Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kodinvaihto Alsacen viinimaille

7 kommenttia

katalonia-uima-allas

Katalonian vaihtokodin uima-allas ja kesäkeittiö. Nurmikon muuten hoiti automaattinen ruohonleikkuri, jota seurasimme lähes hypnoosin vallassa terassilta. Meillekin sellainen!

Kodinvaihdolla pääsee ruoka- ja viinialueiden ytimeen ja mukavaan majapaikkaan. Meille hienointa on ollut saada vaihtoperheiden suosittamien ravintoloiden ja kylämarkkinoiden osoitteet. Ja parhaat vinkit kala-, liha- ja vihanneskauppoihin ja kauppahalleihin. Tietysti hotellin sijaan majapaikassa on oikea koti: keittiö, grilli, huoneet kaikille ja muut kodin mukavuudet ilmastointeineen ja uima-altaineen. Koko perheen sulloutuminen yhteen hotellihuoneeseen viikoiksi ei innosta (vaikka kyllä sitäkin joskus tehdään). Lisäbonus: nuorten kasvaessa kaverit mahtuvat mukaan reissuun.

katalonian-talo

Katalonian vaihtokodin kaksikerroksessa talossa oli tilaa yllin kyllin, grillikatos, uima-allas ja maisemat yli laakson.

Työtähän kodinvaihto tietysti vaatii, monessa mielessä ja vaiheessa. Täältä pohjoisesta kodinvaihtoa etsiessä sinun pitää olla aktiivinen, kaivaa ja hakea vaihtoperheitä, ehdottaa, houkutella ja markkinoida omaa kotia ja aluetta vaihtopaikkana. Mutta  markkinointivaltti meillä on: täällä on niin rauhallista, vähän ruuhkia, luonto lähellä. Näin meidän vaihtoperheet ovat Tamperetta, Näsijärveä ja koko Etelä-Suomea kehuneet.

Näkymät aamukahvilta: maailmaperintökohde Toscanassa Val D´Orcian laakso.

Näkymät Toscanan kodin aamukahvilta tammikuussa: maailmaperintökohde Val d´Orcian laakso.

Usein vaihto samankaltaisten kotien ja perheiden kanssa osuu helpommin kohdalleen. Pienten lasten perheet etsivät vaihtoja, joissa on valmiiksi tarvikkeita ja leluja, ettei kaikkea tarvitse kuljettaa mukana.

Kun muutama potentiaalinen vaihtokumppani on löytynyt, keskustelen ja tunnustelen kenen kanssa vaihto onnistuisi parhaiten. Joskus toinen on valmis lyömään vaihdon lukkoon ja alkaa painostamaan päätöstä. Me olemme vielä kahden vaiheilla. Silloin neuvotellaan, viivytellään ja sovitellaan – ja toivotaan ettei vaihto mene puntaroidessa sivu suun. Mikä alue olisi tänä vuonna kiinnostavin, Katalonian maaseutu vai Lyonin ravintolat – hmm? Alsace!

Se oikea, tänä kesänä?

Provancelaiset possujuhlat. Vartaassa kokonaisena paistettu porsas.

Provancelaiset possujuhlat pidetään muutamana sunnuntaina kesällä. Vartaassa paistetaan kokonaisia porsaita.

Lopulta se oikea löytyy! Kiva koti, kiinnostava alue,  mukava perhe! Sovimme vaihdosta ja aloitamme kiivaan oikeanhintaisten lentojen etsimisen ja meilinvaihdon aikatauluista. Ajatella, kodinvaihdon alkuaikoina kaikki tämä tehtiin puhelimella! Voi kammo, olisi jäänyt minulta tekemättä. Ei se kielillä puhuminen, mutta puhelimessa kommunikointi… Kirjoittaminen on minusta vaan niin paljon helpompaa.

Molempien osapuolien on löydettävä hyvän hintaiset lennot ja aikataulut. Tämän kesän Alsacen vaihdon kanssa me haimme aluksi lyhyempää vaihtoa, mutta vastapuolella oli tavoitteena pidempi. Kun haimme lentoja, selvisi että edullisempaa olisikin se pidempi vaihto. Päädyimme parin viikon vaihtoon, molempien iloksi.

Me vaihdamme mielellään kodin lisäksi myös autoa. Parin viikon loman kustannukset ovat vain lentoliput, kun vaihtokoti keittiöineen ja kulkeminen on ilmaista, vain bensa ja ruokakulut maksavat. Aika hyvä diili!

Oma koti vieraiden armoilla, arveluttaako??

Montaa tietysti mietityttää miten oman kodin uskaltaa jättää vieraille. Puolen tusinan vaihdon kokemuksella: uskaltaa. Enemmän hirvittää, ettei vahingoita toisen kotia ja omaisuutta vahingossa. Tärkeää on tietysti kommunikaatio vaihtoperheen kanssa ja luottamuksen syntyminen.

Eniten duunia minusta teettää oman kodin puunaamisessa vaihtokuntoon. Jösses, kun alkaa oikein katsoa ympärilleen… mutta toisaalta, hyväähän tämä tekee kodille, perusteellinen siivous. Ja ei vaihtareiden tarvitse katsella kaappeihin, joita ei ole heille tarkoitettu (eihän jouluakaan vietetä kaapissa)!

Kodin käyttöohjeet

Kohtuullisen iso homma on kirjoittaa kielillä ohjeet oman kodin konkeloista. Olisi muuten erityisen fiksua, jos olisi säästänyt eri kodinkoneiden käyttöohjeet eri kielillä. Me tietysti oltiin nakatattu kierrätykseen kieliversiot useimmista kodinkoneista ennen vaihtotarvetta. Uudemmissa hankinnoissa on vahingosta viisastuttu. Matkan varrella ohjeet ovat kehittyneet ja parantuneet palautteidenkin perusteella. Ja tietysti hyvät käytännöt on bongattu vaihtokavereiden kansioista.

Saunankäyttöohjeet ulkomaalaiselle printtasimme netistä. Lisäohjeita on kirjoiteltu sähkösaunan säädöistä ja ulkosaunan lämmittämisestä. Nurmikon pyydämme leikkaamaan kerran ja puutarhan sadosta sovitaan: vadelmia ja kesäkurpitsoja saa syödä sitä mukaa kuin ne kypsyvät, muusta puutarhan sadosta pyydämme säästämään meillekin. Vastapalvelukseksi meidän täytyy usein syödä tomaatteja sitä mukaa kun ne kypsyvät!

Veneen käyttöön on rakenteilla oma videotutoraalinsa. Tampereen ravintoloista, ruokakaupoista, toreista ja nähtävyyksistä on matkan varrella rakennettu erilaisia paketteja, niin meidän omista suosikeista kuin Tampereen matkailutoimiston esitteistä ja webbiosoitteista. Kun ohjeet on kerran tehnyt, voi niitä tietysti käyttää jatkossa soveltaen vaihtokumppaneiden intressien mukaan. Me olemme aina aktiivisia tarjoutumaan etsimään mitä hyvänsä vastakumppani kaipaa, koska me toivomme heiltä liudan tarkkoja osoitteita kala- ja lihakauppoihin sekä nuorisoalennusmyynteihin.

etanat1

Etanat porisevat kastikkeessa. Tenttaamme vaihtokumppeneilta parhaat kaupat, skouttaamme ravintoloista paikalliset reseptit ja kokeilemme vaihtelevalla menestyksellä ohjeita vaihtokeittiössä.

Malagan mummo

Hilpeimmän vaihdon teimme kolmen kaveruksen kanssa Malagaan uuden vuoden aikaan. Meille viikon reissu etelään oli kaivattu aurinkotankkaus, vaikkei malagalainen keittiö uppopaistoineen meille ollut suuri hitti. Vaihtoisäntä oli nelikymppinen mies, joka asui äitinsä naapurissa. Kahdeksankymppinen äiti adoptoi meidät, neuvoi kädestä pitäen hummeriohjeet, ajoi meidät ostoskeskuksen alennusmyynteihin. Mummo ajoi, 15-vuotias tyttärentytär neuvoi risteyksissä ja meidän perheellä oli silmät kiinni takapenkillä risteyksissä ja serpentiiniteillä. Maailman mukavin ja lämminsydämisin mummo, joka oli itse jo aikoinaan tehnyt kodinvaihtoja ja siirtänyt perinteen pojalleen.

Olemme vaihtaneet kotia italialaisten, espanjalaisten ja ranskalaisten kanssa puolen tusinaa kertaa. Yhtä poikkeusta lukematta vaihdot ovat menneet oikein mukavasti. Ja olihan vielä se kerta kun italialaiset peruuttivat meidän auton ”pehmeään lumeen”, joka olikin lumen peittämä betoniporsas. Vaihtoperhe maksoi korjauskulut, mutta me etsimme työläästi heidän pyynnöstään halvimman korjaamon ja osat. No, me ajoimme vastapainoksi Sienan vanhan kaupungin kielletylle alueelle (siellä oli niin paljon kylttejä taajaan) ja saimme siitä muhevat sakot heidän autollaan…

Syrjäkylien ravintolalöydöt, komeat lihakauppiaat ja omat uima-altaat

Provancelaisessa maalaisravintolassa istahdetaan pöytään ja tullaan tutuksi, vaikkei olisi montaa sanaa yhteistä kieltäkään.

Provancelaisessa maalaisravintolassa totaalisen hilpeät possujuhlat. Tänne ei ikipäivänä eksyisi eikä oppaat johdata. Kun yhteinen kieli (kolme sanaa) loppui kesken, alettiin kirjoittamaan ja piirtämään pöytäliinaan.

Oi, niitä maalaisravintoloita, joita ei kerrota missään oppaassa, jonne vain paikalliset osaavat. Niitä markkinoita, jonne eksyisi vain vahingossa, navigaattorin eksyttämänä. Se lihakauppa, joka on kylän emäntien salainen helmi (oli muuten komea lihakauppias, ilmankos ;)­. Näistä saat vinkit vaihtoperheeltä…

Baricci

Bariccin tilalla Montalcinossa. Tynnyreissä kypsyy Rossoa ja Brunelloa, perheen enologipoika kertoo mitä isoisä, The Grand Old Man tuumaa vuosikerrasta: erinomainen!

Marseillen vaihtokin – se ainoa jossa oli niitä probleemeja (kotona odotti ikävä kirje + rikottu ikkuna, keräämättömät sirpaleet; näillä oli ilmeinen yhteys) – vinkkasi meille ihanista ihanimman maalaisravintolan possukekkerit. Sunnuntailounas oli katettu pitkille pöydille, kokonaisia possuja oli grillattu ylikypsäksi ja talon viini virtasi. Pöytänaapurit ilahtuivat suuresti pohjoisen vieraista ja ottivat avosylin vastaan, opastivat puheliaasti meininkeihin ja kertoivat juurta jaksaen hauskoja tarinoita, vaikkei yhteistä kieltä ollutkaan.

Kodinvaihdon plussat

 • halpaa, vain lennot maksavat ja elinkustannukset usein halvempia kuin kotimaassa
 • vaihtokumppaneiden vinkeillä löytää paikallisten viinitilojen, ruokamarkkinoiden ja Off the beaten track -ravintoloiden luo
 • mukava ja tilava majoitus, kodinomaiset olot
 • autot myös vaihtoon, jos niin haluaa
 • pääset sellaisiin paikkoihin, joista ei hotelleja löydy
 • pääset tutustumaan paikallisiin: naapureihin, vaihtoperheeseenkin jos kiinnostaa
 • usein verotamme talon valtavista rosmariinipensaista 2 %, josta meidän talven tarpeista tulee puolet täyteen. Jos vaihtoperheen pihalla ei niitä kasva, kasvaa varmasti jollain yleisellä alueella, vink vink!
 • vaihdosta laaditaan kirjallinen sopimus, jossa osapuolet sopivat ehdoita ja mahdollisista korvauksista

Kodinvaihdon miinukset

 • vaatii kovasti aktiivisuutta vaihtokumppaneiden löytämisessä
 • oman kodin siivous – ei tietysti niin iso duuni jos paikat on aina valmiiksi puts plank
 • luottamussuhde pitää syntyä vaihtokumppanin kanssa, eli homma vaatii kommunikaatiota. Pistä piiloon tavarat, joiden et halua rikkoutuvan. Ja ole varovainen toisen omaisuuden kanssa! (Oi kamala sitä superkallista BMW-maasturia, jolla ajettiin Katalonian kapeilla kujilla, kyllä pelotti, että siihen tulee naarmua tai jotain pahempaa)
 • eräällä tavalla extreme-lomailua. Jos kaipaat helppoutta, ota pakettimatka!
 • ongelmat on ratkaistava – jos omassa kodissa tulee putkiongelmia, etähoidat apuja. Samoin päinvastoin.

Puunamme nyt kotia ja tutustumme Alsacen viinilaakson tuottajiin ja Vosgesin ravintoloihin. Vaihtokumppanit tutustuvat Näsijärven venereitteihin ja odottavat kaivatun viileää lomaa pohjoisessa, luonnon rauhassa. Win-win?! Raportoimme kenties matkan varrelta tai ainakin reissun jälkeen.

Kodinvaihtojärjestöjä:

Homelink

Homeexchange.com

Intervac

Advertisement

7 thoughts on “Kodinvaihto Alsacen viinimaille

 1. Aivan ihastuttavaa, loistava kirjoitus! Olen tätä aina väliin mietiskellyt; olisi hyvä vaihtoehto lomailulle. Miinuksia; ei ranskankielentaitoa, ei hirrveen innostunut ajeleen hankalissa paikoissa…:) Mutta porukalla voisi lähteä!

  • Kiitoksia! Mekin rohkaistuttiin taannoin työkaverin kokemuksista ja ehdottomasti on kannattanut – pääsee aivan erilaisiin paikkoihin kuin hotellilomilla. Enää ei tuo reppumatkailukaan jaksa kiinnostaa. Maita ja kieliä löytyy kaikkiin lähtöihin ja vaihtoja myös suurkaupunkeihin, jolloin ajaa ei tarvitse.

 2. Vau, varmasti mahtavia kokemuksia nuo vaihdot! Olisi ihana kokeilla, mutta meidän talous ei taida olla sopiva tähän tarkoitukseen 🙂

 3. Annaleena, monet tekee vaihtoja ”kakkosasuntonsa” kanssa, niitä on moneen lähtöön. Osalla on lomaosake jossain Costa Bravan kerrostalokolossissa, joillain lomamökki Provancen kukkuloilla. Jos teillä on saunamökki tms. niin sitä voi joku ruuhkakaupungissa asuva innostua kovasti. Ja oman vaihdon voi tehdä sitten kun on tilalla hoitajat ja rauhallinen sesonki.

  Vaan kyllä tämä matkustusmuoto töitä teettää!! Hirmuiset listat vielä jäljellä kaikkea siivottavaa, setvittävää, järjestettävää. Ja sitten pitäisi ehtiä perehtyä kohteeseen. Tässä loppukiihdystysvaiheessa aina hetkittäin kaduttaa 😉

 4. Tuo oli vähän epäselvästi sanottu tuo kakkosasunto -juttu. Termi on siis ”nonsimultanous exchange” eli kumpikin vaihtaa kakkoasuntoaan, eikä silloin tarvitse osua samalle viikolle vaihto, vaan vaihtajat voi sopia oman aikataulunsa mukaan vaihtoajat, eri ajankohtiin.

 5. Hei,

  kirjoitan blogia kodinvaihdosta. Saanko laittaa omaani linkin tänne sinun blogiisi?

  • Juu, ilman muuta, laita vaan linkki tänne kommenttikenttään!