Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Taivaallinen tattipaistos

7 kommenttia

herkkutattipaistos-2

Paistettu herkkutatti on herkullista, mutta italialaisen trifolati –ohjeen mukaan tehty herkkutatti on taivaallista. Ohje ei ole monimutkainen, paistamisen järjestys vain vaihtuu. Suomessa sienet perinteisesti pilkotaan pannulle ja haihdutetaan niistä ensimmäiseksi nesteet pois. Tässä italialaista perua olevassa ohjeessa järjestys on päinvastainen. Ensin tehdään maukas makupohja sipulista ja persiljasta, sienet lisätään vasta tähän makupohjaan. Sienet ovat rapeita pinnalta ja meheviä sisältä. Tavallisesti paistetun tatin lötkömäistä suutuntumaa ei tällä tavalla paistettuna tule.

 • 400 g herkkutatteja pilkottuna
 • 1 rkl voita
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 1 – 2 sipulia
 • nippu lehtipersiljaa tai minttua
 • 1 valkosipulin kynsi
 • mustapippuria
 • suolaa

Homma alkaa maustepohjan teolla. Pilko ensin sipulit pieniksi kuutioiksi, murskaa valkosipulin kynsi veitsen lappeella, kuori ja pilko. Pilko iso kasa lehtipersiljaa tai minttua. Minttu saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta toimii todella hyvin herkkutatin kera.

Lämmitä pannu, lisää siihen voi ja öljy. Kun voi on sulanut, lisää pilkottu sipuli ja vähän suolaa. Lisää samalla mukaan silputtua persiljaa. Suola irrottaa sipulista nesteitä, jolloin sipuli hautuu meheväksi. Paista miedolla lämmöllä noin seitsemän minuuttia. Lisää pilkottu valkosipuli, mustapippuri ja pyöräytä nopeasti pannulla.

Maustepohjan kypsyessä pilko tatit. Jos tatit ovat kiinteitä, muista että muitakin muotoja on kuin kuutio. Kokonainen tattisiivu annoksessa ilahduttaa enemmän kuin silppu.

Nosta vähän lämpöä, lisää pilkotut herkkutatit, kourallinen persiljasilppua ja paista nopeasti. Viisi minuuttia riittää. Parhaimmillaan tatti ruskistuu vähän pinnalta, mutta jää sisältä vielä kiinteäksi. Tarkoitus ei siis ole haihduttaa tatin nesteitä pois, kuten suomalaisissa perusohjeissa. Varo, ettei maustepohja pääse palamaan. Tarkista lopuksi maut: suolaa, pippuria, yrttejä…

Tattipaistos toimii hyvin lintu- ja liharuokein lisukkeena, mutta se taipuu myös yksinkertaisen tuorepastan kastikkeeksi tai täytteeksi latva-artisokalle.

Trifolati muuttaa herkkusienen herkkutatiksi?

Suomessa harvemmin on pulaa herkkutateista, mutta tällä ohjeella italialaisten herkkutattihimoa tyydytetään käyttämällä kuivattuja herkkutatteja maustamaan esimerkiksi herkkusieniä. Liotettuina kuivatut herkkutatit (15 g riittää) maustavat minkä tahansa muun miedon sienen. Liota ensin kuivatut tatit, huuhdo ne ja pilko pienemmiksi. Tee makupohja. Kun sipuli on paistunut, lisää ensin kuivattu tatti ja paista sitä vähän aikaa. Jatka sitten tuoreilla sienillä ohjeen mukaan.

Seuraa blogia InstagramissaFacebookissa ja Twitterissä!

Herkkutattipaistos

Sipuli, valkosipuli ja persijla maustavat herkkutatit taivaallisiksi. Juju on järjestyksessä.

Advertisement

7 thoughts on “Taivaallinen tattipaistos

 1. Noin meilläkin on sienet paistettu viime vuosina.

 2. Eiks oo jännä, samat ainekset ja eri lopputulos! Vaan niinhän se monen ohjeen kanssa on, se on oleellista miten ja missä järjestyksessä kokkaillaan 🙂

 3. Meillä on tatit paistettu kotimaiseen tapaan, mutta otanpa tästä talteen uuden tavan paistaa tatit. Kiitos vinkistä!

 4. Ulla, toivottavasti maistuu! Italialaiset ovat kehittäneet ohjeen herkkutattifaneina ja keksineet jopa miten herkkusienestä saa herkkutattia (melkein) 😉

 5. Onpa kyllä herkullisen kuuloinen. Eniten rakastan nostaa paistettuja tatteja leipäviipaleen päälle ja syödä siltä istumalta, tämäkin taitaa siihen taipua hyvin. Minttu on aika kova veto! Aion uskaltautua seuraavan saaliin kanssa.

  • Minttu sopii musta erityisen hyvin tällä täytettyihin latva-artisokkiin! Mutta tattileivätkin on ihania!

   • Tateilla täytetty latva-artisokka on kyllä uskomattoman hieno ajatus! Mulle ei olisi tullut mieleen.