candiallen La Misse.

Advertisement

Kommentointi on suljettu.