Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kylätasting: 60 Alsacen viiniä rivissä

Mathieu Deiss kertoo tilan viineistä. Keskellä kuppi, johon sentin lasillisesta kaadetaan loput pois.

Mathieu Deiss kertoo tilan viineistä. Keskellä kuppi, johon sentin lasillisesta kaadetaan loput pois.

Entiseen synagogaan on katettu Bergheimin kylän yhdeksän tuottajan 60 viiniä maisteltavaksi. On sunnuntai, klo 11 ja kaksi tuntia aikaa. Vähän hirvittää, miten viineistä saa selvää. Miten kannattaa edetä niin, että ainutlaatuisesta tilaisuudesta saa kaiken irti?

Olen päättänyt etukäteen, että en yritäkään maistaa kaikkia viinejä. Ammattilaiset voivat maistaa viinimessuilla sataakin viiniä, ja suun erottelukyky toimii. Olen usein maistanut tastingeissä kuutta viiniä kerrallaan ja joskus viinimatkoilla päivän aikana 20-30 viiniä. Tämä tulee vaatimaan jämäkkää otetta ja keskittyneisyyttä.

Ovella saan käteen maistelulasin ja esitteen, jossa on lueteltu tuottajat ja maisteltavat viinit. Viinit on järjestetty palstoittain. Kultakin palstalta on tarjolla eri tuottajien viinejä. Näin pääsee käsiksi palstan erityispiirteisiin ja haasteisiin paremmin. Samalla korostuu tuottajan taito toteuttaa omaa näkemystään rypälelajikkeiden luonteesta. Tuottajien välillä onkin yllättävän isoja eroja.Bergheim-tasting

Tämä tasting on mukavan epämuodollinen.  Saat itse päättää mitä viinejä haluat maistaa, tuottajat joko ehtivät kaatamaan lasiisi sen sentillisen tai sitten voit kaataa itse.

Ruuhkaa, tukalaa ja keskittynyttä

Pöytien ympärillä käy kuhina ja joudun kurkistelemaan pullojen etikettejä ihmisten lomasta. Pöydällä on palstoittain eri tuottajien rieslingiä, sylvaneria, pinot grisiä ja gewurztramineria.

Hommiin: kiva pieni riesling. Tiukkaa ja tylyä, en pidä. Makeat aromi hallitsevat rypäleistä riippumatta. Yllättävän nopeasti maistelun rytmiin pääsee kiinni. Tuottaja ja lajike, tsekkaus esitteestä, suullinen, huljautus ja sylkäisy, muistiinpanot viinistä. Oikein hyvää viiniä ei malta sylkäistä, eikä kaataa loppua pois. Useimmat viinit malttaa.

Entisessä synagogassa on lämpöä varmaan 40 asteetta ja kosteusprosenttikin lähentelee huikeita lukemia. Hiki valuu kasvoja pitkin noroina, yhtä hikistä on tiukimmilla pilatestunneilla. Ihmiset ympärillä näyttävät onneksi kaikki yhtä hikisiltä, paitsi nuori tuottaja, jonka tyylikkäässä pellavapaidassa ei ole ryppyäkään saati hikiläiskää.

Bergheim-tasting2

36/60

Yhteensä ehdin maistaa 30 viiniä parin tunnin aikana, yhteenlaskettuna maistelemme 36:tta eri viiniä. Akanat erottuvat erottuvat hyvin jyvistä. Hyvä taktiikka on edetä varsin nopeasti eikä jäädä tunnustelemaan ja kuvailemaan jokaista viiniä. En tykkää, eteenpäin. Tykkään, miksi, millaista, nopea kuvaus ja eteenpäin. Välillä vetäydymme hetkeksi syrjemmälle, vertaamme muistiinpanoja Kattilan kanssa ja juomme vettä omasta pullosta, janoisina ja suun huuhtomiseksi.

Suosikit erottautuvatBergheim-tasting3

Kokeilen Marcel Deissin viiniä kolmelta palstalta ja totean etten pidä yhdestäkään – en siis jatkossa puutu tuon talon viineihin. Suosikki löytyy, Domaine Thirian. Tasapainoisia, syviä ja raikkaita rieslingejä, makeat aromit tasapainoisessa hallussa gewurztraminereissa.

Toinen hyvä on yllättävä: Cave Coopérative de Ribeauvillé, viininviljelijöiden osuuskunta. Kyläosuuskunnat eivät yleensä ole symboli laatuviineille, mutta Alsacen alueella ne voivat olla eri lähteiden mukaan yllättävän hyviä. Yksi parhaista viineistä on osuuskunnan vuoden 1997 gewurztraminer reserve, maistelun vanhin viini. Makeus ja rypäleen särmät ovat kivasti tasoittuneet.

Erot korostuvat Grand Cru -viineissä

Tasting huipentuu Bergheimin kylän kahteen Grand Cru -alueeseen, Altenbergiin ja Kanzlerbergiin. Kanzlerbergilta on vain kaksi tuottajaa esillä, Sylvie Spielmann ja Maison Gustave Lorenz. Minun makuuni haastava palsta, rieslingit olivat ohuita ja karkeita ja gewurztraminerit liian makeita. Oikea ruoan kanssa nämäkin ovat varmasti herkullisia?

Altenbergistä on seitsemän tuottajan viinejä, rieslingejä, pinot gritä, gewurztramineria. Thirianin pinot gris ja gewurztraminer nousevat parhaiksi. Pyörrän päätökseni Deissin kohdalla ja maistan tilan Grand Cru:ta, onneksi. Yhden Alsacen kuuluisimman tuottajan, Deissin Altenberg de Bergheim 2008 on tasapainoinen, raikas ja hapokas, kuulas viini.

Cave Coopérative de Ribeauvillén Riesling 2010 tiukkaa ja hapokasta, Kattilan mielestä kävisi sellaisenaan vingrettenä.

Georges et Claude Freyenburgerin  Altenberg de Bergheim 2007 on maistelun kruunu. Muistiinpainoissani lukee “nannaa”. Kattilan mielestä viini on “karkkia”, liian makeaa. Emme ole samaa mieltä, tästäkään.

Thirianin tilalle ei ehditty lounasvarauksen jo painaessa päälle, mutta siellä on käytävä ja ostettava vaihtokotiin kiinnostavimpia viinejä maisteltavaksi sopivan ruoan kanssa. Kannattaako pakata Thirianin viinejä matkalaukut täyteen?

Kuulimme ilmaisesta tastingtilaisuudesta edellisenä iltana Bergheimin gewurztraminer -festivaalien kojumyyjältä. Kattila kyseli innokkaasti viineistä ja myyjä, yksi tastingin tuottajista tunnisti harrastuneisuuden tai ainakin innostuneisuuden. Tuottaja lykkäsi käteen mainoksen tastingistä. Tällaisesta olemme haaveilleet!

Bergheimin viinikylän palstat. Grand Cru -luokituksen saaneet palstat ovat

Bergheimin viinikylän palstat. Grand Cru -luokituksen saaneet palstat ovat Altenberg ja Kanzlerberg.

Peter Mayle kertoo kirjoissaan erilaisista ranskalaisista viinimaisteluista. Huippuhienostunut Bordeauxin maratoonin tasting, jossa kaikki alueen huipputuottajat tarjoavat valkoisten pöytäliinojen äärellä päivällistä nauttiville harvinaisia vuosikertoja supisten korvaan viinin tiedot. Onneksi Bergheimin testing oli rento ja helppo tapahtuma, josko olisi kyllä hienoa päästä joskus Bordeauxin tastingiin.

Mitenkö tänne päädyttiin? Lue aiemmat postaukset kodinvaihdosta Alsaceen:

Vaihtokoti Vosgesin rinteillä

Kodinvaihto Alsacen viinimaille

Lisää Alsacesta: http://www.alsace-wine.net/b/bergheim.shtml

Kommentointi on suljettu.