Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Party, party, grilliparty!

grillikylki

Porsaan grillikylkeä hiilloksella.

Synttäripartyille osui hellekelit! Kauppahallista löytyi paksua possun kylkeä. Kylki oli paloiteltuna, vaikka etsimme kokonaista kylkeä. Taisi käydä tuuri, sillä paloina grillattuna rasva suli hitaasti ja kyljestä tuli murean mehevää!  Appelsiini karamellisoi possun pinnan komeasti ja savupaprika antoi hienon aromin.

Possun kylkeä kuudelle

Mausteet hierotaan possuihin käsin. Raidoista näkyy, ettei rasvaa ole possun kyljessä kohtuuttomasti,.

Mausteet hierotaan possuihin käsin. Raidoista näkyy, ettei rasvaa ole possun kyljessä kohtuuttomasti.

  • 2 kg possun kylkeä
  • 1 rkl savustettua paprikaa
  • 3-4 tl rosmariinia
  • 3 tl fenkolinsiemeniä
  • 4 valkosipulin kynttä
  • parikymmentä mustapippurin marjaa
  • suolaa
  • öljyä
  • 1 appelsiinin mehu

Murskaa rosmariini, valkosipulin kynnet, mustapippuri, ja fenkolin siemenet huhmareessa. Murskaaminen helpottuu, jos lisäät vähän merisuolaa sekaan. Lisää savustettu paprikajauhe, öljy ja appelsiinin mehu. Sekoita massa tasaiseksi ja hiero mausteet ronskisti sormin lihapalojen pintaan.

Possujen annettiin marinoitua jääkaapissa 3 h punaisessa marinadissaan. Suolaa lisättiin siinä vaiheessa kun possut otettiin huoneenlämpöön, tunti ennen grillausta.

Koska hiilloksesta haluttiin pitkä ja lempeä, laitettiin pihatakkaan isot tulet jo pari tuntia ennen grillausta. Possuja grillattiin yhteensä 1 h ja 15 min. Liha oli kypsää, mutta vielä lisää puoli tuntia hiilloksella olisi pehmentänyt lihan hieman mureammaksi. Ohessa grillailtiin paprikoita ja halloumia, josta Jokihakan vinkillä sai liian suolaisuuden pois: liota 10 minuuttia vedessä. Kauppahallin juustokaupasta löytyi vertailuksi suomalainen versio grillijuustosta. En pistä paremmuusjärjestykseen. Kumpikin toimivat omalla tavallaan. Heikkilän juustola  Pälkäneellä on jo vuosia kokeillut suomalaisia perinnejuustoja, mutta tarjolla on myös uusia erikoisuuksia.

Pyöreä juusto on kotimainen grillijuusto Pältäneeltä, lohkot halloumia. Hallojumista liotettiin liiat suolat pois.

Pyöreä juusto on kotimainen grillijuusto Pältäneeltä, lohkot halloumia. Hallojumista liotettiin liiat suolat pois.

Viinikaverina maistui italialainen Don Camillo Sangiovese 2011, Farnese. Viini oli aikoinaan löytö Alkosta, mutta pian ihastuksen jälkeen vuosikerta vaihtui. Sen myötä tullut vahva puolukkainen vivahde ei osunut makuhermoon. Vuoden 2011 viini sopii mainiosti possukyljen savupaprikaiseen makuun. Viinin hapot leikkasivat hyvin kyljen rasvaisuutta.

Kesäyötä istuttiin terassilla myöhään hyvässä seurassa. Ja synttärisankarin kitara soi…

Advertisement

Kommentointi on suljettu.