Rakas pikkuperuna, olet ihana! En osannut arvostaa sinua ennen kuin törmäsin tähän kokonaisena paistettujen pikkupottujen ohjeeseen. Pidin sinua viheliäisenä pestävänä ja hankalana sijoittaa. Nyt vaalin syksyn perunasadon viimeisiä pikkupottuja aarteena, joita tehdään lisukkeeksi juhlapöytään.

Kuivaa hyvin kasvikset ennen pannua. Kaikki vähän nestettä sisältävät, kovat kasvikset sopivat perunoiden kanssa paistettavaksi. Palsternakka kannattaisi lohkoa kunnon isoiksi lohkoiksi, ettei se ehtisi pehmetä ennen aikojaan. Punajuuresta saisi väriä sekä pannulle että pyyhkeeseen.
- 20 pientä perunaa kuorineen
- 3 isoa porkkanaa
- suolaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- rosmariinia
Ohjeeseen tarvitaan paistinpannu, tiivis kansi ja hyvin imevä keittiöpyyhe. Pese perunat ja kuori ja pilko porkkanat perunoiden kokoisiksi paloiksi. Kuivaa kasvikset pyyhkeellä. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja lisää kasvikset. Aluksi lämpö saa hetken olla melko kuuma. Pienennä lämpöä pikkuhiljaa.
Kasvisten paistuessa pannun kanteen kertyy kosteutta. Kuivaa kansi ja laita takaisin pannun päälle. Lisää suola loppupuolella paistamista, ettei se irrota kosteutta kasviksista liiaksi. Suolaa kasvikset kuitenkin sen verran ajoissa, että maku ehtii imeytyä.
Päivystä pannun äärellä ja kuivaa kantta uskollisesti kunnes perunat ovat kypsiä ja hieman ruskistuneita. Kypsymiseen menee noin 30-40 minuuttia. Ei haittaa, jos porkkanat ovat vähän al dente.

Päivystä ja kuivaa kansi aina kun kosteutta tiivistyy siihen. Näin perunat eivät keity vaan paistuvat ihanan rapeakuorisiksi.
Perunoiden kaveriksi sopii mikä hyvänsä kova kasvis, josta ei irtoa paljoa nestettä. Punajuuri voisi olla mainio lisä, ellei se värjäisi koko satsia. Vaihtelun vuoksi violetti kasvispaistos voisi kyllä olla kivakin. Mukaan voi myös laittaa kokonaisia valkosipulin kynsiä kuorineen.
Hyvää lihapadan tai kokonaisena paistetun kanan kanssa. Vielä parempaa uudelleen lämmitettynä, joten tämän voi myös tehdä etukäteen juhlapöytää varten.
Ohje on peräisin kirjasta Makujen maailma: Keittotaito.
15.12.2013 10:55
Näyttää ihanan yksinkertaisen hyvältä, lempeästi valmistettu kasvispannu!
15.12.2013 14:18
Lempeitä pottuja ja porkkanoita, siinähän olisi ollut hyvä otsikko!
15.12.2013 13:42
peruna ohjeita ei koskaan voi olla liikaa ja tämän kuulostaa kivalta vaihtelulta. Itse olen uunissa paahtanut pieniä perunoita kokonaisina, mutta pannulla jäänyt kokeilematta.
15.12.2013 14:24
Sanos muuta, on kiva kun perusaineista saa pienellä vaihtelulla uusia sävyjä! Perunankuoretkin on tosi hyviä, uunissa tai pannulla!