Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Puglialainen ahven saa perunapeiton

2 kommenttia

Perunat pinnalla maistuvat parmesaani ja mustapippurilta. Perunapeti vuoan pohjalla saa makunsa kalasta, valkosipulista, oliiviöljystä ja

Rapeat perunat pinnalla maistuvat parmesaanilta ja mustapippurilta. Perunapeti vuoan pohjalla saa makunsa kalasta, valkosipulista, oliiviöljystä ja persiljasta.

Todellinen savolainen suurahven ui verkkoihin, 850 g. Verkot olivat vierailulla kotikonnuilla ja kalasaalis oli mahtava, kiloisia ahvenia, kuhia, lahnoja. Kalakateus jäi jäytämään ylikalastetun Näsijärven äärelle.

Italialaisilla on erilaisia tapoja hauduttaa kokonainen kala suojakuoressa: paperissa, suolassa tai niin kuin tässä perunoilla kuorrutettuna. Iso appura saa puglialaiseen tyyliin perunapedin ja pottupeiton. Perunaversio on näppärä, koska samalla valmistuu myös lisuke.

En koskaan osaa päättää kumpi peruna on herkullisempaa, vuoan pohjalla hautunut, pehmeä kalasta valuneesta nesteestä ja mausteista mehevyyttä saanut potaatti vai pinnalla rapeaksi paistunut, parmesaanin ja mustapippurin maustama pottuviipale. Kumpaakin siis vuoron perään suuhun, ahvenviipaleiden lomaan.

Perunakuorutettu ahvenahvena

 • 1 ahven, noin kilo tai 2-3 pienempää.
 • merisuolaa
 • 10 kiinteää perunaa, esimerkiksi Nicolaa
 • nippu lehtipersiljaa
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 1-2 dl raastettua parmesaania
 • mustapippuria
 • oliiviöljyä

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Suomusta ja perkaa ahven. Mausta kevyesti suolalla ja jätä odottamaan.

Isosta ahvenesta suomut vaativat joskus päättäväisempää suostuttelua. Toinen vaihtoehto on poistaa selkäevä ja yksinkertaisesti nylkeä ahven. Pieni viilto nahkaan pään taakse, nahka peukalon ja puukon väliin ja repäise varovasti, mutta päättäväisesti. Nylkemällä ei tarvitse huolehtia suomuista. Jos nahkaan jää kovin paljon lihaa, ne kannattaa terävällä fileointiveitsellä irrottaa ja lisätä pannuun mukaan.

Esikeitä perunat

Kun kala on perattu ja suolattu, keitä perunoita viitisen minuuttia kiehuvassa suolatussa vedessä. Esikypsennetty peruna kypsyy uunissa samassa ajassa kuin kala. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hetki.

Pilko persilja ja valkosipuli ja sekoita ne keskenään. Raasta parmesaani.

Veistä vähän jäähtyneistä perunoista ohuita siivuja.

Ota uunivuoka, johon kala tai kalat hyvin mahtuvat. Voitele kevyesti oliiviöljyllä ja peitä pohja perunaviipaleilla. Mausta persilja-valkosipuliseoksella, mustapippurilla, suolalla, parmesaanilla ja lorauksella oliiviöljyä. Aseta kala perunapedille. Mausta kala lopulla persiljaseoksella ja peitä perunoilla. Peitä komeus lopuilla perunaviipaleilla ja mausta parmesaanilla, suolalla, mustapippurilla ja lopuksi lorauksella oliiviöljyä.

Nosta vuoka uuniin ja paista noin 30 minuuttia.

Italialaisten suosikkikala ohjeeseen on orata eli kultaotsa-ahven. Suomestakin kalatiskeiltä kultaotsia silloin tällöin saa, mutta ei niin tuoreina ja raikkaina kuin toivoisi. Sitä paitsi moni suomalainen järvi- tai merikala toimii tähän aivan yhtä hyvin. Itse olen käyttänyt ahventa ja lahnaa. Lahna toimii muotonsa puolesta paremmin kuin ahven, kypsyy tasaisesti samanlaisena litteänä kalana kuin orata. Ahvenessa puolestaan ei ole ruoto-ongelmaa.

Viiniksi sopii hapokas valkoviini. Meidän rieslingrakastajien mielestä se on ilmeinen valinta. Monopolin tuotteista vaikkapa Wolbergerin tai Trimbachin riesling.

2 thoughts on “Puglialainen ahven saa perunapeiton

 1. Näyttää todella herkulliselta! Minä harvemmin suomustan, joten nylkisin kalan mieluummin 😉

  • Juu, ahven on kyllä kutale suomustettavaksi, tämäkin sai luopua kokonaan nahastaan. Vaan kumpa saisikin myös Näsijärvestä tuommoisia kiloisia appuroita! Isoja meriahvenia saa Tampereellakin kaupoista, mutta sisävesillä pitää mennä merta edemmäs kalaan 😉