Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Pehmeää sonnin poskea

12 kommenttia

sonninposki-pottupedilla

Uunifenkolit ja mantelit tuovat pehmeään annokseen mukavaa rapeutta.

Mehevä, maukas ja edullinen naudan poski on yksi hyvä syy lisää kiertää loppuviikosta Tampereen kauppahallin lihakaupat. Laatuliha möi poskea sonnin poskena ja koosta päätellen se sitä olikin, koska yksi poski painoi sopivat 700 grammaa. Hyvän kokoinen kolmen päivälliselle. Pikaruokaa tästä ei tule, mutta ei toisaalta vaadi paljon työtäkään. Kun aamulla pistää sopivan lämpöiseen uuniin, on illalla pääruoka valmis.

Sonnin poskea punaviinissä

 • noin 700 g poskilihaa
 • voita
 • oliiviöljyä
 • suolaa
 • mustapippuria
 • 1 sipuli halkaistuna
 • 4 valkosipulin kynttä
 • 1 sellerin varsi karkeasti pilkottuna
 • 1 porkkana paloina
 • laakerinlehti tai pari
 • rosmariinia, timjamia
 • punaviiniä niin paljon kun kehtaa kaataa
 • lihalientä jatkoksi

Posken kalvot ovat sitkeitä, joten poista ne terävällä fileerausveitsellä ennen kypsentämistä. Älä kuitenkaan heitä pois, vaan lisää pataan makua antamaan.

Valitse uunipata, johon liha ja kasvikset sekä liemi juuri ja juuri mahtuvat. Kuumenna pata ja vähän voi-öljyseosta. Ruskista posken pinnat kiinni joka puolelta, mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää pataan pilkotut kasvikset ja yrtit. Kaada punaviiniä niin paljon kuin maltat, vaatii ainakin puoli pulloa. Voit lisätä hyvää lihalientä tai vettä jatkoksi. Tarkoitus on peittää kaikki liha ja kasvikset.

Kiehauta vielä viinistä alkoholi pois ja nosta pata lämpimään uuniin. Itse aloitin 120 asteisessa, mutta laskin noin tunnin kuluttua sataan asteeseen. Seitsemän tunnin kuluttua liha on mukavan pehmeää ja mehevää.  Liha on säilyttänyt rakenteensa, mutta sen saa irroteltua lusikalla – eli nyhtöposkea!

Kun liha on kypsää, nosta se odottamaan lämpimään paikkaan. Siivilöi paistoliemi kattilaan ja keitä reippaasti kokoon. Tarjoa perunamuusin ja uunissa paistettujen fenkolien kera.

Valpolicellan klassinen ohje yhdistää hevosen posken ja Amaronen. Amaronea vaadittaisiin kuitenkin ainakin pullollinen pataan ja toinen ruokapöytään, mikä tekee halvasta raaka-aineesta turhan arvokkaan. Tätä johtolankaa seuraamalla juomana toimii hyvin Valpolicellan Amarone tai Ripasso.

12 thoughts on “Pehmeää sonnin poskea

 1. Ohjettasi pitääkin kokeilla viikonloppuna, kiitos siitä. Jos poskea ei ole saatavilla, mitä muuta lihaa suosittelet? Pataruoat on maailman helppoimmat, kunhan aikaa on tarpeeksi. Karitsanpotkat uunissa haudutettuna vie kielen mennessään.

 2. Itsekin olen kokeillut naudan poskea vain pari kertaa, joten tilauksella olisi varminta saada. Tähän voisi käydä mikä tahansa vähäarvosempi ruhonosa, mutta paistoaikaa kannattaa lyhentää. Naudan tai hirven lapa ainakin toimii. Tai niinkuin sanoit, karitsan potka. Perriaatehan on oikesstaan aivan sama, mutta maku eri.

 3. Pitäisikin kysyä poskilihoja ylämaankarjantoimittajiltamme.
  Aah, Amarone, meditaatioviini.

 4. Enpä muistanut kysyä, mitä karjaa toi oli. Ylämaankarjaa en ole vielä kokeillut, mutta kuulostaa kiinnostavalta. Ja Amarone meni tietysti parempiin suihn, pataan hyvää mutta halpaa.

 5. Vaikuttaa todella herkulliselta. Aikas hauska huomata, että nyt ovat posket popsahtaneet pinnalle, kun Kaikki äitini reseptien Nannakin oli tehnyt prässättyä hirvenposkea. Pitää siis ryhtyä metsästämään poskia kauppahallista 😉

  • Ihan posketonta menoa 😉 Hirven poski olisikin kyllä ihanaa, mutta näin kaupungissa pitää tyytyä hallin tarjontaan.

 6. Poskia täytyy ehdottomasti päästä kokeilemaan ja täytyy muuten nyt muistaa porotilausta tehdessä kysyä myös poskia.

 7. Nyt kuulostaa mielenkiintoiselta: hirven poskea ja poron poskea näiden ihan tavallisten hevosen, naudan, sonnin ja vasikan posken oheen. Ja kuhan poskilahat ovat muuten myös hyviä!

 8. Aijai mikä pata! En muista koskaan naudanposkea maistaneeni, ainakaan en ole itse laittanut.. Pitää tiedustella löytyiskö paikallisilta kauppiailta, tuo näyttää niin houkuttelevalta!

  • Naudan tai sonninposti on kyllä ollut erittäin kiintoisa tuttavuus! Maukasta ja mehevää, eikä hintakaan päätä huimaa.

 9. Meillä olisi kaksi peuranposkea pakkasessa. Jospa saisin ne tämän reseptin innoittamana vihdoinkin laitettua! 🙂

  • Oo, peuranposkea! Siitä vasta tulee hyvää!Kaikki äitini reseptit -blogin Nanna oli tehnyt prässättyä hirvenposkea. Joudut nyt dilemman eteen! Kerro sitten miten päin peura maistui parhaiten!