Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Täytetty focaccia veneretkelle

3 kommenttia

focacciaa-saaressa

Venekausi on avattu (jipii!) ja samalla vene-eväskausi. Täytettynä paistettu focacciapiiras on erinomaista evästä veneeseen, saareen tai piknikille. Italialainen versio kalakukosta, koko ateria pakattuna yksiin kuoriin! Paahdettu paprika tekee rapeasta kuoresta sisältä mehevän ja parmankinkku vielä vähän paremman.

Kaltatuista tomaateita on poistettu siemenet ja kuoret.

Kaltatuista tomaateita on poistettu siemenet ja kuoret.

Tässä on iso annos juhannuksen saaripiknikille, jolla ruokkii 10 henkeä. Jos teet pienemmälle väelle, puolita ainekset. Leivästä tulee vetäydyttyään aina vaan parempaa, joten leivän voi leipoa jo edellisenä päivänä.

Varaa aikaa taikinan kohotteluun ja paprikoiden kypsyttelyyn ja jäähdyttämiseen. Paprikat voi myös paahtaa grillissä. Työläämpää, mutta herkullisempaa. Käytä ramiropaprikoita jos grillaat, tavallisia jos hauduttelet kattilassa.

Focacciataikina ainakin 10 hengelle

Tomaatteja ja parmankinkkua alakerrokseen.

Tomaatteja ja parmankinkkua alakerrokseen.

  • 8,5 dl vehnäjauhoja, mielellään italialaisia 00-karkeita
  • 10 dl mannasuurimoita
  • 22 g eli 2 pkt kuivahiivaa
  • 20 g merisuolaa
  • 10 rkl oliiviöljyä, osa voiteluun ja pirskotteluun
  • 6 dl lämmintä vettä
  • karkeaa merisuolaa ripotteluun

Sekoita taikina isossa kulhossa. Sekoita kuivahiiva jauhoihin, lisää suola, oliiviöljyä ja lämmin vesi. Käytä kuivahiivalle 42 asteen lämpöistä vettä.  Vaivaa taikinaan hyvin, että siihen tulee sitkoa. Alustamiseen menee 30 minuuttia käsin, monitoimikoneella 5-10 min.

Siirrä taikina öljyllä siveltyyn kulhoon, laita kostea pyyhe tai kelmu päälle ja lämpimään paikkaan kohoamaan. Kohottele kaksinkertaiseksi.

Täytteeksi meheväksi haudutettua paprikaa, mozzarellaa ja parmankinkkua

  • 6 ramiropaprikaa ilman siemeniä

    Keltaisia ja punaisia paprikoita kakkoskerrokseen.

    Keltaisia ja punaisia paprikoita kakkoskerrokseen.

  • 4 valkosipulin kynttä
  • 2 kourallista persiljaa hienonnettuna
  • 800 g tomaatteja (tuoreita tai säilykkeenä)
  • 250 g mozzarellaa
  • 240 g parmankinkkua
  • 3-4 tl kuivattua oreganoa
  • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
  • oliiviöljyä paistamiseen

Kuumenna kattilan peittävä pohja oliiviöljyä ja lisää pilkotut paprikat, valkosipulit. Sekoita ja kuumenna  kiehusmispisteeseen, sitten vähennä lämpöä. Muhita kannen alla 20 minuuttia. Jäähdytä. Kalttaa tomaatit eli kuori ja poista siemenet.

Kahden kerroksen täytettä

Kun taikina on kohonnut, nyrkkeile taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli taikinaa jauhotetulla leivintasolla pellin kokoiseksi. Levitä päälle tomaatti, ohueksi viipaloitu mozzarella ja parmankinkku. Jätä reunoista 1-2 cm vapaaksi täytteistä. Päälle oreganoa ja oliiviöljyä.

Kauli toinen kerros taikinaa ja asettele se täytteiden päälle pellille. Toisen taikinalevyn päälle tulevat paprikat, reunat edelleen vailla täytettä. Kolmas taikinalevy tulee kanneksi.

Painele piirakan reunat tiiviisti yhteen, makuasia haluatko reunoista matalat vai pyöritellä reunat koholle sieväksi palmikkokuvioksi. Pistele reunat haarukalla. Haarukoi myös koko piiras läpi aina uunipeltiin asti läpi kolmen kerroksen.

Sivele pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa pinnalle. Paista 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia.

Jos leivot leivän ennen piknikiä, pakkaa piiras mukaan pelteineen kaikkineen, kääräise vain pyyhkeisiin. Leikkuulauta ja veitsi mukaan.

focaccia-pellilla

– Ohje on herkutellaan ulkona -kirjasta. Aivan, kirjan nimi kirjoitetaan pienellä. Nimi ja otsikot on ilmeisesti tyyliseikkana kirjoitettu pienellä. Kirjoitusvirheitä vilisee kirjassa kuitenkin niin paljon, että toivoisi sen olevan paremmin toimitettu.

3 thoughts on “Täytetty focaccia veneretkelle

  1. Voi että, meillä vene vielä pölyyntyy jossain hallin perukoilla, kun ei ole ollut aikaa lähteä joelle. Mukava olisi mennä taas katselemaan jokimaisemia ja koittaa samalla vaikka kalaonnea.:)

    Focaccia on ihanaa, muttei ole tullut vielä tehtyä tuollaista täytettyä versiota. Aina vain täytteet päälle ja uuniin. Ensi kerralla kokeilen tähän tyyliin.:)

    • Täytetyssa versiossa on vähän enemmän vaiheita ja puuhaa, mutta sopputulos palkitsee. Mitä sä laita päällysteeksi?

    • *lopputulos 😀