Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kuoreohjeita

2 kommenttia

Kuoreen sesonkin on keväällä jäiden lähdön jälkeen kutuaikaan.

Kuoreen paras sesonki on keväällä jäiden lähdön jälkeen kutuaikaan.

Kuore on monipuolinen pieni lohikala, jota voi käyttää aivan samalla tavalla kuin muikkua tai vaikkapa silakkaa. Kuore maistuu hiillostettuna, uppopaistettuna, savustettuna ja perinteisemmin pannulla voissa. Tai aivan sellaisenaan sitrusmehussa marinoituna.

Vanha ohje neuvoo poistamaan kuoreen tuoksun liottamalla kaloja ensin maidossa tai piimässä. Tätäkin olen kokeillut, mutta ei se mitään lisäarvoa tuo. Tuore kuore maistuu kuoreelle eli herkulliselle.  Neuvovat myös poistamaan pään, jolloin voimakkain tuoreen kurkun haju poistuu samalla. Sanoisin, että makuasia.

Kuoreen savustaminen onnistuu yhtä vaivatta kuin muikun tai silakan.

Kuore on savustettuna sen verran herkullista, että savustuspönttö kannattaa viritellä pienenkin saaliin takia .

Kuore on enemmänkin satunnainen saalis kuin varsinainen pyyntikala. Keväisin jäiden lähdön jälkeen saaliit voivat olla runsaitakin sopivilla virtapaikoilla tai matalissa hiekka/sorapohjaisissa lahdissa kutupaikoilla.

Perkaa kuoreet joko puhkomalla tai avaa veitsellä ja poista suolet. Jos on mätiä, kannattaa säästää joko erikseen tai paistaa kalan mukana.

Mausta varovasti suolalla ja anna maustua tovi. Hiillosta, pistä savustuspönttöön tai kieräytä vielä jauhoissa ja paista voissa pannulla rapeaksi. Tai uppopaista kuumassa öljyssä. Frittitaikinaa ei välttämättä tarvitse, mutta jauhoissa pyöräyttäminen kannattaa. Fritatun kuoreen kera voi tarjota vähän limeä tai sitruunaa leikkaamaan rasvaa.

kalastajan-salaatti

Kalastajan salaatti rakentuu päivän saaliista. Pannulla voissa paistettua kuoretta ja ahvenfileitä.

Itse savustan yleensä omenapuun kutterilastulla, mikä vaatii vähän rajumpia työkaluja.

savustusvalineita2

Keittiössä tarvitaan välillä vähän järeämpiäkin työkaluja.

Advertisements

2 thoughts on “Kuoreohjeita

  1. En ole kuoretta koskaan maistanut, mutta nuo näyttää kyllä herkullisilta!

    • Vähän haklalaa saada, kun ei kuulu kalatiskien perusvalikoimaan. Sesokin on tai mekö jo, en tiedä, joten kannattaa kysyä kauppahallista tms. Minulle kuoretta tulee sivusaallina talvisista siikaverkoista. Olis kyllä kiva päästä kokeileen tätä sesokikalastusta.