Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Kova maustekakku, lämpimät muistot

4 kommenttia

maustekakku

Lapsuuden jouluihin kuului ehdottomasti maustekakun tuoksu ja maut. Kirjoitin ohjeen käsin äitini sanelusta ylös ensimmäisen keittokirjani takalehdille – Keittotaito -kirja, jonka avulla piti pärjätä kotoa maailmalle muutettua.

Tämä on niitä harvoja ohjeita, joita olen perinyt äidiltäni. Kiinnostus ruokaan ja vaikkapa savolaisen kalakukon saloihin syttyi liian myöhään, jotta ne olisivat ehtineet välittyä suoraan äidiltä tyttärelle. Nyt tämä blogi koettaa korjata tuota gäppiä seuraavan sukupolven kohdalla.

Savossa käytiin aikoinaan vilkkaasti vääräleukaista keskustelua kovan ja pehmeän maustekakun paremmuudesta. Tykkään kyllä pehmeästä kakustakin, mutta ei ole mumm­­­­on maustekakun voittanutta!

  • 3 kananmunaa
  • 1 ½ kkp sokeria
  • 200 g voita
  • 2 kkp vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 2 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl inkivääriä
  • ½ tl neilikkaa
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl kaardemummaa
  • korppujauhoja jauhottamiseen

Ota ainekset huoneenlämpöön ajoissa, kananmuna vatkautuu paremmin ja voi on notkeaa kakkuvuoan voiteluun. Aloita voitelemalla kakkuvuoka hyvin. Käytä ronskisti sormia, minä ainakin olen todennut hankalaksi ja turhaksi kaikki leivinpapereilla voitelut. Jauhota vuoka huolella korppujauhoilla.

Sekoita jauhot ja mausteet sekä leivinjauhe. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu, kädenlämpöinen voi. Lisää kuiva-aineet varovasti käännellen mukaan kananmuna-sokeri –vaahtoon.

Mittasuhteet on tässä kokonaisia kahvikupillisia, sellaisia vanhoja mummonmallisia ja kokoisia. Ehkäpä kakusta tulee parempaa, jos kahvikupin kyljessä on kukkia.

Paista uunin alaosassa 175 asteessa tunnin verran. Peitä loppuvaiheessa kakku leivinpaperilla, jos pinta alkaa ruskistua liikaa. Kokeile kypsyys grillitikulla. Kypsästä kakusta ei tartu tikkuun taikinaa.

Kypsä kakku on jo hieman irronnut kakkuvuoan reunoista. Kumoa kakku hetken lepuuttamisen jälkeen sokeroidulle leivinpaperille. Miksikähän  mummo neuvoi ripottelemaan sokeria leivinpaperille, tietääkö kenkään? Näin joka tapauksessa kotona aina tehtiin ennen kuin kakku kumottiin. Oliko sen tehtävä jotenkin estää kakkua tarttumasta leivinpaperiin? Kuuman kakun kumoaminen sokerin päälle varmaan kuitenkin sulatti sokerin?

Maustekakku säilyy hyvin jääkaapissa (jos sitä ei vedellä sieltä huiviin) ja kestää mainiosti pakastamisen.

Lapsuudenkodista peräisin oleva, vuosikymmeniä vanha alumiinen kakkuvuoka on kolhiintunut kaikissa muutoissa, mutta se on juuri oikean kokoinen tähän reseptiin. Desilitroissa mitattuna tulisi varmaan liian pieni tai iso kakku tähän vuokaan.

Advertisements

4 thoughts on “Kova maustekakku, lämpimät muistot

  1. Öö… nyt on hämäläistyttö hämmentynyt. Kuvaako kova/pehmeä kakun rapeaa/kosteaa pintaa? En ole perinteisesti ollut lainkaan kuivien kakkujen ystävä kun ne ovat kovin usein, no, kuivia paitsi taatelikakku josta ei vaan muuten niin välitä. Viime vuosien omat testailut ovat kyllä vähentäneet kakkuennakkoluuloja.

    • Tämä on jotain savolaista perinnetietoutta, joka ei ehtinyt välittymään… tämä kakku on koht tiivistä kamaa eikä siihen tule piimää, siirappia tms. joten epäilen, että nimellä on tekemistä ainesosien kanssa. Meillä tehdään tätä vain jouluisin, eikä aina silloinkaan jos reissataan lomalla.

      Tietäisiköhän joku savolainen tai kakkublogisti? Kummankon saran tietouteen tämä kuuluu ;)?

  2. Siis ehdottomasti tulee parempaa, jos kahvikupin reunassa on kukkakuvioita! Meillä kohta taatelikakku menehtynyt, vaikkei ollu kukkakuvioita…

    • : D. Maustekakku oli nyt niin kova hitti, että piti toinen leipoa vielä aatonaattona.