Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Rapu se tykkää valkosipulista ja persiljasta!

4 kommenttia

Halkaistut ravut maustetaan ja grillataan uunissa.

Halkaistut ravut maustetaan ja grillataan uunissa.

Suomalaisia rapuja voi käyttää mainiosti välimerelliseen tyyliin. Uskallanpa jopa sanoa, että perinteisiin tillirapuihin kyllästyneet innostuvat ravuista uudelleen näin! Sitä paitsi askartelu rapusten kanssa on puolta helpompaa, koska halkaistujen rapujen makuun pääsee suoraan käsiksi. Rapuveitsille jää kyllä vielä puuhaa saksien kanssa.

Rapusille tehdään mausteseos persiljasta, valkosipulista, suolasta ja oliiviöljystä. Mukaan voi lisätä vielä hieman leivänmuruja tai korppujauhoja.  Muutakin yrttiä kuin persiljaa voi tietysti laittaa, mutta suomalainen jokirapu tai täplärapu on niin miedon makuinen, että persilja on erinomainen kumppani. Sekoita mausteet leivänmuruihin ja anna makujen tekeytyä.

Ota rapu työtasolle toiseen käteen,aseta terävä vahva veitsi kilven ja pyrstön rajalle. Halkaise kilpi reippaalla liikkeellä silmien välistä. (Armollisempi tapa muuten minusta tehdä rapu ruoaksi kuin elävältä keittäminen, vaikka kuulostaakin hurjalta). Poista suoli tarttumalla pyrstön keskimmäiseen levyyn, väännä reippaasti ja vedä suoli irti. Halkaise lopuksi ravun pyrstö. Nyt sinulla on kaksi ravun puolikasta. Levitä mausteseos puolikkaiden päälle reippaaksi kerrokseksi.

Alkupalaksi riittää 3-4 rapua per ruokailija, pääruuaksi 7-10 lisukkeineen.

Ravut välimeren tyyliin

 • 12 rapua
 • 2 valkosipulin kynttä
 • iso kourallinen persiljaa
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • kourallinen leivänmuruja
 • sormisuolaa
 • mustapippuria

Rapuset paistetaan uunissa grillivastuksen alla 10 minuuttia 220 asteessa, kunnes mausteseos saa hieman väriä ja sakset punastuvat.

Tätä syödään meillä pitkin talvea itse pakastettujen rapujen kanssa. Pakkaseen saa rapuja mikäli on ollut hyvä rapuvuosi. Eivätkä rapurosvojen keleet ole ehtineet merroille ensin liian usein! Pienetkin rapuerät kannattaa kiehauttaa talteen, ellei ole kiertovesisysteemejä rapualtaassa.

Pakastettaessa ravut keitetään suolaliemessä, jäähdytetään ja pakastetaan liemessään. Jääkaapissa sulatetut ravut kannattaa valuttaa hyvin ennen halkaisemista ja maustamista. Pakastetut omat ravut ovat muuten useimmiten tuoreemman makuisia kuin tuoreet kaukaa etelästä matkanneet meren rapuset.

Samaa ohjeella voi myös grillata rapuja. Tällöin grillihässäkkä on hyvä apulainen, eivät mausteet tipahtele grilliin ennen kuin päätyvät suuhun.

Viiniksi sopii Alsacen Pinot Gris tai Riesling.

Advertisement

4 thoughts on “Rapu se tykkää valkosipulista ja persiljasta!

 1. Hieno satsi! Kyllä noita pistelis ääntä kohti ihan mielellään..

  • Kyllä meidän kotimaiset ravut on hyviä! Harmi kyllä, rapurosvouskin on vilkasta. Ollaan jo suunniteltu webbikameraa rantamäntyyn 😀

 2. Loistoidea tehdä ravuista vähän muutakin kuin sitä perinteistä, vaikka tykkään niistäkin 🙂

 3. Täpläravut taipuu moneen, ainoa hommeli on miten saa mausteet sisään. Tuolla tavalla halkaisemalla saa jo melkein mitä hyvänsä tiikerirapuohjetta sovellettua. Saksiin sitten vaan pyyhkäistään mausteet päälle askartelun jälkeen 🙂