Ripaus tryffeliä

Omia ja varastettuja reseptejä. Viinilasin äärellä.

Uppomuikku päivittää klassikon

uppomuikut

Neulamuikku on lapsuuteni herkku. Äitini paistoi muikut niin runsaassa voissa, ettei niitä olisi varsinaisesti tarvinnut kääntää. Savolainen perinneohje oli ikään kuin voissa uppopaistamista. Vaikka muikut olivat hyviä, syödessä kuuli kun aortat tukkeutuivat.

Öljyssä uppopaistettu rukiinen muikku on yllättävän vahvan, mutta kevyen makuinen. Kun friteerausöljy on tarpeeksi kuumaa, ei rasva pääse imeytymään kaloihin ylenpalttisesti.

  • 250 g muikkuja
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 1 litra rypsiöljyä
  • suolaa
  • sitruunaviipaleita

Puhko neulamuikut, jos niitä ei ole perattu. Jätä ilman muuta pää paikoilleen, se on herkkua! Kuivaa ja pyörittele ruisjauhoissa.

Kuumenna litra rypsiöljyä, ja tee koeajo leipäpalalla. Öljy on sopivan kuumaa kun leipä muuttuu kullanruskeaksi minuutissa.

250 grammaa neulamuikkuja on sopiva alkupala kahdelle. Jos teet isommalle joukolle, paista muikut useammassa erässä. Laita muikut varovasti kuumaan öljyyn. Pidä hollilla kattilan kansi (siltä varalta, että öljy syttyy palamaan), reikäkauha ja runsaalla talouspaperilla peitelty lautanen. Kun muikut ovat kypsiä nostele ne reikäkauhalla paperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy siihen. Nauti kuumana rapean rieslingin kanssa. Vielles vignes -rieslingistä eli vanhoista köynnöksistä tehdystä rieslingistä löytyy sopivaa vastinetta muikuille.

Uppopaistoon voi tietysti käyttää myös rasvakeitintä, mutta meillä on niistä vain huonoja kokemuksia. Rasva ei kotitalouskäyttöön tarkoitetuissa keittimissä koskaan tunnu kuumenevan kyllin kuumaksi, jolloin lopputulos on ällöttävän rasvainen. Koska homma hoituu kattilassakin, lienee rasvakeitin turha sijoitus.

Advertisements

Kommentointi on suljettu.