Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Siikaa ilman selkärankaa

2 kommenttia

siika-hiililla

Tuore siika lähtee lähes lentoon kuumilla hiilillä.

Verkoissa oli kaksi pirteää siikaa, kauniita ja kimmeltäviä. Selkäranka pois ja grilliin! Kotimaisen sadon uutuudet ja juuri kotiin rantautuneet tuontiherkut sanelivat tällä kertaa valmistusmenetelmän ja lisukkeet. Mummolasta tarttui mukaan ihka uusia perunoita ja kanttarelleja. Italiasta tuli kaivattu oliiviöljysatsi ja Alsacesta Ermelin lähetyksessä Riesling reserveä, 2011. Salaattiin tuoreita porkkanoita, salaattia ja herneitä virneineen. Kala siis grillattiin oliiviöljyllä höystettynä, perunat keitettiin, kanttarellit paistettiin ja salaatti koottiin.

Kalakokki Kattila perkasi siian ja fileerausveitsellä taituroi selkärangan sekä ruodot pois. Vaatii pientä näpertämistä, mutta hiiligrillissä toimii paremmin kuin kokonainen kala tai nahaton file. Kypsyykin tasaisemmin.

Suolista kala ja huuhtele. Leikkaa terävällä veitsellä aivan selkärangan vierestä kylkiruodot poikki molemmin puolin. Leikkaa pyrstöön asti. Varo leikkaamasta liian syvään: selkänahka olisi hyvä jättää ehjäksi. Kun selkäruoto on irti, katkaise se vaikka vahvoilla saksilla. Poista kylkiruodot fileerausveitsellä. Rintaevät ja pää kannattaa jättää paikoilleen: mukavaa imeskeltävää (jos tykkää).

avattu-siika

Avattu siika maustetaan sormisuolalla ja oliiviöljyllä.

Mummolan perunat ja kanttarellit oheen

Ihanista ihaninta juuri Toscanasta tullutta oliiviöljyä kalan pintaan, sormisuolaa ja hiillokselle ensin nahkapuoli ylöspäin. Kun liha saa vähän väriä, käännä kala nahka alaspäin. Tässä järjestyksessä kala pysyy paremmin koossa. Ja koska uusi oliiviöljypullo oli juuri avattu, tirautettiin ihan vähän vielä paistetunkin kalan päälle. Voita ei muuten kaivattu uusien perunoidenkaan päälle.

Maku oli niin tuore: tuoretta kalaa, fressiä oliiviöljyä, aamulla penkistä penkaistuja perunoita ja edellisiltana kerätyt kanttarellit.siika-hiililla2

Tilli ei suosikkiyrttini, mutta nuorena ja fressinä sekin oli herkän makuista, että taidan vaihtaa mielipidettä koko yrtistä!

Siian kaveriksi tehtiin kanttarellimuhennos, tästä ohje hetken päästä.

Selkärangaton siika

  • 700 g siikaa selkärangattomana
  • oliiviöljyä
  • suolaa

Viiniksi sopii Rieslingin reserve, vaikkapa Ermelin.

Mainokset

2 thoughts on “Siikaa ilman selkärankaa

  1. Näppärästi fileoitu.. Pitääkin koittaa onnistuuko itseltä seuraavalla kerralla kun käyn siikaa ostamassa!

  2. Vakaa käsi ja terävä veitsi, niillä onnistuu. Vinkki on itse asiassa vanha ristiinnaulitun siian ohje, jossa siika loimutetaan laudalla.