Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Tuoreita tatteja ja tagliatellea

4 kommenttia

Tagliatelle-fungi-porcini

Tagliatellea herkullisessa tattikastikkeessa.

Tuorepastaa saa nykyään helposti valmiina kaupastakin, mutta itse tehty tuorepasta on monta vertaa parempaa. Tuorepasta kuulostaa työläältä, mutta parin kokeilun jälkeen pastan valmistus hoituu yhtä näppärästi kuin perunoiden kuoriminen. Kaakaopapu pyöräytti kavereilleen tuorepasta-annoksen välipalaksi, kolmetoistavuotiaana ilman mitään ongelmia.

Tuorepastan perusohje on yksinkertainen. Sekoitetaan sopivassa suhteessa durumjauhoja ja jotakin nestettä, yleensä kananmunaa tai vettä.  Munapastaan tietysti kananmunaa, ja tämä on se yksinkertaisin versio.

Tuorepastan perusohje

Perinteitä toisinpäin: pojantytär opettaa mummaa tekemään tuorepastaa.

Perinteitä toisinpäin: pojantytär opettaa mummaa tekemään tuorepastaa. Neljä kättä on tarpeen monessa vaiheessa.

  • 3 kanamuna
  • 300 g durumvehnä jauhoja
  • vähän suolaa

Näillä mitoilla tulee hyvin neljän hengen annos.

Taikinan alkuvalmistelut voi tehdä kulhossakin, mutta koska joka tapauksessa tarvitset runsaasti työtilaa, ainesten sekoittaminen onnistuu italialaiseen tapaan myös suoraan työtasolla.

Mittaa jauhot kasaksi työtasolle. Tee keskelle kuoppa ja riko siihen kananmunat. Riko munan rakenne haarukalla ja pyörittele varovasti jauhoja munan sekaan. Kun seos alkaa kiinteytyä, vaivaa taikinaa käsin, kunnes taikina muuttuu silkkisen joustavaksi. Tähän menee ehkä seitsemän tai kymmenen minuuttia. Jos taikina ei pysy kunnolla koossa, lisää hyvin hyvin varovasti vettä ja jatka vaivaamista, kunnes taikina on sileää.

Jaa valmis taikina sopiviin paloihin ja  peitä pyyhkeellä tai kulholla,  ettei taikina pääse kuivumaan. Tagliatellen tekeminen onnistuu kaulimellakin, mutta on huomattavasti helpompaa pastakoneella.

Ota pala kerrallaan ja pyöräytä  muutaman kerran pastakoneen läpi, kunnes levy muotoutuu tasaiseksi. Ohenna vähitellen.  Leikkaa lopuksi pastakoneen terällä taikina oikeaan muotoonsa. Tässä tapauksessa tagliatelleiksi. Työstä loput taikinapalat.

Valmiit pastanauhat kannattaa ripustaa kuivumaan jollekin sopivalle telineelle, etteivät ne tartu yhteen. Jos pastaa tekee pienemmän annoksen, riittää että sekoittaa tagliatellet hyvin jauhoihin. Jauhot estävät nauhoja tarttumasta toisiinsa, mutta eivät kovin pitkää aikaa. Jos tagliatellea tekee säännöllisesti, jokin pysyvä ratkaisu kuivattamiseen on tietysti paras. Muuten luovuus on sallittua: harjanvarsi, pyykinkuivausteline tms.

Tattipaistos kastikkeeksi, jatkettuna tai sellaisenaan

Tee herkkutateista tattipaistos. Jos sinula on kauniita pieniä tatteja, voit paistaa ne erikseen oliiviöljyssä päälle koristeeksi. Tattipaistos toimii sellaisenaan pastakastikkeena oliiviöljyn kanssa, mutta jos kaipaat enemmän kastikkeenoloista, lisää paistamisen loppuvaiheessa valkoviiniä. (Kermaa ja voitakin saa toki klassiseen tapaan käyttää, meillä eivät vain nuo voi-kerma -maut vain maistu.)

Kun taikina on työstetty, kiehauta iso kattilallinen vettä, lisää reippaasti suolaa, tuorepasta ja keitä pari minuuttia. Valuta pasta ja lisää herkkutattikastikkeeseen. Tarjoa heti tuoreen vastaraastetun parmesaanin ja hyvän oliiviöljyn kera.

Ruokajuomana toimii jokin kevyt italialainen punaviini, esimerkiksi Valpolicella.

tagliatelle1

Pasta al mano eli käsin tehtyä tagliatellea.

4 thoughts on “Tuoreita tatteja ja tagliatellea

  1. Upea tagliatellelevy!! Ja tuo yksinkertaisesti herkullinen pasta tuoreista tateista on ehdottomasti yksi syksyn parhaista puolista!

    • Pastan tekeminen on kyllä hauskaa, ei vaan usein tule ryhdyttyä. Kun pitää ehtiä sieneen, rapuun ja kalaan…

  2. Ihania tattireseptejä! Meillä valitettavasti tuntuvat madot vain aina vievän voiton.

    • Kyllä tateille riittää ottajia, maalta, mereltä ja ilmasta😃. Joku harvesteri oli vienyt viimeksi vain lakit ja jättänyt jalat törröttämään metsään. Oraville myös maistuu!