Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Hirveen hyvää soppaa eli hirvikeitto

10 kommenttia

hirvisoppa

Hirveetä soppaa. Eikun hirveen hyvää. Perinteiset ohjeet ovat joskus niitä parhaita, niin kuin klassinen hirvisoppa. Kerralla kannattaa tehdä isompi satsi. Hirvikeittoon pätee sama kuin moneen muuhunkin soppaan, parhaimmillaan se on lämmittäessä toista kertaa tai vielä parempaa sitten kolmannella kerralla…

Hirvisoppaa keitellään hitaasti ajan kanssa. Ensin muhitellaan herkullinen liemi keittoon keittelemällä hirvenlapaa ja kasviksia. Makunsa luovuttaneet kasvikset siivilöidään pois. Soppaan laitetaan uudet kasvikset sekä liha pilkottuna. Lopuksi kirkaslieminen keitto viimeistellään pekonilla, joka muuten antaa erinomaisen viimeisen silauksen.

Lihaliemi

  • noin 1 kg hirven lapaa
  • vettä niin, että liha hyvin peittyy
  • porkkanaa
  • sipulia
  • valkosipulia
  • juuriselleriä
  • palsternakkaa
  • mustapippuria
  • laakerinlehtiä
  • purjon vihreä osa
  • suolaa

Huuhdo liha kylmällä vedellä ja pistä kattilaan. Lisää kylmää vettä niin, että liha peittyy. Nosta varovasti lämpöä. Kun pinnalle alkaa kertyä vaahtoa, poista se reikäkauhalla. Kun liemi on kirkasta, lisää karkeasti pilkotut kasvikset. Sipulit voi käyttää kuorineen, neljään osaan pilkottuna. Eikä oikeastaan mitään muutakaan kannata kuoria, koska kuoressa on makua, ja lopulta kasvikset kuitenkin siivilöidään pois.

Keitä hiljalleen – hiljaa hymyilleen, kuten jossakin kirjoituksessa osuvasti sanottiin – noin 2 tuntia. Liha saa tulla selvästi kypsäksi, jopa niin, että se on helppo repiä paloiksi haarukalla. Kun liha on kypsää, nosta se jäähtymään lautaselle.

Siivilöi liemi kulhoon ja jätä odottamaan.

Hirvisoppa

  • lihaliemi
  • keitetty hirven lapa
  • 5 perunaa kuorittuna
  • 2 porkkanaa
  • pala juuriselleriä
  • 1 palsternakka
  • 1 sipuli
  • 1 varsiselleri
  • pala purjoa
  • 100 g pekonia

Maalaiskeittoon sopii karkeasti pilkotut kasvikset. Perunat lohkoina, porkkanat ja sellerit paloina, sipuli karkeasti silputtuna, purjo sekä liha pilkotaan lusikkaan sopiviksi.

Pilko pekoni paloiksi ja paista sitä voissa viitisen minuuttia. Lisää kasvikset ja kuullota niitä vähän aikaa. Lisää lihaliemi ja keitä kasvikset kypsiksi. Lisää lopuksi revitty tai kuutioitu kypsä hirvenliha. Lämmitä ja vie tarjolle ruisleivän kera.

Mainokset

10 thoughts on “Hirveen hyvää soppaa eli hirvikeitto

  1. Hirvikeitto on kyllä hirveen hyvää! Täytyykin ensi kerralla laittaa tuota pekonia lisäksi 🙂

    • Alan uskoa, että kaikki paranee pekonilla! Jotkut uskoo, että kaikki paranee kermalla, mutta minusta se ei sovi muuhun kuin kanttarelleihin… ja niihinkin sopii muuten pekoni!

  2. Ai-jai kun hyvän näköistä! Pitääpä muistaa tämä. Meidän tulee jostain syystä tehtyä hyvin harvoin hirvisoppaa.

  3. Nam! Kuumaa hirvikeittoa, mikäs sen parempaa! Saa nähdä löytyiskö kaupasta vielä keittolihaa. Alkuviikosta oli, mutta silloin ei joutanut keittelemään..

    • Toivottavasti löydät soppalihat! Kun ehtii keitellä ison satsin, saa pelastettua monta arki-iltaa.

  4. Just toissapäivänä söin töissä hirvenlihakeittoa ja ihan mielettömän hyväähän se on ! Pitäisi itsekkin tehdä joskus.

    Ihana lautanen, tuollaiselle keitolle just se oikea 🙂

    • Lautanen onkin perintösettiä, vanhempien juhlalautasia. Kuviot on jo kuluneet pois, ja värikin on vähän hailee. Mutta sopiva hirvisopalle ja haikeisiin muistoihin kotipuolesta.

  5. Olen ihan hirveen keittokateellinen teille. Hirvikeitto on niin ihanaa – kuvan keitto tuoksuu meille asti 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s