Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Ahvenpotti, se helpompi kalakukko

1 kommentti

ahvenfileet1

Peratut appurat pinoon pataan.

Ahvenpotti tai kalapotti on itäsuomalaisen ruokakulttuurin aarre. Idea on sama kuin kalakukossa, mutta toteutus on helpompaa, koska astiana käytetään uunipataa tai vuokaa eikä taikinaa. Taikinaa voi käyttää kantena jos haluaa, mutta folio tai vuokaan sopiva kansi ajaa saman asian. Koska kalakukossakaan en osaa päättää, kumpi on herkullisempaa, kuori vai sisus, teen kalapottiinkin herkullisen kannen ruistakinasta.

Kalastaessa haaveena on aina suuri kala. Kalapotti on hyvä esimerkki siitä, ettei kalan tarvitse olla iso ollakseen herkullinen. Sitä paitsi tähän käy melkein mikä kala tahansa: ahven, särki tai jopa kiiski. Pikaselaus netissä kertoi kyllä oudosta siirtymästä: kalapotti voidaan tehdä myös lohesta. Lähtökohtana aikoinaan on kuitenkin ollut runsaan pikkukalojen saaliin hyödyntäminen proteiinin lähteenä.

Kalapotti syntyi ravustuskauden sivutuotteena. Ravustusta aloitellessa tarvittiin syöttikaloja: Pienisilmäinen verkko rantaan ja toiveena kasa särkiä. Mutta eipä tullut kuin yksi, samoin yksi kiiski. Mutta ahvenia sen sijaan oli nelisenkymentä, yhteensä 1,2 kg. Saalis voittaa toisessa verkossa olleen kuhan, joka oli vain 700 g. Kuha toki sai arvoisensa kohtelun.

Kalapotti

 • 1 kg pikkukaloja. Ahvenia, särkiä, kiiskiä tai näitä kaikkia.
 • 200 g sian kylkisiivuja
 • 1 rkl suolaa
 • vettä

Taikinakansi

 • 3 dl ruisjauhoja
 • 1,5 dl vettä
 • vähän suolaa
 • pari nokaretta voita

  silava

  Possunkylkeä kerros ahventen päälle.

ruiskuoritaikina

Kalakukkotaikinaa kanneksi.

Lämmitä uuni 100 asteeseen.

Koska pottia haudutetaan uunissa pitkään, kalojen perkaamisen kanssa ei tarvitse olla turhan tarkka. Ahvenen suomut voi halutessaan jättää, jopa pään, mutta kova selkäevä kannattaa poistaa, Samoin tietysti suolet. Tällä kertaa tein kuitenkin perusteellisemman perkauksen.

Poista ensin ahvenen selkäevä: ota evä peukalon ja puukon terän väliin ja repäise varovasti. Aseta kala leikkuulaudalle, nitkauta kalaa pituussuuntaan: paina puukolla pyrstöstä ja vedä päästä. Tällä konstilla pikkuahventen suomustaminen on paljon helpompaa.

Pyyhkäise puukolla suomut pois. Käännä kala kädessä selälleen ja poista puukolla rintaevät ja pää. Suolet poistuvat samalla, mutta avaa myös vatsa. Kun kalat on käsitelty, huuhtele ne kylmässä vedessä ja aseta uunivuokaan.

Ripottele pinnalle merisuolaa, peitä sian kylkiviipaleilla, kaada päälle vettä niin, että ainekset lähes peittyvät.

kalapotti1

Kalapotti saa hautua tunteja uunissa hiljaisella lämmöllä.

Sekoita vesi, ruisjauhot ja suola kiinteähköksi taikinaksi. Taputtele taikinasta kiekko tai levy ja asettele se kanneksi kalojen ja siankyljen päälle. Löysähkö taikina tarttuu hyvin vuoan reunoihin.  Aseta vuoka uuniin ja anna hautua miedolla lämmöllä useita tunteja tai yön yli.

Ruokajuomaksi vettä, olutta tai sahtia. Tai rasvatonta maitoa!

Advertisement

One thought on “Ahvenpotti, se helpompi kalakukko

 1. Kalapotti tunnetaan varmasti Savossa paremmin nimellä patakukko. Ohje näyttää kyllä tutulta……….