Klassinen lohikeitto on lempeää ja lämmittävää. Kermaa ei huolita meidän keittiössä lohikeittoon, mutta makua kirkkaaseen liemeen tulee lohen lisäksi muhevasti selleristä ja valkoviinistä. Tee kerralla enemmän, tämähän vain paranee lämmitettäessä.
Voit myös tehdä keiton päivää ennen tarjoilua. Säästä osa lohesta ja lisää se mukaan vasta kun lämmittät keitton. Tällöin yhdistyy keiton parhaat puolet, tekeytyneen keiton maku ja lohen tuoreus.
Kirkas lohikeitto
- 1,3 litraa vettä
- 400 g lohta
- lohennahkaa
- oliiviöljyä
- voita
- 1 porkkana
- salottisipuli
- 1 sellerinvarsi
- 6 perunaa
- suolaa
- 1 dl valkoviiniä
- laakerinlehti
- mauste- ja mustapippuria
- persiljanvarsia ja persiljaa
Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Poista lohifileestä nahka ja heitä se kiehuvaan veteen antamaan liemelle makua. Persiljan varret kannattaa laittaa mukaan tässä vaiheessa, jos niitä käytät. Jos jääkaapissa sattuu olemaan kylmäsavustettua lohta, lisää senkin nahka kattilaan porisemaan.
Pilko porkkana, salottisipuli ja selleri pieniksi paloiksia ja freesaa niitä hetki voi-oliiviöljyssä. Pilko kuoritut perunat lusikkakokoon, samoin lohi.
Alenna lämpö ja poista reikäkauhalla pinnalle kertynyt vaahto. Lohen nahka ja persiljan varret ovat luovuttaneet makunsa, joten ne voi poistaa. Lisää keittoon kasvikset ja mausteet, keitä kypsäksi. Lisää lohipalat ja valkoviini. Kerää vaahtoa pois, jos sitä syntyy. Kiehauta alkoholi pois. Lohta ei tarvitse keittää pidempään, se kypsyy, vaikka sen vain lisäisi kuumaan keittoon lopuksi.
Tarkista ovatko maut tasapainossa. Jos lohen rasva on liian hallitseva, pirskauta mukaan hieman sitruunaa. Tarjoile tuoreen leivän kera.
24.11.2013 18:08
Maidottomasti kalan aromi korostuu. Ihanaa lohikeittoa! Mieheni on suhteellisen nirso kasvisten suhteen, joten varsiselleri on jäänyt vähemmälle. Pitääkin kokeilla laittamalla sitä ihan vähän ja paljon muita kasviksia 😉
24.11.2013 20:37
Pala palata totuttamista, hyvä idea ;). Me maistoimme kauan sitten kaverin äidin tekemää kalakeittoa, jossa oli uusi tuttavuus, tämä varsiselleri. Se oli menoa se, ei ole olemassa kalakeittoa ilman varsiselleria sen jälkeen!