Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Fenkolia ja mantelia

8 kommenttia

fenkolimanteli

Olen etsinyt hyvää uunifenkolin ohjetta pitkään. Kokeilut erilaisilla juustopäällysteillä ovat olleet vaihtelevan… niin, vähemmän menestyksekkäitä. Lopulta google toi eteen kivannäköisen ohjeen Maku-lehdestä. Houkuttelevan yksinkertainen resepti, fenkolia ja pinjansiemeniä. Pinjansiementen sijaan varastossa sattui olemaan kuorittuja manteleita ja ihastuin ikihyviksi yhdistelmään fenkoli-manteli. Valkosipuli antaa mukavasti potkua.

 • 1 fenkoli
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 1-2 tl valkoista balsamicoa
 • 2 rkl pilkottuja, kuorittuja manteleita
 • 1 valkosipulinkynsi
 • suolaa
 • mustapippuria myllystä
 • 1 tl kuivattua oreganoa silputtuna

Leikkaa fenkolin varsista kuivat päät pois. Säästä hauskat ja maistuvatvihreät tupsut, niitä ei tarvitse keittää mutta ne voi heittää mukaan uuniin – tai tuoreena koristella annoksen.

Pilko fenkolit pitkittäin reilun kokoisiksi lohkoiksi. Keitä pehmeäksi suolalla maustetussa, vähässä vedessä. Pilko mantelit.

Valuta fenkoleista vesi pois, asettele uunivuokaan, mausta balsamicolla, mustapippurilla, valkosipulilla, oreganolla ja pirskauta oliiviöljyä päälle. Lehden ohjeessa öljyä oli reippaasti enemmän, hyvää tulee vähemmälläkin, etenkin jos myös balsamicon määrää säätää suhteessa, kuten tässä ohjeessa.

Ripottele mantelit päälle. Paahda uunissa 220 asteessa 10 min, tai kunnes mantelit alkavat saada väriä. Ne muuten kärvähtävät helposti, kannattaa pitää silmällä.

Mainio lisuke kalalle ja lihalle ja miksei alkupalaksikin.

8 thoughts on “Fenkolia ja mantelia

 1. Kuulosta hyvältä, fenkoli on ihanaa sekä raakana (muuta ulkomaille…) ja kypsennettynä. Muutama uunifenkoliresepti löytyy luimupupulastakin jos lisäohjeet kiinnostavat.

  • Juu, fenkolisalaattia kannattaa tehdä vain reissun päällä, harmi kyllä. Nyt kun alkaa uuniruokien sesonki, pitää vierailla luimupupulan reseptipankissa, kiitos vinkistä!

 2. Tämä on kiva. Pidän fenkolista ja mietin aina miten hyödyntää sitä eri tavoin. Kiitos vinkistä.

  • Tässä on kyllä palaset kohdallaan! Tein tätä äsken jälleen ja unohdin valkosipulin, ei pelittänyt ollenkaan niin hyvin!

 3. Täähän vaikuttaa hyvältä. Mä tykkään kovasti fenkolista mutta uunissa ei ole tullut tehtyä, ainakaan muistaakseni. Ja jos on niin ilmeisesti se ei sitten ollut kovin mieleenpainuvaa 😀 Tätä ohjetta me kyllä kokeillaan 🙂

  • Mäkin olen ollut pettynyt moniin ohjeisiin, ne on olleet jotenkin liian väkeviä tai laimeita, mutta tässä matsasi maut kauniissa tasapainossa. Fenkoli on muuten olut luomusellaista tämän ohjeen kokeiluissa!

 4. Olen tehnyt muutanman kokeilun uunifenkolilla, joissa fenkoli on jäänyt liian kovaksi. Tuo esikypsentäminen on ihanan reseptin lisäksi oiva vinkki – ainakin minulle 😉

  • Tein tätä myös eilen ja totesin ettei oikotie onneen tässäkään toimi: paketissa valmiiksi rouhennetut mantelit eivät maistuneet yhtä hyviltä ja makeilta kuin kokonaisista, kuorituista manteleista itse pilkotut…