Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Särkeä chipotlekastikkeessa

6 kommenttia

chipotlesarki

Ahmatti ehti syödä puolet särjestä ennen kuin muisti ottaa kameran esiin.

Ruokahävikin vähentämisessä tärkeää on kokeilunhalu. Mikä jääkaapissa vaikuttaa tylsältä, vaatiikin kaverikseen vain pari hullua ideaa. Chipotlesärki on hullu ja onnistunut kokeilu (ei niistä vähemmän onnistuista nyt sen enempää).

Kirjoitustöiden lomassa iskee usein nälkä ja jääkaappi sisältää kaikenlaista jämiä. Viikonlopun meksikolaisesta kanasta oli jäljellä itse tehty chipotlekastike, pari siivua pekonia, kalareissulta pari päivää sitten pyydetty isohko särki. Mitä tästä saisi aikaiseksi?

Särki ei ole suomalaisten arvostamien kalojen ykköskastissa. Se on kuitenkin jo vähän alkanut saada ansaitsemaansa arvostusta. Tästäkin kalasta piti alun perin tehdä suolattua särkeä, mikä on minusta maukkaampaa kuin vaikkapa suolasiika.

Itse tehty chipotlekastike

  • 6 chipotlechiliä
  • 2 dl kuumaa vettä
  • 2-3 dl kanalientä

Chipotle on savustamalla kuivattu jalopenochiliä, jossa on vahva savun aromi. Kanaliemenä kannattaa käyttää vaikka grillibroilerin luista keitettyä broitsulientä.

Laita kuivat chipotlechilit pieneen kulhoon ja kaada kuuma vesi päälle. Jätä likoamaan noin puoleksi tunniksi. Kun chilit ovat pehmenneet, kaada chilit siivilään kuivumaan, mutta säästä liotusvesi. Leikkaa chileistä kannat, halkaise ja poista niistä siemenet. Pilko karkeasti veitsellä ja nakkaa tehosekoittimeen yhdessä liotusliemen kanssa. Lisää kanalientä niin, että nestemäärä on noin 4 dl. Vedä täydellä teholla mahdollisimman tasaiseksi.

Marinoitu särki

Viillä särkeen pari kolme viiltoa kylkiin. Upota se chipotlekastikkeeseen ja anna marinoitua hetki. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kun särki on marinoitunut noin puoli tuntia, kietaise pekoniviipaleet sen ympärille ja kypsennä uunissa.

Ohjetta kannattaa kehittellä vielä vähän pidemmälle. Esimerkiksi vähän paksumpi tomaattien kanssa tehty chipotlekastike voisi olla hyvä kehittelysuunta. Syömisen kannalta voisi olla myös helpompaa perata särjistä fileet uunivuuan pohjalle ja haudutella kastikeen kanssa, kenties?

Advertisement

6 thoughts on “Särkeä chipotlekastikkeessa

  1. Makee juttu marinoida särki chipotlekastikkeella! Haaveilen, että meillä olisi kylmäsavustuspönttö, jossa saisi valmistettua kaikkea ihanaa kuten näitä chipotlechilejä.

  2. Moderni versio kylmäsavustuksesta on jääkaappi, johon ostetaan kylmäsavustin. Pelittää aika hienosti ja itsekin olen siitä haaveillut.

  3. Hmm … tästä särjestä muistui mieleeni. Edesmennyt äitini oli monitaitoinen. Särkeä ei kavahdettu pohojosen ruokapöydässä. Niitähän nousi Simojoen varren kaislaisesta Portimojärvestä. Tuli näin syysmyrskyillä myös säynävää. Huh – taisin olla kuuden vanha ja kaameessa myrskyssä isälle soutumiehenä, kun lahna- ja säynäväverkot nostettiin. Tönkkösuolatut särjet ja muut kalat säilöttiin talven varalle vanhan puolen kellarissa, nelikoissa – kivi oli painona. Muistan, että kellariin nouri keväisin vesi ja sinne oli pelottavaa mennä. Äiti äkkäsi tehdä aikoinaan myös säilykettä särjistä ja muusta kalasta, oli tomaattisoseessa, oli sipuliversiota. Purkit ladottiin saunan pataan ja tuli alle. Nam ja hyvää oli. Mutta että sinä Vesa äkkäsit tehdä chipotlesärkiä. Ja särkihän näyttää noin upeelta ja helpolta syötävältä.

    • Just näistä vanhoista idoeoista olis kiva lähteä kehittelemään, ehkä tulkita vähän nykymakuun. Mutta esim. tölkitetty savusärki on loistavaa. Ruodotkin pehmenee, varmaan samalla tavalla kuin saunan padassa.

  4. Mikä siinä on että särki arveluttaa?? Vaikka juuri söin possunkorvaa ja -saparoa! Ja särkihän on ollut ihan arkiruokaa. Nyt pitää ottaa itsestään niskaote ja särki järkikäyttöön. Kiitos tästä reseptistä!