Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Parsapenkille jykevät kehykset riihen lankuista

7 kommenttia

Asparagus offencialis.

Asparagus offencialis var pseudoscaber eli etelänparsa.

Olen suunnitellut juurimaton asentamista kasvimaalle vuohenputkia vastaan jo hyvän tovin. Vuohenputket viihtyvät erityisen hyvin naapurin pensasaidan alla, ja kasvimaalla ja aidalla on yhteiseloa 30 metriä. Etsikkoaika tuli nyt, kun naapuri leikkasi aidan alas. Operaatiosta sukeutuikin kasvimaan remontti ja uuden parsapenkin rakentaminen. Penkki tehtiinkin jykevämmästä tavarasta, pohjalaisen riihen lattialankuista.

Vanhan, kymmenvuotiaan parsapenkin ovat vallanneet vuohenputket (sieltä pensasaidan alta, kuinkas muutenkaan…). Mitenkäs pidät parsapenkin puhtaana noista ryökäleistä, kun penkkiä et voi kääntää etkä ruohonleikkurilla tai siimaleikkurilla pöristää?? Vuohenputkien kitkeminen on tuhoon tuomittu juttu, minulla ei riitä pitkäjänteisyys eikä kärsivällisyys siihen puuhaan. Enkä halua myrkkyjä syötävän sapuskan kulmille.

Jaksaa, jaksaa vielä muutaman vuoden!

Jaksaa, jaksaa vielä muutaman vuoden!

Vanhasta penkistä viisastuneena uusi päätettiin perustaa huolella. Mutta miten parsapenkki kannattaa tehdä? En löytänyt mistään varsinaisia penkin perustamisohjeita, joten konstruktio pähkittiin itse, vinkit koottuna useasta eri lähteestä. Rohkaisua projektiin saatiin mm. Puutarhan ja hellan välistä.

Parsapenkkiä varten kaivettiin 70 senttiä syvä ja reilu puoli metriä leveä oja (huh!). Riihenlankuista rakennettiin 5 x 60 cm kehikko. Juurimatto asennettiin kehikon pohjalle ja sisäpuolelle.

Parsapenkin pohjalle lapioitiin ensin penkistä kaivettua multaa, joka oli ihan syvemmässä kohdassa jo vähän savista. Mutta hyvä multakerros meidän kasvimaalla on, yli puoli metriä. Penkin pituus asettui aika selvästi annettuna satavuotisen tammen ja koirat kasvimaalta pois pitävän aidan väliin. Parsantaimia mahtuu penkkiin 40 sentin välein 10.

70 senttiä syvä penkki kehystettiin, vuorattiin juurimatolla ja täytettiin kompostin sekaisella mullalla.

70 senttiä syvä penkki kehystettiin, vuorattiin juurimatolla ja täytettiin kompostin sekaisella mullalla.

Pohjalle tulee multaan sekoitettua kompostia. Ja päälle multaa. Ohjeiden mukaisesti taimet laitettiin 10 senttiä syvään vakoon. Syksyllä kasataan lisää multaa juurakkoa suojaamaan pakkasilta.

Kompostin kautta todisteet ruokavaliosta: kampasimpukopita, hietasimpukoita, mantelisimpukoita, viinitarhakotiloita, lampaankaretta, possunpotkaa, vasikan lapaa...

Kompostin kautta todisteet ruokavaliosta: kampasimpukopita, hietasimpukoita, venussimpukoita, viinitarhakotiloita, lampaankaretta, possunpotkaa, vasikan lapaa…

Nyt sitten odotellaan. Ensimmäisen kerran satoa voi kerätä 2016. Vanhat parsajuurakot saavat nyt luvan sinnitellä satoa siihen saakka!

Nyt sitten odotellaan pari, kolme vuotta ennen kuin saa leikata.

Nyt sitten odotellaan satoa pari, kolme vuotta ennen kuin saa leikata.

7 thoughts on “Parsapenkille jykevät kehykset riihen lankuista

 1. Aikamoinen projekti! Mutta hyvää kannattaa odottaa ;)…

  • Mitäpä sitä ei olisi valmis tekemään hyvän ruoan eteen ;)!

   Luin jostain, että Saksasa ei saa parsaa myydä yli 6 h poimimisen jälkeen.tuoreena parsana – en nyt muista mistä (ettei ollut sun parsapostauksessa?). Ollaankonhan muualla yhtä jämptejä aikarajojen suhteen? Tämä taitaa olla ainoa keino Suomessa saada _tuoretta_ parsaa…

   • Meillä pitäisi ensin olla piha, johon parsapenkin voisi kaivaa!

    En tiedä aikarajoista, mutta tuore valkoinen parsa on kyllä saksalaisille lähes pyhä asia, Spargel-kylttejä on maaseudulla tienposkessa tiheään ja kaikissa ravintoloissa on parsaa erilaisin lisukkein.

 2. Hienon parsapenkin olette tehneet!!! Minäkin haaveilen parsasta, mutta puutarhassa ei ole enää oikein tilaa ja parsan kaipaamaa aurinkoa aika vähän. Voisin kyllä yhden taimen kokeilla jonnekin.

  • Kiitoksia! Parista parsantaimesta saa jo hyvin satoa, mutta kärsivällisyyttä vaatii päästä satovaiheeseen! Eikä taimet tarvitse näin jykevää kehystä. Mutta kun noita riihenlankkuja oli ylimääräisiä, pistettiin ne hommiin.

 3. Komea parsapenkki!:) Minäkin tein viikolla pienen parsapenkin. Katson nyt ensin miten hyvin se viihtyy, ja hankin sitten taimia tai juurakoita lisää. Olisi se aika mahtava saada joskus omaa parsasatoa.:)

  • On se oma parsaa vaan niin hyvää, että sitä kannattaa odottaa! Ehkä ihan noin jyhkeitä reunoja ei tarvita :D.