Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kanaa kuusenhavuilla

3 kommenttia

douglaskanaa

Kun Tallbergin douglaskuusella maustetun kanan ohje osui silmiin, oli jo säkkipimeä lauantainen alkuilta. Lähistöllä kasvaa douglaskuusia, joten eikun taskulamppu ja kännykkä valaisemaan metsäpolkua ja mausteita hakemaan. Pimeitä kuvia retkestä löytyy Ripaus tryffeliä –Facebookin puolelta.

Douglaskuusi toi jyväbroilerille huikean hienon kafferlimemäisen, jopa hieman kaardemummaisenkin maun. Tallbergin mukaan siitä pitäisi löytyä myös sitruunaista tai sitruunaruohoista sävyä, mutta ehkä se on korostuneempaa kevään uudessa kasvussa kuin myöhäissyksyn havuissa.

Olipa hauska uusi löytö tämä havukanan ohje. Omat vanhat kanaohjeet jo vähän kyllästyttävät. Siksipä meillä on meneillään lintuhaaste, jonka palkintona on tarjolla kotitekoista tryffelisuolaa. Linkkaa ja voita!

 Kokonainen broileri douglaskuusen havuilla

douglaskastike

Kastike saa kauniin havunvihreän sävyn douglaskuusesta.

 • 1,2 kg jyväbroileri
 • 2 kourallista douglaskuusen havuja
 •  4 rkl oliiviöljyä
 • 1 iso palsternakka
 • persiljaa
 • 1-2 sitruunan mehu
 • 4 rkl hunajaa
 • 50 g voita
 • suolaa
 • mustapippuria

Hiero linnun nahkaan öljyä, suolaa ja pippuria. Mausta myös sisältä sekä täytä kana douglaskuusen oksista irrotetuilla havuilla.

Kuori palsternakka ja leikkaa pitkittäissuuntaan neljään tai kuuteen osaan. Poista puiseva sisus keskeltä. Mausta suolalla ja pippurilla, ripsauta öljyä päälle.

Laita palsternakat pediksi vuoan pohjalle ja asettele kana päälle rintapuoli ylöspäin.  Paahda kanaa ensin 250-asteisessa uunissa 25 minuuttia ja sitten pudota lämpö 180 asteeseen. Ohjeen mukaan pitäisi paistaa vielä 25 minuuttia. Hieman pidempi paistoaika voisi tehdä hyvää, ainakin meidän uunissa. Kanasta tulee kauniin ruskeaa reippaan alkulämmön ansiosta ja palsternakoista suorastaan herkullisia niiden hautuessa mausteisessa liemessä.

Nosta ja palsternakat pois padasta ja käännä kana ylösalaisin odottamaan tarjoilua niin että reisistä valuu rasvaa rintapalaosiin. Tämä kannattaakin tehdä melkein missä tahansa kokonaisen kanan ohjeessa! Usein rintapaloista tulee kuivahkoja, mutta eipä tule tällä vinkillä! Pidä kana ja palsternakat lämpimänä.

Kastikkeeseen hunajaa, sitruunaa ja voitadouglaskuusi

Lisää paistoliemeen hunaja, sitruunamehu ja voi, hienonnettu persilja. Keitä kastike kokoon nopeasti padassa liedellä. Tallbergin ohjeessa voita tulee 100 grammaa, mutta kuten meillä on tapana, rasvan määrä tulkataan yleensä reippaasti pienemmäksi. Lisää siis reilummin voita, jos se maistuu, mutta säädä sitruunan ja hunajan määrää sopivaksi suhteessa rasvaan.

Talberg suositteli douglaskuusen havuja  myös punajuuren mausteeksi. Lisukkeeksi toimikin hienosti uunissa havujen kanssa paahdetut punajuuret ja jasminriisi. Viininä oli tällä kertaa La Vallettan toscanalainen I.G.T I Sassi di Federico, jonka hapot taittoivat hyvin broilerin rasvaisuutta. Valkoisena vaihtoehtona Grand Cru Riesling voisi myös toimia.

Ohje löytyy Sami Tallbergin keittokirjasta Villiyrtti.

Mikäs kuusi se douglaskuusi onkaan?

Advertisement

3 thoughts on “Kanaa kuusenhavuilla

 1. Kekseliäs resepti, palsternakkaa käytetään aivan liian vähän. Kiitos tuosta ylösalaisin kääntövinkistä, pistän sen muistiin! 🙂

  • Metsää kannattaa myös katsella puilta ja bongata douglaskuusi, ihana maku tuli kanaan siitä!

   • Juu tässä alkaa tarkastelemaan ympäristöään ihan uusin silmin. 😉