Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Grillattua miekkakalaa ja kalmaria

3 kommenttia

kalmari-miekkakala

Vaihtokodin iloja: keittiö, grilli ja iso jääkaapit, pakastimet ja kylmälaukku. Aamulla lähikaupungin markkinoilta löytyi mustekalaa, tarkemmin sanottuna kalmareita. Koska mustapippuri oli loppu ja hellejuomiakin piti hakea marketista, päädyimme myös supermarketin kalatiskille: yllättävän raikasta ja tuoretta miekkakalaa.

Markkinakojun kalakauppias oli avannut kalmarit ja irroittanut lonkerot irrotettu erikseen. Päälle vain oliivilöljyä, rouhaisu mustapippuria ja hiilille. Grillissä viitisen minuuttia. Hiillos antoi kalmarille ihanan lisäsävyksen.

Miekkakala vain kipaisee hiilillä

miekkakala-kalmarit

Miekkakalan filee oli reilun sentin paksuinen. Sille myös sama käsittely, mutta hiilille vain 45 sekuntia puoleltaan. Tuoreen kalan merellinen maku pääsi hienosti oikeiksiinsa. Kala jäi keskeltä sopivan meheväksi, pinta sai pienen rusketuksen.

Dopff  & Irinionin cavesta ostettu Riesling ”Les Murailles” 2008 palstaviini toimi kivasti, viinissä oli sopivasti hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja hieman mineraalisuutta kalalle. Ehkä hyvä Pinot Gris Grand Cru olisi osunut mustekalalle paremmin, mutta ei nyt lounaalle viitsinyt toista pulloa avata.

kalmarit

Mittari näyttää 37 varjossa astetta ja auringossa 47. Kovat olosuhteet viinicoolereillekin. Vaihtokodissa coolerina toimii hauska jääpalapussukka, jonka saa aina jäädytettyä uudelleen. Viinipullo sujautetaan pussukkaan ja normaalikelillä viini pysyy viileänä. Nyt pussukka suli ja lämpeni alta aikayksikön. Koska olen niin herkkähipiäinen valkoviinin lämpötilan suhteen, päädyin lopulta hakemaan jääpalan viimeiseen lasilliseen.

Miten tänne päädyttiin? Lue aiemmat postaukset kodinvaihdosta Alsaceen:

Kylätasting: 60 Alsacen viiniä rivissä

Vaihtokoti Vosgesin rinteillä

Kodinvahto Alsacen viinimaille

Advertisement

3 thoughts on “Grillattua miekkakalaa ja kalmaria

  1. Voih! Kun saisi mustekalaa ja kalmaria täällä kotona… Se on niin hyvää!

    • Hyvää ne lonkeroiset ovat! Joskus, harvoin noita löytyy tuoreena Tampereen kauppahallista. Mutta, jotkut ruokakirjailijat väittävät että mustekala ja sen sukuiset ovat ainoita, joiden maku itse asiassa hyötyy pakastamisesta! Me löysimme kerran oikein herkullisia 9,90 e/kg seepioita Tullintorin East Asian Martin pakastimesta. Mukana myös maku 😉

      • Minä olen ostanut äyriäiset Kala-Autosta ja ne on hyviä, mutta mustekalaa ei kyllä ole… Pitänee katsastella noita etnokauppojen pakastelokeroita.