Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kaksi pikkujoulumenua, isommalle ja pienemmälle porukalle

4 kommenttia

ankkaa3

Pikkujouluissahan ei tarvitse syödä jouluista ruokaa, niin kuin ei muuten joulunakaan. Hilpeiden juhlien menu syntyy ennakoimalla ja ryhmätyöllä. Tässä kaksi vaihtoehtoista menua, ensimmäinen isommalle porukalle hitaasti hauduttaen ja etukäteen valmistellen. Pienemmän porukan tiptap -juhlissa tarvitaan ehdottomasti huolellisensorttinen risottovastaava.

Isommat pikkujoulut, menu 1viiikunacrostini2

Viikunacrostinit

Hirvikeitto

Naudanposkea punaviinissä

Selleri-perunamuussia

Fenkolia ja mantelia

Tryffelihunajoituja porkkanoita ja palsternakkoja

Hirvikeiton tai lihakeiton voi tehdä jo edellisenä päivänä, sehän on vaan parempaa lämmitettäessä. Kovin lihaista keiton ei  tarvitse olla, koska tällä menulla nälkä kyllä lähtee vaikka tahti olisi erittäin rauhallinen.

Naudanposket voi myös laittaa uuniin aamupäivällä ja iltapäivällä posket ovat nyhtökunnossa. Kastikkeenkin voi keitellä kasaan ennen vieraiden tuloa.

Vieraille jää myös mukavasti yhteistä askarreltavaa: aina suosittua perunan ja muiden kasvisten kuorintaa, fenkolin ja mantelin kanssa puuhastelua ja viikunacrostien tekeminen. Crostinien ei tarvitse olla isoja, pienet palaset riittävät mainiosti avaamaan pikkujoulut.

Viiniksi sopii mainiosti Signorellin Valpolicella Ripasso. Ottaisin mieluusti myös Candiallen Ciclopea tai Pliitä, mutta ne on kellarista päässeet loppumaan.

sonninposki-pottupedilla

Pienemmän porukan pikkujoulut, menu 2

Pienemmissä juhlissa ennakoiminen on myös valttia, mutta esimerkiksi ankan rintafileiden paistaminen onnistuu mainiosti porukassa. Tryffelirisotto on juhlava väliruoka, mutta muista nimittää porukan huolellisin kaveri risottovastaavaksi. Risottovastaava ei saa poistua täyttämään lasia kesken hämmentämisen, joten hänelle täytyy palvelun pelata. Ja porukka on syömässä silloin kun risotto on valmista. Tässä pätee italialainen pastasääntö: risotto ei odota syöjiä, syöjät odottavat risottoa.

Viikunacrostinit on niin herkullisia, että alkuruoaksi niitä tarjoillaan myös  pienemmällekin juhlaväelle.

risotto1

Risottovastava hämmentää risottoa, eikä poistu vastuualueelta.

Viikunacrostinit

Melkeinpä täydellistä tryffelirisottoa

Ankanrintaa viikunakastikkeella

Jasminriisiä

Raikas lisukesalaatti

Juomaksi viikuncrostineille cavaa, tryffelirisotolle kevyttä rieslingiä tai pehmeää hapokasta Valpolicellan ripassoa ja ankalle Bouchardin Pinot Noiria.

4 thoughts on “Kaksi pikkujoulumenua, isommalle ja pienemmälle porukalle

  1. Ihania menuja kummatkin. Naudanposket on erityisesti herkkua. Ja kiva kun laitoit viinivinkit myös 🙂

    • Tässähän pitää ryhtyä jos meinaa ehtiä pikkujouluja viettämään! Ettei mene pikkuloppiaiseksi niin kuin pääsi käymään viime talvena 😉

  2. Oi ja vielä kerran oi, näissä pikkujouluissa olisin molemmissa ollut enemmän kuin mielelläni mukana 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.