Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kanttarellimuhennos valkoviinillä virkistettynä

2 kommenttia

kanttarellimuhennos

Kerma on ollut pitkään nounou –listalla, mutta kanttarellien kohdalla se on päässyt pitkästä pannasta. Kauan, kauan sitten kerma oli niin suurta herkkua, sitä olisin voinut syödä sellaisenaan uunissa juustokuorrutuksella. Sittemmin kyllästyin siihen perin juurin eikä edelleenkään piittaa kuohukermasta ruoassa, saati täytekakussa. 15-prosenttinen hylakerma (hylaa koska Kattila on kehittänyt laktoosi-intoleranssin) on kuitenkin aika passeli kanttarellimuhennoksessa. Sienimuhennos vaatii kyllä mielestäni vastaavan määrän valkoviiniä, esimerkiksi tiukkaa sauvignon blancia vastapainoksi. Klassinen makujen tasapaino toimii: sienen umami, sipulin makeus, viinin hapokkuus ja kerman rasvaisuus.

Kanttarellimuhennos

  • pari runsasta kourallista pieniä kanttarelleja
  • puolikas sipuli
  • vajaa desi 15% hylakermaa
  • vajaa desi valkoviiniä
  • yrttejä maun mukaan, persiljaa tai tilliä
  • suolaa

Pilko sipuli ja hauduta sitä rypsiöljyssä 10 minuuttia. Lisää kanttarellit, pieniä ei tarvitse pilkkoa, mutta isommat lierihatut kannattaa lohkoa muutamaan osaan. Kypsyttele sieniä rauhassa, kanttarelli vaatii yllättävän pitkään hauduttelua. Lorauta valkoviiniä ja anna viinin alkoholin haihtua ja keittele kokoon. Lisää kerma ja muhita kunnes liemi on sakeaa. Muhennoshan on koostumukseltaan selkeästi paksumpaa kuin lievä sienikastike.

Kanttarellimuhennos maistuu selkärangattoman grillatun siian ja uusien perunoiden kanssa. Rieslingin rakastajan viinisuositus tähän comboon on tietysti Riesling reserve.

Mainokset

2 thoughts on “Kanttarellimuhennos valkoviinillä virkistettynä

  1. Kanttarellit, viini, yrtiti ja kerma -combo – se vain on hyvää 🙂

  2. Sanos muuta! Ensimmäiset herkkutatitkin on jo löydetty! Herkkutatti on minusta kaikkein herkullisin sieni – mitä mikäs se mukanvampaa kuin kuin pohdiskellä tälläistä :D. Mikä on sienisuosikki Hiidenuhman köökissä?