Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hidasta karitsanpotkaa punaviinissä

7 kommenttia

karitsanpotkaa

Karitsanpotka on kiireettömän herkkua. Mitä pidempään maltat haudutella, sitä parempaa tulee. Potkia tarvitaan yksi per ruokailija ja niitä haudutetaan 120 asteessa 3-5 tuntia. Muu onkin sitten vapaammin valittavissa. Erilaisia lempijuureksia tai yrttejä voi käyttää maun mukaan. Me olemme päätyneet aika yksinkertaiseen versioon, missä potkan oma maku korostuu.

  • 4 karitsanpotkaakaritsanpotkaa2
  • 2 porkkanaa
  • 1-2 sipuli
  • noin 8 valkosipulin kynttä tai kokonainen valkosipuli halkaistuna
  • 4 dl punaviiniä
  • oliiviöljyä ja voita ruskistamiseen
  • rosmariinia, mielellään tuoretta
  • timjamia
  • mustapippuria rouhittuna
  • merisuolaa

Potkat kannattaa ottaa lämpiämään hyvissä ajoin ennen ruuan valmistusta. Jos tavoittelet päivällistä, nosta vaikka aamiaisen yhteydessä lämpiämään. Lounasaikaan onkin sitten hyvä ryhtyä ruskistamaan potkia. Pilko kasvikset karkeasti paloiksi, sipuli neljään lohkoon eikä tarvitse edes kuoria, koska kuori värjää kastikepohjan. Mausta potkat ensin pippurilla, suolalla, ja yrteillä, nosta kuumaan öljyttyyn pannuun ja paista nopeasti hyvä kaunis väri joka puolelle. Tämän voi tehdä joko suoraan uunipadassa tai ruskistaa erikseen pinnoitetulla pannulla. Nosta potkat pois ja pidä lämpimänä. Freesaa pilkotut kasvikset nopeasti pannulla, lisää uunipataan lihan seuraksi.

Kaada punaviini pataan ja kiehauta alkoholi pois. Kansi kiinni ja pata 120-asteiseen uuniin hautumaan useammaksi tunniksi, mutta siis vähintään kolmeksi tunniksi. Kun liha on kypsää, nosta potkat erilliseen astiaan ja pidä lämpimänä, esimerkiksi mikrossa.

Siivilöi paistoliemi pieneen kattilaan tai pannulle ja keitä reippaasti kasaan. Jos pinnalla on runsaasti rasvaa, sitä kannattaa kuori varovasti pois joko lusikalla tai kastikekauhalla ennen kokoon keittämistä. Keitä, kunnes liemi muuttuu kastikemaisen paksuksi: tähän ei tarvita suurusteita.

Tarjoile potkat kastikkeen kera. Kaveriksi sopii esimerkiksi peruna- tai juuresmuussi sekä uunijuurekset.

Karitsanpotkalle sopii pehmeä punaviini, jossa on kuitenkin sopivasti hapokkutta, esimerkiksi bordeauxilainen Moulin Blanchon tai Valpolicellan Ripassot.

Mainokset

7 thoughts on “Hidasta karitsanpotkaa punaviinissä

  1. Karitsan potkat ovat ihanaa herkkua. En ole vielä tehnyt niitä, mutta nyt onkin oiva resepti, jota käyttää. Kiitos ohjeesta,

    • Ole hyvä! On se ihanaa, että meillä on vuodenajat, voi aina virittyä uusiin makumaailmoihin.

  2. Oijoi mitä herkkua.. Löytyispä paikallisista kaupoista viikonlopuksi..

    • Hidas ruoka on parasta, ainakin jos ehtii ennakoimaan ;). Toivottavasti teidänkin kaupat on ehtineet virittäytyä syystarjontaan!

  3. Riittääkö 5 tuntia kypsennykseen? Löysin toisen ohjeen jossa potkat kypsyivät 10 tuntia.

    • Kyllä 5 tuntia riittää hyvin kolmelle potkalle tuossa 120 asteen lämmössä. Uunin lämpötilaa voi laskea kuulemma jopa 60 asteeseen, mikä tietysti venyttää kypsennysaikaa. Ehkä en nyt ihan noin matalaan lämpöön menisi, mutta alle sata, 80-90 olis joskus kiva kokeilla, ja sitten pitää vaikka sen 10 tuntia.

  4. Päivitysilmoitus: Karitsanpotkaa punaviinissä | Kirsin Kuntopiiri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s