Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Sorsaa omenakastikkeessa

1 kommentti

Sorsankoivet haudutetaan meheviksi uunissa, rintafilee paistetaan punertavaksi pannulla.    Omenainen kastike on sopivan herkän makuinen.

Sorsankoivet haudutetaan meheviksi uunissa, rintafilee paistetaan punertavaksi pannulla. Omenainen kastike on sopivan herkän hapokkaan makuinen.

Sorsanfile saa herkän kastikkeen hapokkaasta omenasta. Loput sorsasta laitetaan pataan Sorsaa tryffelikastikeella –ohjetta mukaillen. Padassa koivet kypsyvät pehmeiksi, lisäksi kastike saa lisää syvyyttä padassa muhineesta liemestä.

  • 1 sorsa, noin kilon painoinen
  • voita tai öljyä
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 1 porkkana
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 pientä sipulia
  • pari oksaa timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria

Omenainen kastike

  • 1 iso, hapan omena raastettuna
  • balsamicoa
  • 1 tl hunajaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • loraus valkoviiniä

Yksi sorsa riittää hyvin kahdelle nälkäiselle. Leikkaa rintafileet irti ja laita odottamaan. Paloittele sorsa ja ruskista padassa. Heitä mukaan myös kaula ja selkäranka, vaikka niissä ei juuri syötävää olekaan, makua sitäkin enemmän.  Lisää mukaan pari valkosipulin kynttä, porkkana paloiteltuna, pari pientä sipulia. Lorauta valkoviiniä lasillinen ja kiehauta alkoholi pois. Mausta mustapippurilla, suolalla ja tuoreella timjamilla. Kansi päälle ja 180 asteeseen reiluksi tunniksi.

Valmistele kastike. Raasta yksi hapan omena tai lisää balsamicoa jos käytät miedompaa omenaa. Valkea kuulas vaati balsamicoa kaverikseen, eli kannattaa käyttää jotakin hapokkaampaa lajiketta. Hauduta omenaraaste pehmeäksi sorsan paistoliemessä. Lisää suolaa tarpeen mukaan ja tuoretta timjamia ja mustapippuria. Tarkista makeuden ja happamuuden suhde. Sorsa on rasvainen lintu. Kastikkeen hapokkuuden tavoitteena on tasapainottaa linnun rasvan makua. Lisää balsamicoa ja hunajaa tarpeen mukaan. Lorautin lopuksi vielä makea-aromista Pinot Gris –viiniä soosiin, koska se tuntui vielä kaipaavan lisää ulottuvuuksia. Viini toikin hienon viimeisen silauksen kastikkeelle.

Siivilöi kastike tai surauta sauvasekoittimella, jos haluat sileän kastikkeen.

Laita rintafileet nahkapuoli alaspäin kylmälle pannulle, kuten Anthony Bourdain opetti Missourin metsästäjille. Paistorasvaa ei tarvita. Kun nahkapuoli on kauniin ruskea, nosta lämpöä ja ruskista nopeasti myös lihapinta. Koosta riippuen fileitä paistetaan yhteensä 8-10 minuuttia. Kietaise fileet lepäämään hetkeksi folioon ennen leikkaamista.

Kokoa annos: leikkaa rintafileet viipaleiksi ja asettele koipipalan kaveriksi, lisää omenainen kastike. Lisukkeeksi sopii jasminriisi.

Sorsa kaipaa myös viiniltä hapokkuutta. San Carlon Rosso di Montalcino on oikein oiva kumppani.

Kokeile myös: Sorsaa tryffelikastikkeella.

Mainokset

One thought on “Sorsaa omenakastikkeessa

  1. Päivitysilmoitus: Sorsaa tryffelikastikkeella | Ripaus tryffeliä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s