Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Täyteläinen punajuurikeitto

2 kommenttia

punajuurikeitto

Klassisesti bortskeittoon kuuluu smetanaa. Etikkaisuus ei ole meidän keitoissa kovassa huudossa, joten keitossa on tuoreita punajuuri. Smetanan korvaa hyvin vaahdotettu kevytkerma.

Borssikeitto on venäläinen klassikko, josta tuntuu olevan yhtä monta tulkintaa kuin kokkejakin. Yhteisenä nimittäjänä näyttää olevan punajuuri ja jonkin hapon lisääminen – viinietikkana tai etikkaisina punajuurina. Ja tietysti smetanaa pinnalle.

Oma ohjeeni on enemmänkin sadonkorjaajan punajuurikeitto. Etikka jätetään pois, samoin kaikki ylimääräiset kasvikset kaalista palsternakkaan. Sen sijaan syvän täyteläisen maun keitolle antaa pekoni.

Koska tämä on sadonkorjaajan keitto, siihen on hyvä upottaa kaikki liian pieneksi jääneet punajuuret: pientä kuorimista, mutta pilkkoa ei tarvitse.

  • 500 g punajuuria
  • 1-2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1 rkl kasviöljyä tai voita
  • 1 litra kasvislientä
  • suolaa
  • 50 g pekonia

Kuori punajuuret ja pilko ne ohuiksi tikuiksi. Kuori porkkanat ja pilko karkeasti paloiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi lohkoiksi.

Kuumenna kattila, lisää öljy tai rasva, lisää kasvikset ja pekoni. Paista kunnes pinta alkaa saada väriä. Lisää kasvisliemi ja keitä noin 30 minuuttia. Tarkista suola.

Pinnalle voi lisätä ruokalusikallisen smetanaa. Kevyemmän version saa vaikkapa vaahdottamalla rasvatonta maitoa. Päädyit kumpaan tahansa, punajuurikeitto on uskomattoman täyteläinen syksyisen viikonlopun lounasruoka.

Advertisement

2 thoughts on “Täyteläinen punajuurikeitto

  1. Ihana punajuurikeitto – rakastan punajuurta! Pekoni antaa varmasti kivan lisän keittoon 🙂

  2. Liian harvoin tota tulee tehtyä, mutta kannattaa!