Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Crostini viikunoista, vuohenjuustosta ja Ilmosta

4 kommenttia

viikunacrostini

Tuoreet viikunat ja ilmakuivattu kinkku on kesäisten alkupalojen suosikki. Viikunoiden paras sesonki kuitenkin osuu Suomessa viileämmälle keleille. Kauniita viikunoita tuoksutellessa kaipasinkin lämmintä antipastia. Tytär bongasi Tumblrista herkullisen näköisen kuvan ja ihanaa paistettu viikuna leivällä onkin!

Ohje onkin kiva twistiversio klassiseen parmankinkku-mozzarella –crostinista. Karamellisoitu sipuli ja vuohenjuusto antavat hienoa vastapainoa ilmakuivatulle kinkulle ja makeille viikunoille.

 • vaaleaa leipää
 • oliiviöljyä
 • suolaa
 • mustapippuria
 • 4 viikunaa
 • ilmakuivattua kinkkua
 • chevre-vuohenjuustoa
 • salottisipulia tai tavallista keltasipulia
 • balsamicoa

Kuullota salottisipulia hiljalleen oliiviöljyssä, lisää suola ja anna makeutua hitaasti. Meillä ei ollut salottisipulia, mutta hyvin maistui tavallinen keltainenkin sipuli karamellisoituna. Kun sipuli on saanut hieman väriä, lisää vähän vettä ja anna hiljalleen karammelisoitua. Jos kaipaat makeutta enemmän, ripottele hieman ruokosokeria pannulle. Sipulien karamellisointiin kannattaa varata aikaa reilut 10 minuuttia. Sipuli onkin makupaletin kantava voima: sipulista tulee täyteläisyys, jota chevren happamuus ja viikunan makeus hienosti korostavat.

Leikkaa viikunat neljään osaan ja paista pienessä määrässä oliiviöljyä leikkauspinnalta, 1-2 minuuttia.

Leikkaa hyvää vaaleaa leipää 1-2 per ruokailija. Pirskottele oliiviöljyä. Paahda leivät uunissa molemmilta puolilta. Hiero leiville halkaistua valkosipulia, ripottele hieman suolaa ja mustapippuria.

Leikkaa vuohenjuusto sopiviksi viipaleiksi. Kokeilimme paistaa sitäkin, mutta tämä kyseinen juusto otti ja suli pannulle juoksevaksi – paistamattomat viipaleet toimivat siis paremmin, ellei vuohenjuusto ole sellaista lajia joka kestää sulamatta pannulla (mikähän muuten olisi?).

Kokoa leivät. Sipulia ensimmäiseksi, sitten juusto, Ilmokinkku, ja päällimmäiseksi viikunalohkot ja kaada päälle hieman balsamicoa. Tarjoa lämpinänä, vaikkapa pehmeän Valpolicellan keralla.

Ohje on peräisin täältä: http://honestlyyum.com/6179/grilled-fig-tartines/. Aivan taivaallisen kauniita valokuvia!

Advertisement

4 thoughts on “Crostini viikunoista, vuohenjuustosta ja Ilmosta

 1. Onpas herkullisen näköisiä leipiä! Vuohenjuustoista ei kyllä koskaan tiedä miten ne käyttäytyy (minä ainakaan). Viimeksi minulla oli sellaista juustoa, joka ei sulanut edes uunissa. Ehkä se oli jotenkin kuivempaa? Toinen juusto taas oli jääkaapissa tullut itse ulos kuorestaan ja valunut lautaselle 🙂

  • Kiitos! Pitäisi varmaan konsultoida juustokauppiasta, onko tuossa chevrehommelissa jotain nyrkkisääntöä vai ihan muistettava vaan mikä sulaa mikä ei. Mutta oli kyllä ihanaa ihan huoneenlämpöinenkin peruschevre muiden lämpimien ainesten kanssa.

 2. Onpas herkullisia ohjeita! Kahden uimarin äitinä tulee aina tehtyä pastaa, pastaa ja pastaa. Yleensä vielä samoilla kastikkeilla. Ihanaa, kun on tällaisia blogeja. Nyt voin viikonloppuruokaideat ottaa täältä. KIITOS!

  • Ole hyvä! Kiva kuulla, että ohjeet innostaa!! Pasta on kyllä hyvää ja samoja kastikkeita tulee täälläkin tehtyä, vaikka silloin tällöin sitä innostuu kaivelemaan kivoja, uusia ohjeita.