Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Sokkotasting Italian punkuista

2 kommenttia

lasit-rivissa

Sokkotasting on vinkeää puuhaa, siinä saa testata ja kehittää makuhermojaan. Tällä kertaa tiedämme vain, että lasissa on Italian punkkuja, kaikki muu tulee suulle yllätyksenä. Nyt aistit auki ja viiniterminologiaa peliin!

Viinipullot odottavat jo hupun alla piilossa ja rivissä. Jokaiselle maistelijalle on katettu pöytään lasi per viini ja muistiinpanovälineet. Viinit on avattu tunteja aikaisemmin, jotta niiden aromit olisivat parhaimmillaan. Jokaisen maistajan laseihin kaadetaan muutama sentti jokaista viiniä. Tastingin järjestelyissä tärkeintä on hyvä logiikka – viinien pitää pysyä oikeassa järjestyksessä!

lasit-tasting

Sokkona, puolisokkona, vertikaalisti…

piilopullot

Tastingtapoja on monia. Viinit voivat olla etukäteen tiedossa, jolloin maistellaan puolisokkona, arvuutellen tai tunnistaen mikä on mitäkin. Usein teemme kotona kahteen pekkaan kahden eri viinin pikatestingin, kumpi on parempaa tai osuu ruokaan paremmin. Haasteeksi voidaan ottaa tiettyjen rypäleiden tunnistamisen tai vuosikertojen vertailun samasta viinistä.

Nyt haemme sokkona porukalla paremmuutta, ulkonäön, tuoksun ja maun perustella. Jokaista viiniä huljutellaan lasissa, katsotaan väriä ja jalkoja – arvuutellaan ikää ja kypsymisvaihetta. Lopuksi viinit pistetään paremmuusjärjestykseen.

Tastingeissa on hauskan harras ja keskittynyt tunnelma – ainakin aluksi. Kuuluu nuuhkimista, lasien kilinää ja välillä jopa ryystämistä. Satunnainen huomio ääneen uuden lasillisen kohdalla: ohoh täällähän on tuhdit tuoksut! Keskustellaan saako näihin nyt eroja, eikös olekin aika samantyyppisiä, paitsi tämä kolmas.

Analyyttisesti tai fiiliksellä

Maistella voi analyyttisesti, purkaa viini osiinsa ja tunnistaa palikoita: Hapot, tanniinit, hedelmäisyys ja niiden välinen tasapaino. Kevyt vai täyteläinen? Maanläheinen vai hienostuneen kuulas? Tallintakuinen?

Viinitermit ovat usein vähintäänkin huvittavia. Sokkomaistelussa ne ovat hyödyllisiä välineitä kun joudut nopeasti luonnehtimaan viiniä ja arvioimaan viinejä suhteessa toisiinsa.

Tastingin voi tehdä myös ihan fiilispohjalla, päättää vaan maistuuko vai ei maistu ja laittaa viinit paremmuusjärjestykseen sitä kautta.

Tuhdimpia punaviinejä maistellessa pöydässä napostellaan välimerellistä salamia, juustoa ja leipää leikkaamaan tanniineja. Monet punaviinit ovat liian tanniinisia ja/tai hapokkaita itsekseen, joten niiden potentiaali ruokajuomaksi ei aukene ilman sopivia naposteltavia. Jos oikein haluat hifistellä, laita kuppiin kahvipapuja tai kuivia kahvinporoja ja virkistä hajuaistia nuuhkaisemalla kahvia viinien välillä.

Maistellessa pohdin mihin ruokaan tämä sopisi: Riittävätkö hapot ankalle? Selvä pihviviini! Tämä menisi paremmin pataruuan kanssa.

Jos intoa riittää, voit pisteyttää viinin eri osa-alueet (ulkonäkö, tuoksu, maku) ja laskea pisteet yhteen. Tai suoraan vain päätät, mikä viini on mielestäsi paras. Koska viinejä tänä iltana on viisi, annan huonoimmalle viidennen sijan ja parhaalle ensimmäisen. Tastingin voittaja on kaikkien maistelijoiden antamien sijapisteiden yhteenlaskettu tulos. Laskutaitoisin ynnää ja julistaa maistelun voittajaviinin numeron – tässäkään vaiheessa viinin nimiä ei tunneta.

kirjanpito

Teemme kierroksen siitä miten kukin on luonnehtinut omaa voittajaviiniään. Arviot menevät joskus kovastikin ristiin, mutta eihän kaikki tykkää samoista viineistä tai samoista piirteistä viineissä.

Ja lopulta saamme tietää, mitä on maistettu: toscanalaisia viinejä. Mukana vanha tuttu, vertailun vuoksi, ja erikoisuutena vasta kuukausi sitten pullotettu Montepulciano. Ei mitenkään yllättävää, että huonoiten pärjäsi liian tuore viini. Viini ei ole vielä ehtinyt tasaantua ja kehittyä. Viini ei ollut halvimmasta päästä ja yksi maistaja nosti sen suosikikseen, eli kyllä viinissä pontentiaalia on.

Ja voittaja on…

Kisan voitti hieman yllättäen Bariccin Rosso di Montalcino. Yllättäen siksi, että joukossa oli kovatasoisia punkkuja Montalcinon ja Montelpulcianon kukkuloilta sekä kalteva viini Pisan kulmilta. Toisaalta voittaja oli kaikille maistajille tuttu viini. Itse en tunnistanut viiniä, mutta vuosikerta onkin ollut haastava eikä sitä ole paljoa tullut nautittua.

toscanan-viinit

2 thoughts on “Sokkotasting Italian punkuista

  1. Mielenkiintoinen juttu, että mitä enemmän olen oppinut viineistä, sitä vähemmän tajuan niistä ymmärtäväni. Vielä kun joskus eläessään oppisi parittamaan viinejä ja ruokaa 🙂

  2. Sanopas muuta! Ehtymätön maailma. Tälläisissa tastingeissa on hauska kouluttaa itseään ja palettiaan. Ja kun joskus osuu viinipari ruoalle kohdalleen, soi suussa!