Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Leipäressulla kouluun

6 kommenttia

leiparessu

Maito imeytyy kuumalla pannulla paistettuun leipään ja pehmentää palaset.

Kävin lukion aikoinani lähes leipäressun voimalla. Tein itselleni aamiaisen kuivasta savolaisesta ruisleivästä paahtamalla palasia pannulla voissa, lopuksi maitoa päälle. Niin kuin kaikissa yksinkertaisissa ohjeissa, tärkeintä on ainesten laatu ja suhteet. Mitä mainioin keino käyttää ruisleipä, johon ei enää hammas muuten pysty.

 • 250 g kuivaa, hapanta ruisleipää
 • nokare voita
 • 1 dl maitoa

Pilko ruisleipä tasaisiksi kuutioiksi. Kuumenna voi pannulla ja lisää leipäkuutiot. Kääntele ja huolehdi, että leivät paahtuvat tasaisesti. Lisää maito pannulle, anna kiehahtaa. Tärkeää on, että maitoa on juuri sopivasti siten, että leivänpalaset imevät maidon itseensä eikä leipäpalat jää maitoon lillumaan. Lopputulos on rapean pehmeää.

Tämä maistuu nuoruudelle, talvisille lukioaamuille klo 7. Makua on mukava muistella hitaan sunnuntain aamu(päivä)n aamiaisella. Nostalginen hävikkiherkku.

Jollei savolaista ruisleipää ole saatavilla, käy mikä hyvänsä puhtaasta rukiista tehty leipä, kunhan siihen ei ole lisätty sokeria. Aallon ruisleipä sopii erinomaisen hyvin. Savosta aikoinaan Tampereelle muuttaessa isoin shokki oli nämä länsisuomalaiset makeat ruisleivät. Omituisia, sanoo Savon tyttö yli 20 vuoden jälkeenkin.

Tarvitaan vain ruisleipää, maitoa ja voita.

Tarvitaan vain ruisleipää, maitoa ja voita.

Havikkiviikko_logo_original_orange_RGB

6 thoughts on “Leipäressulla kouluun

 1. Näkkileipää laitettiin meillä pohjoisessa, mutten muista oliko herkulla erityistä nimeä. Jos käytettiin makeaa leivonnaista, sitä sanottiin pullasutuksi:)

  • Mietinkin, onko tuo leipäressu -nimi ihan savolaista tekoa, mutta taitaa olla koko ruisleipä-maito -versio savolainen? Vai onko muissa maakunnissa tästä perinteitä?

   Pohjalaisilla taas on ihan oma ruisleipäversio eri nimellä, Vesa uhkaili tehdä pohojolaasen vastaiskun vielä tänne…

 2. IHANA! Mun teköö mieli aina tämän tästä samalla periaatteella tehtävää verileipämaitua, mutta siihen soveltuvaan leipään törmääkin tosi harvoin!

  • Nanna, vähänkö jännältä (ja vähän pelottavalta) tuo kuulostaa… Uskaltaako kysyä, minkä väristä maidosta tulee?

   • Ja siinäpä kysymys. Vastaus lienee, että ei ainakaan punaista! Kyllä se aika valkoisena pysyy, tai ruskettuu tietysti vähän. Meillä vain kiehuva maito kaadetaan leivänpalojen päälle.

   • No huh helpotus ;);). Täytyy vyöttää kupeet ja maistaa kun tilaisuus tulee!