Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Parasta grillilihaa pitkään aikaan: Black Angus Chuck Roll

11 kommenttia

Grillattu-chuck-roll

Black Angus on lihakarjaa, jota kasvatetaan Suomessakin. Sokos tuo tätä samaista pihvikarjaa Australiasta, niskaa Chuck roll -nimellä. Ja että se on hyvää grillittuna! Paras hinta – laatu -suhde pitkään aikaan.

Jamie Oliver sanoi juuri uudessa tv-sarjassaan, että grillihiilien maku tuo ruokaan kolmanneksen mausta. Pitää mielestäni paikkansa. Hyvä raaka-aine tuo mausta 2/3. Muuta ei tarvitakaan, mitä nyt normaalit suolan, mustapippurin ja oliiviöljyn.

Olimme lähiruoan kannattajina vähän vieroksuneet Chuck rollia, koska se on lihaa maailman toiselta puolen. Mutta mistään periaatteesta ei kannata tehdä ehdotonta, ettei kävele nokka pystyssä  onnensa ohi.

Grillipihvit kolmelle

 • 600 g entrecote
 • suolaa
 • mustapippuria
 • oliiviöljyä

Ota pihvit ajoissa lämpiämään. Tunti on minimi, mutta mitä pidempään maltat lihan lämmetä, sitä tasaisemmin se paistuu ja sitä mehevämpi siitä tulee. Panzanolaisen grillimestarin Dario Cecchinin  mukaan viidestä kuuteen tuntia on hyvä aika, mutta koska hän leikkaa lihansa itse, hän tietää mitä tekee. Meidän on usein tyydyttävä siihen, miten lihatiski leikkaa lihan. Ja tietysti pihvin paksuus vaikuttaa lämmitysaikaan samoin kuin myös grillausaikaan.

Hiero oliiviöljyä pihveihin. Hiero pintaan mustapippuria ja suolaa. Grillaa 2 min puolellaan kuumassa hiiligrillissä, kun haluat pinnalta hyvin ruskistunutta ja sisältä punaista lihaa.

Kaveriksi kesällä uusia perunoita, grillikasviksia, raikasta salaattia ja hyvää lihapunkkua, esimerkiksi Candiallen Chianti Classico (joka on muuten samaisesta Panzanon kylästä kotoisin)  tai Bariccin tai muun hyvän tuottajan Brunnello.

Pihvien kera grillautuu samalla latva-artisokkia ja Manouri-juustoa.

Pihvien kera grillautuu samalla latva-artisokkia ja Manouri-juustoa.

Edit: Entrecote on muutettu tekstissä niskaksi asiantuntevien kommenttien perusteella. Sokoksen myyjä tosiaan sanoi, että kyse on entrecotesta. Kauppahallista vastaavalla nimellä ostettu on ollut hieman sitkeämpää kuin Sokoksen chuck roll. Pitäisi varmaan tiedustella Sokokselta mistä osasta heidän kauppaamansa chuck roll on.

Advertisement

11 thoughts on “Parasta grillilihaa pitkään aikaan: Black Angus Chuck Roll

 1. Eikös Chuck roll tarkoita niskaa, eli ns. kassleria? eikä entrecotea, joka taas on välikyljys?

 2. Chuck roll on todellakin niskaa, eikä läheskään niin mureaa kuin entrecote (rib-eye on lähinnä jenkkien leikkuutavan mukaan). Toki tuo Black Angus Chuck on kyllä suhteellisen mureaa ja todellä hyvää. http://www.beefretail.org/CMDocs/BeefRetail2/Education/BeefMadeEasy%20Cut%20Chart%208×11.pdf

 3. Kiitoksia asiantuntevista kommenteista! Editoin tekstiin, että chuck roll on niskaa. Sokoksen myyjä tosiaan sanoi, että kyse on entrecotesta. Muista kaupoista vastaavalla nimellä ostettu on ollut hieman sitkeämpää kuin Sokoksen chuck roll. Pitäisi varmaan tiedustella Sokokselta mistä osasta heidän kauppaamansa chuck roll on.

  Mielenkiintoista sinänsä, että kuinka kauppojen ehdoilla sitä on, ellei ole aivan tikkana kyselemässä mitä ostaa.

  Mutta – edelleen parasta grillilihaa pitkään aikaan! Peittosi jopa suomalaisen t-luupihvin, mutta ei Toscanan t-luupihveja varsinaisesta chianina -härästä.

 4. Angus on hyvaa oli pala mista tahansa, taalla Ausseissa sita myydaan yleensa rump, t-bone, porterhouse, Scotch fillet ja tietenkin normi sisafilee 🙂 Makuun vaikuttaa PALJON onko se grain vai grass fed ja kuinka paljon on kaveria riiputeltu ennen kuin pihviksi leikataan.

  Niskapaloja en oo myynnissa nahnyt… ne on varmaan tungettu ja ’lihapiirakoihin’ … http://www2.woolworthsonline.com.au/#url=/Shop/SearchProducts%3Fsearch%3Dangus

  Vuosi sitten kaytiin Suomessa ja oli tarkoitus pitaa mokilla kunnon grilli bileet.. eiku kauppaa ja ostamaan lihaa. Kun kaikkien valmismakkaroiden ohi paasi niin loytyi lihatiski… Meni sormi suuhun… Paketissa ei lue mita palaa liha on, lukee vaan pihvi, keitto liha, lehma etc .. lopulta loyty entrecote ja liha valitettavasti ei ollu suomalaista.. Namibia ja Brasilia vaihtoehtoina. Brassiliha lillu veressa ja namibian vaihtehto oli hieman kuivemman oloinen.. ehka jopa riiputettukin(?.. not). OK, ostin sita grillailtiin ja kun oltiin syomassa mun poika 13v sano, etta on hyvaa possua.. hahaa. Se oli kieltamatta ihan possun varista ja melkein saman makusta.. tosin ei yhta mureaa. Pettymys oli kova.

  Mita tosta anguksesta joutuu maksamaan, onko saman hintasta ku muu liha?

  • Olet aivan asian yhtimessä, Mikko! Ei juuri löydy suomalaisista perinteisista kaupoista kunnolla merkintöjä mitä palaa liha on, saati ruokintatapoja!

   Mutta onhan täällä merkkejä paremmasta suunnasta. Ravintoloiden aloittama boomi lähiruoasta on siirtynyt kauppoihin, tuottajan nimi on parhaimmillaan näkyvissä ja myyjätkin tietävät mitä myyvät.

   Mutta edelleen törmää siihen, että Sokoksella meille biitti myytiin entrecotena ja enemmän aiheeseen perehtyneet korjasivat että chuck roll on lähinnä niskaa. Mutta mureaa ja mahtavan hyvää se oli. Hintakin oli suomalaisen kaupan tarjonnassa kohtuullinen, grillattavaksi lihaksi. 17-18 e/kg. Täällä kun hinnan puolesta usein päätyy grillaamaan juuri sitä possua (etteikö viljapossu hyvää olisi, ei sen puoleen).

   • Aikaa on vierähtänyt näistä Teidän kommenteista härän kassun ja entrecoten eroista. Sattui nyt silmäni sivuille kun etsin jotain vaihtelua resepteihin. Entrecote Rib eye ja Kassu chuck roll. Entrecote on ulkofileen jatke kassuun asti . Eli uf ja kassun välistä on rib eye, entrecote Ostin tänään Cittarista Härän kassua ja pihvin päälle hain jotain muuta ideaa netistä ,kun minun perinteinen maustemajoneesi tai chimcurry.

 5. Tietääkös joku / mistä voisi selvittää Australian anguksen teuraskuljetuksen olosuhteita? Kun paras maku lihaan tulee juurikin siitä, ettei ihan viime vaiheessa ole stressaantunut, pelkohormonien välttämisessä paras teurastus on nautatilan pihaan ajava teurasauto, jolloin kuljetusta ei naudalle tule yhtään…

  • Erittäin kiinnostava kysymys! Kyselen joskus tuottajista ja alkuperästä kauppiailta, eikä tietotaso ole ihan hirveän hyvä, kauppahallissakaan. Toisaalta joskus saa ihan tilan ja tuottajan nimen, trendinä ollaan selvästi siihen suuntaan menossa, kannatettavaa!

   Saisikohan tietoa Sokoksen hankinta-asiantuntijoilta? Ehkä myös järjestöt, jotka ajavat tuotantoeläinten hyvän kohtelun asiaa, voisivat tietää? Vai onko tämä sosiaalinen media paras tietolähde? Jos joku tietää lähteitä tai jopa miten Australiassa eläinten kuljetus ja teurastus on järjestetty, olet erittäin tervetullut kommentoimaan ja kertomaan!

 6. Kaikkea Aberdeen Angus, eli black Angus lihaa tuotemaan myös kotimaassa. Myöskin luomuna. Finn Angus osuuskunta 💪

  • Hienoa, että valikoima kotimaassakin lisääntyy- Luomua arvostan eritoten! Kun viisi-kuusi vuotta sitten ensimmmäistä kertaa törmäsin Angukseen, oli se uutuus. Kuulun useampaan Reko-ryhmään ja sitä kautta saa nykyään monenlaisia rotukarjan tuotteita ostettua suoraan lähituottajalta, hienoa kehitystä sekin!