Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Nyhtöhirveä ihanalla mäntykastikkeella

13 kommenttia

hirvenlapa

Hirvenlapa kääräistään folioon odottelemaan kastiketta. Huumaavan metsäinen maku!

Pehmeän revittäväksi hautunut hirvenlapa saa vertaisensa kaverin aivan mielettömän herkullisesta havukastikkeesta. Kastike syntyy männynneulasista, havuteestä, punaviinistä ja juureksista ja tietysti hirvestä itsestään. Hirven kanssa uunissa pitkään muhinut herrrkullinen kastike maistuu riistaiselta ja metsäiseltä. Täyteläisessä maussa on syvyyttä, mutta myös raikkaita ja makeitakin vivahteita.

havutee

Havutee hautumassa kuumassa vedessä.

 • 1 kg luista hirvenlapaa
 • 2 kourallista männyn havuja
 • lasillinen punaviiniä
 • 2 porkkanaa karkeasti pilkottuna
 • 1 sipuli kuorineen ja halkaistuna
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 2 laakerinlehteä
 • mustapippuria
 • merisuolaa

Irrota männyn neulaset oksista ja murskaa puolet niistä kevyesti morttelissa merisuolan kera. Kaada loppujen neulasten päälle kiehuvaa vettä. Riittää, että neulaset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta puolisen tuntia.

Lämmitä uuni noin 150 asteeseen.

Kuumenna uunipadassa liedellä voi-öljyseos ja ruskista luullinen hirven lapa kokonaisena kummaltakin pinnalta kauniin ruskeaksi. Mausta varovasti suolalla ja mustapippurilla. Alenna lämpöä ja kaada lasillinen punaviiniä padan pohjalle, haihduta alkoholi pois. Lisää männyn neulasista uutettu tee, morttelissa murskatut neulaset, pilkotut juurekset ja mausteet mukaan.

Nosta pata uuniin ja hauduta kannen alla rauhassa kypsäksi. 150 asteessa hauduttelu vaatii vähintään kolme tuntia, miedommalla lämmöllä pidempään. Kypsymisaika riippuu pitkälti siitä onko kyseessä vasa vai vanha hirvi. Vanhemmat havumetsien asukin lavan kypsentämiseen on hyvä varata extra-aikaa. Kun liha hajoaa lusikalla tai haarukalla, se on kypsää, ihanaa nyhtöhirveä (soveltaen Campasimpukan lanseeraamaa, kulovalkean lailla levinnyttä nyhtöpossu –termiä).

Nosta lapa folion sisään ja pidä lämpimänä vaikka pyyhkeeseen kääräisemällä. Kauho tai siivilöi makunsa antaneet kasvikset kastikkeesta pois ja keitä kastike reippaasti kasaan. Tarkista aluksi liemen suolaisuus. Jos kastike on alun perin jo suolaisen makuista, älä keitä kastiketta liikaa kokoon. Jos suolauskäsi on ollut maltillinen, voit keitellä kastiketta ainakin puoleen nestemäärästä, jolloin mausta tulee ihanan syvää ja tiivistä.

hirvi-ja-manty

Hirvenlavan ja kastikkeen kanssa maistuvat uunijuurekset ja perunamuussi.

Viiniksi harkitsimme isänpäivän kunniaksi monenmoista Brunellosta bordeauxlaiseen clarettiin, mutta onneksi päädyimme robustiin punkkuun Pohjois-Italiasta. Pisonin Sarica Rosso on täydellinen pari männynhavuiselle hirvipadalle.

Kastikkeeseen käy ainakin hongan, männyn ja petäjän neulaset. Kokeilin myös sembramäntyä, jota pihassa kasvaa. Maku ei kuitenkaan ollut niin raikas ja miellyttävä, joten jätin sen käyttämättä ja menin metsään. Männyn neulasissa on raikkaan metsäinen ja aavistuksen pihkainen, jopa makea tuoksu ja maku. Sitä voi käyttää aivan samaan tapaan kuin rosmariinia.

Ohje osallistuu Grillataan ja chillataan –blogin erinomaiseen pataruoka –haasteeseen.

Lisää luonnonkasvien hyödyntämisestä löytyy Sami Tallbergin kirjasta Villiyrtti keittokirja. Helsinki: readme.fi. 2013.

Advertisement

13 thoughts on “Nyhtöhirveä ihanalla mäntykastikkeella

 1. Voi kun mä saisin jostain nyt sitä hirveä !

  Ihana ruoka ja mäntykastike herätti heti mun mielenkiinnon. Kuulostaa hyvältä !

  • Tampereen kauppahallissa on nyt ollut ihan mukavasti viikonloppusin ja tälläiset lapapalat järkevään hintaan. Kannattaa tulla siis tänne toiviomatkalle 😉

 2. Mäntykastike.. vautsi, ihan uutta!

  • Harvoin haltioidun kastikkeesta, mutta tästä haltioiduin 🙂

 3. Nyt tuli uusi näkökulma, mäntykastike. Pistetaanpä korvan taakse. Ja myös pataan mitä pikimmiten?

  • Korvan takana on hyvä! Raikas ja metsäinen olo pysyy ja paranoo!

 4. Hurmaava kokonaisuus! Meillä hirvi on harvinaista koska kukaan tuttu ei metsästä, mutta tekisin tätä jos jostain ko lihaa saisin.
  Me ollaan käytetty mäntyä silputtuna maustamaan suppilovahveroita. Käy siihenkin älyttömän hyvin.
  Myös kataja maustajana on oiva, jos nyt havupuista/pensaista puhutaan.

  • Aah, tuo suppismänty kuulostaakin aika sopivalta combolta! Hirvi on harvinaista herkkua, mutta tänä syksynä sitä on saanut yllättävän usein Tampereen kauppahallista ja ihan sopuisaan hintaan.

 5. Kaikkea muuta onkin tullut revittyä paitsi hirveä. Mäntykastike kuulostaa todella mielenkiintoiselta.

  • En ole pitkään aikaan ollut niin innoissani kuin tästä hirvi ja havukastike -combosta. Tallberg suosittelee männynhavun makuja myös sisäelimille ja vaikka raparperille. Meillä nuo sisäelimet kyllä jakaa, Vesa tykkää, minä en pysty. Mutta miksei vaikka lammaspataan?

 6. Mäntykastike kuullostaa todella mielenkiintoiselta, varmaan erinomainen kaveri hirvelle. 🙂

  • Mäntykastike oli kyllä ihanaa. Ihan sen vuoksi ostin hirvenlavan pakkaseen ja se pääsee joulupöytään!

  • Mäntykastike oli kyllä ihanaa. Ihan sen vuoksi ostin hirvenlavan pakkaseen ja se pääsee joulupöytään!