Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Fenkolia, chevreä ja appelsiiniä

9 kommenttia

fenkolisalaatti

Fenkolisalaatti särki sydämeni sienalaisessa ravintolassa muutama vuosi sitten. Niin ihanaa, mutta niin saavuttamatonta kotimaassa. Italian reissuilla pääsee käsiksi hyvään, tuoreeseen Pienzan pecoriinoon, hennon makuisiin fenkoleihin ja meheviin, makeisiin appelsiineihin. Ohjetta on koetettu toistaa erinäisiä kertoja kotimaassa, mutta jokin ainesten yhdistelmässä ei natsaa. Pecorino on liian kypsytettyä, fenkoli väkevää. Alsacen reissulla kokeilin paikallista chevreä salaattiin ja ah, kuinka hyvältä se maistuikaan!

Chez Thierryltä ostettu, kypsytetty chevre oli juuri sopivan maukasta, mutta hentoa fenkolisalaattiin. Jos liikut Alsacessa, kannattaa ehdottomasti piipahtaa kaupassa Colmarissa, Eguisheimissa tai Riquewihrissä. Eguisheimin kauppa oli käytännössä vain pieni kolonen talon kivijalassa. Kävimme ostoksilla kaikissa kolmessa pikkukaupassa, aina täydentämässä makkara- ja juustovarastoja, ostamassa tuliaisia ja vain maistelemassa.

Jos joku tietää vinkata, mistä Suomesta saa hyvää, tuoretta pienzalaista pecorinoa tai alsacelaista kypsytettyä chevreä, saa purkin omatekoista tryffelihunajaa!

Fenkolisalaatti

Kypsytettyä chevreä Alsacesta. Viimeinen palanen...

Kypsytettyä chevreä Alsacesta. Viimeinen palanen…

  • ½ fenkoli
  • 100 g chevreä tai tuoretta pecorinoa
  • 1 appelsiini
  • oliiviöljyä
  • persiljaa
  • mustapippuria

Näillä mitoilla tulee sopiva lisukesalaatti. Pilko fenkoli ohuiksi suikaleiksi, liota hetki vedessä ja kuivattele. Fenkolin vihreät tupsut kannattaa laittaa mukaan, sekä maun että iloisen ulkonäön vuoksi.

Puolet appelsiinistä pilkotaan salaattiin, toinen puolisko puristetaan salaatinkastikkeeseen. Kastikkeeseen myös liraus oliiviöljyä, pilkottua persiljaa, hieman suolaa ja sokeria, jos tarpeen. Rouhaise vielä mustapippuria. Anna kastikkeen hieman maustua ja pilko chevre.

Kokoa salaatti, kaada salaatinkastike päälle. Sopii mainiosti alkupalaksi tai lisukkeeksi.

Advertisements

9 thoughts on “Fenkolia, chevreä ja appelsiiniä

  1. Muistatko missä ravintolassa Sienassa söitte tätä? Olemme taas menossa sinne lokakuussa ja mietimme minne menisimme syömään:)

  2. En muistanut, mutta onneksi on Michelin! Bib-paikka, vähän matkaa torilta. Paikan ruuat eivät jääneet muuten niin mieleen, mutta se salaatti! Voih, pääsette sinne ruoka-aittojen äärelle!

  3. Kuulostaa yksinkertaisen hyvältä! Olen käyttänyt fenkolia lähes yksinomaan lämmitettynä, ehkä tuon tuoreena turhan tuikean maun vuoksi. Mahtaakohan Suomesta edes saada hennon makuisia fenkoleita?

  4. Sanos muuta, Hiidenuhma! Olen koettanut ja koettanut, ja yleensä ne fenkolit ovat aikas vahvan makuisia. Kerran muuten koetin viljellä itse kasvimaalla, mutta se oli aika tuhoontuomittu yritys suomalaisen kasvukauden mitalla, tuli pitkiä puikuloita, ja hienot latvatupsut muttei juurikaan mukulaa – eikös fenkolillakin ole mukula?

    Jutskasin tuolla Heleen´s Hobbies -blogin puolella samasta aiheesta ja Aila sanoi löytäneensä miedonmakuisia fenkoleita. Täytyypä kysellä tarkemmin missä hän käy ostoksilla 🙂

  5. Oi, oi, ”Euroopan” tuoreet ja raikkaat fenkolit. Täällä fenkolit tulee usein jätettyä kauppaan karmean kunnon vuoksi. Muistelen jostain lukeneeni, että fenkoli kannattaa syödä joko raakana (siis ulkomailla ollessa kun saa riittävän tuoretta) tai kunnolla kypsytettynä, välikypsyys ei ole niin herkullinen.

    • Niin, joskus tuntuu epäreilulta, ettei täällä Pohjolan perukoilla ole laatukasviksia. Pitäisi varmaan tyytyä nauriisiin 🙂 Mutta onhan jotain odotettavaa reissatessa!

      • Niin, pitäisiköhän vaan rouskuttaa tyytyväisenä lanttua, naurista ja pottua? Ei, ei,…

      • Onneksi kotimainenkin laadukkaiden kasvisten valikoima on laajentunut perinteisistä! Onhan meillä mahtavan makuisia kesäkurpitsoja, porkkanoita, punajuuria, papuja… öh, siihenkö ne loppui? Näin maanantaiaamuna ei tule mieleen muuta.