Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Pehmeän punertavaa peurapaistia

11 kommenttia

peuranpaisti1

Parasta lihaa pitkään aikaan! Pehmeän riistainen maku pääsee oikeuksiinsa kun peuran paistin jättää roseen punaiseksi.

Pakkasessa odotti muhkea pirkanmaalainen 1,5 kg peurapaisti sopivaa hetkeä ja nyt se tuli syksyn ja hyvän paistinkaipuun muodossa. Ei siinä sen kummempaa juhlaa tarvittu.

Pakastetun paistin sulattamiseen kannattaa varata pari vuorokautta hitaasti jääkaapissa. Nosta paisti vielä pariksi tunniksi huoneenlämpöön ennen varsinaista kypsennystä.

Kun liha on paistovalmis, sulata voi-öljyseosta  pannulla ja paista lihan pinnat kiinni nopeasti. Mausta suolalla ja mustapippurilla paistamisen jälkeen. Nosta ruskistettu liha uunipannuun, työnnä paistimittari lihaan ja nosta pannu valmiiksi lämmitettyyn uuniin. Hyvä lämpö on matala, vain 110-120 astetta.

Matala lämpö ja paistilämpömittari varmistavat, ettei liha pääse kuivumaan tai kypsymään liikaa. Kun säädät paistimittarin hälyttämään 58 asteisena, liha on takuuvarmasti mehevää ja pehmeän punertavaa.

  • 1,5 kg peuran paistia
  • voita
  • öljyä
  • mustapippuria
  • merisuolaa
  • rosmariinia

peuranpaisti

Paistimittarin piipattua kääräise liha folioon tekeytymään. Keitä padan pohjalle valunut herkullinen paistiliemi kokoon kastikkeeksi. Tarkista ensin suolaisuus. Jos suolaa on liemessä jo sopivasti, ei kannata keitellä kokoon liikaa. Lientä ei ole välttämättä ole paistista irtaantunut matalassa lämmössä kovinkaan paljon, joten voi riittää, että lämmität liemen ja maustat sitä tarpeen mukaan vaikka nokareella voita.-

Tarjoa puy-linssien ja palsternnakkasoseen kera.

Viiniltä peura ei kaipaa pullistelevaa tanniinisuutta. Pehmeä paisti, pehmä viini, esimerkiksi hyvä Amarone.

Voit kokeilla myös peuran paistia valkoviinikastikkeella.

Mainokset

11 thoughts on “Pehmeän punertavaa peurapaistia

  1. Tuo on ihan älyttömän hyvän näköistä! Nälkä tulee kun katsoo kuvia! Nam.

    • Tällä kyllä nälkä lähtee! On niin hyvää, että jokainen suupala pitää nauttia hitaasti ja hartaasti.

  2. Juu, hyvää lihaa ei todellakaan kannata peittää millään ihmeellisillä mausteilla tai marinadeilla 🙂 Sama ohje sopii porolle ja hirvelle.

  3. Eihän tämän luulisi vaikeata olen, mutta aivan liian monessa tilaisuudessa paisti on vedetty aivan ylikypsäksi ja mauttomaksi, vaikka olettaisi sen olevan aterian kohokohta. Tämä koskee nyt lähinnä naudanpaistia, mutta periaate on siinäkin sama.

    • Darling, vaikeata on ;). Armas siippani tarkoittaa ettei sen luulisi niin vaikeata OLEVAN.

  4. Ihanan näköistä lihaa…

  5. Ihanan murean näköistä lihaa. Ja ihan samaa mieltä Vesan kanssa siitä, ettei lihoja saisi kypsentää liian kuiviksi.

    Peuraa olen saanut anoppini valmistamana ja ihanaa se on ollut aina. Nyt alkoi tehdä mieli paistaa peuraa ohjeellasi. Oi, jospa saisi jostain peuraa 😉

  6. Peurakanta taitaa olla eteläisessä Suomessa aika hyvä. Nyt puuttuu enää se luottotoimittaja, jonka pakasteesta saisi aina mielihalun tullessa sopuhintaan paistia 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s